Bor esaslı yerli deterjan ay sonunda raflarda!

Bor esaslı ilk deterjan ‘Eti Matik’ geliştirildi. Enerji Bakanı Dönmez, “Eti Maden yıllık 25 bin ton kapasiteli bir tesis kurdu. Bor esaslı yerli temizlik ürünleri yılbaşından önce piyasaya sunulacak” dedi.

Yelda GÖKDAĞ

Beş yıl önce düşük kapasiteyle üretimine başlanan ve temel ham maddesi bor madeni olan ‘Eti Matik’ adlı yerli deterjan, yılbaşından önce gerçekleştirilecek lansmanın ardından tüketiciyle buluşacak. Konuya ilişkin açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den geldi. Bor madeni kullanılarak üretilen yerli deterjanın piyasada neden yer almadığına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, Eti Maden İşletmesi tarafından üretilen ‘Eti Matik’in yılbaşından önce raflarda olacağını söyledi.

25 BİN TON KAPASİTE

Borun temizlik ürünü olarak kullanılması için yürütülen çalışmaların seri üretim aşamasına geldiğini belirten Dönmez, şöyle konuştu: “Eti Maden İşletmesi tarafından geliştirilen çalışma tamamlandı. Bu çalışma neticesinde yıllık 25 bin ton üretim kapasiteli büyük bir tesis de kuruldu. Deneme üretimi aşamasında olan tesis, bu ay içinde seri üretime geçecek. Bor esaslı yerli temizlik ürünleri yılbaşından önce düzenlenecek lansmanla kullanıcılara sunulacak.”

ÇİFTÇİYE BORLU GÜBRE

Dönmez şunları söyledi: “Eti Maden tarafından Etidot-67 adıyla borlu gübre üretimi devam ediyor. Borlu gübreler çiftçiye avantaj sağlıyor.” 

Baraj yapımında da görev alacak

Enerji Bakanı Dönmez’in verdiği bilgiye göre, mor madeninin çimento üretiminde kullanımı da gelişiyor. Dönmez, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) iki ayrı barajın göletinin kütle beton uygulamasında borlu çimento kullanma kararı aldı. DSİ ile bu konuda yeni projeler geliştirmeyi de planlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Birçok sektörde kullanımı artıyor

Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Bor birçok sektörde kullanılıyor. Borlu yara iyileştirici krem çalışmasıyla borun implant ve protez üretiminde kullanılmasına yönelik projelerimiz devam ediyor. Demir esaslı metal yüzeylerin borla kaplanarak termal ve mekanik dayanımının iyileştirildiği ve kullanım ömrünün artırılmasına yönelik proje tamamlandı ve ilgili patent alındı. Önemli demir-çelik firmaları bor kullanmaya başladı. Borlu fren balatası, odun-plastik kompozitler projeleri tamamlandı.”