Bakanlık yeni tebliğ yayımladı: Süt ürünlerinde etikete köy yasağı

Sofraların ana gıda ürünlerinden süt, peynir, yoğurt ve tereyağının ambalajında ‘köy', ‘ev', ‘geleneksel' gibi ifadelerin kullanımı yasaklandı. İşletmelere geçiş için 1 yıl süre verildi.

Süt ve süt ürünleri taklit ve tağşişi (hile) en fazla yapılan gıdalar arasında bulunuyor. Bunun önüne geçerek tüketiciyi korumaya yönelik yeni bir adım daha atıldı. Artık, fermente süt ürünlerinin (peynir, yoğurt, tereyağı vb) etiketinde 'köy', 'ev', 'geleneksel', 'çiftlik' ve 'yüzde 100' gibi ifadeler yer almayacak. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BAŞKA NELER VAR?

Tebliğ, fermente süt ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gereken ürün özelliklerini belirliyor. Buna göre diğer ayrıntılar şöyle:

* Süt ve süt ürünlerinin üretiminde kullanılan starter kültürlere ilave olarak eklenebilecek yan kültürlerin etiket bilgilerinde belirtilmesi zorunlu hale getirildi. n Ürünlerde laktaz enzimi hariç hiçbir enzimin kullanılamayacağı da hükme bağlandı.

* Üretilecek ürünlerde birden fazla farklı hayvan türüne ait süt kullanılması durumunda, sütün elde edildiği hayvan türlerinin adları etikette belirtilecek.

İŞLETMELERE 1 YIL SÜRE TANINDI

Piyasada var olan veya basılı ambalaj materyali olan gıda işletmecilerine, tebliğe uyum sağlamaları için 31 Aralık 2023'e kadar geçiş süreci tanındı. Yapılan düzenlemelerle, Avrupa Birliği'ne (AB) uyumun yanında taklit ve tağşişin (hile) önlenmesi, tüketicilerin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amaçlanıyor

AYRANDA TUZ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Ayrana eklenebilecek tuz oranı yüzde 1 iken, bu oran yüzde 0.8'e düşürüldü.

Kefir ürününün tanımı da yeniden düzenlendi.

Türkiye'ye özgü bir ürün olan süzme yoğurdun ayrıca tanımı yapılarak, ürüne dair kriterler belirlendi.

Isıl işlem görmüş fermente süt ürünü için yeni hükümler eklenerek, ürüne ait kriterler düzenlendi.

AROMA VERİCİLERE YASAK

Yeni düzenleme ile süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımı yasaklandı.

Peynir olarak oldukça fazla ihracatı olan ve peynir mayası olmadan yoğurt kültürü kullanılarak üretilen labne (labneh), ilgili tebliğinde düzenlenmek üzere bu tebliğ kapsamından çıkarıldı.