Beşte bir fiyatına yerli havyar

Türkiye'de kilogramı 5-10 bin $'dan alıcı bulan siyah havyar Ankara Üniversitesi'nde yetiştirilen Mersin balığından elde edileceklerle 2016'da daha ucuza tüketilebilecek.

Ankara Üniversitesi'nin Eskişehir'in Çifteler ilçesinde bulunan Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama İstasyonu'nda yetiştirilen Mersin balıklarından elde edilecek siyah havyar, gelecek yıldan itibaren piyasasına göre daha ucuz fiyatlarla Türk sofralarında yerini alacak. AÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hijran Yavuzcan, gelecek aydan itibaren istasyonda yenileme çalışmalarına başlanacağını belirten Yavuzcan, "İstasyonumuzda üretimini yaptığımız çok değerli olan Mersin balığının havyarını, Türk piyasasıyla tanıştıracağız" dedi.

3 bin liraya satabiliriz

Fakültenin Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar da Türkiye'deki Mersin balıklarının, 2011'de Amasya'daki tesislerde üretildiğini söyledi. Söz konusu tesiste üretilen yaklaşık 1.500 "Karaca Mersini" ve "Sivriburun Mersini"nin Çifteler ilçesindeki tesislere getirildiğini anlatan Atar, "Şu anda o balıklar 5 yaşına ulaştı. 2016 yılında üretim iznini alıp, havyar üretimini geliştireceğiz. Mevcut durumda kilogramı 3-5 bin liradan pazarlanabilecek havyar üretimi potansiyeline sahibiz" diye konuştu.

10 bin dolara çıkıyor

Bölümün Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Bekcan ise Mersin balığının Karadeniz'de doğal olarak bulunan balık türlerinden olduğunu belirterek, bu balıkların çevrenin kirlenmesi nedeniyle azaldığı kaydetti. Mersin balığı avına 1971'de devlet politikasıyla sınırlama getirildiğini belirten Bekcan, "Ekonomik önemi çok fazla. Mersin balığının siyah havyarı, 10 bin dolara kadar alıcı buluyor."

Kırmızısının fiyatı ucuz

Mersin balığından elde edilen havyarını en büyük üreticileri Rusya, İran ve azerbaycan. Asıl değerli olan da bu ülkelerde elde edilen Beluga Havyarı. Somondan elde edilen kırmızı havyarın kilosu ise 400-500 liraya alınabiliyor.