Bağdat Caddesi de Paralel Yapı mağduru

FETÖ’nün iş dünyasındaki uzantıları, teker teker ortaya çıkıyor. Bu kapsamda kayyum atanan Naksan Holding’e bağlı Paralel Yapı'nın Bağdat Caddesi’ndeki 6 dönüşüm projesi durdu; kirli bağlantıdan habersiz ev sahipleri mağdur oldu.  

ŞENAY KÖŞDERE

Kadıköy, İstanbul’da kentsel dönüşümün en yoğun bölgelerinden. 2012’de çıkan Kentsel Dönüşüm Yasası’ndan sonra semtte büyük hareket başladı. Özellikle Bağdat Caddesi dev bir şantiyeye döndü. Deprem riski taşıyan binalarda yaşayan vatandaşlar bir bir inşaat şirketleriyle anlaşarak, evlerini yenileme yoluna gitti. Ev sahipleriyle anlaşan müteahhitler, hak sahiplerine hem depreme güvenli, modern konutlar vaat etti hem de evleri teslim edilinceye kadar, kiralarını ödemeyi taahhüt etti. Cadde’de dönüşüm işine giren şirketlerden biri de Naksan Holding çatısı altında faaliyet gösteren Paralel Yapı A.Ş’ydi. Şirket, cazip teklifler sunarak, Bağdat Caddesi’nde 5, Kozyatağı’nda bir binayı yenilemek için hak sahipleriyle anlaştı. Şirketin kirli bağlantılarından habersiz vatandaşlar, evlerini Paralel’e teslim edip, başka evlere taşındı. Bu arada kiraları da Paralel İnşaat tarafından ödenecekti. 

Bu arada 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) iş dünyasındaki uzantıları ortaya çıkarılmaya başlandı. Naksan Holding’in yönetim kurulu başkanı Cahit Nakiboğlu ve oğlu Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Taner Nakıboğlu FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklandı. 

KİRALAR ÖDENMİYOR

Naksan Holding’e de kayyum atandı. Paralel İnşaat’ın devam eden toplam 190 daireli 6 projesinde  inşaat durdu. Şirkete güvenip, evlerini teslim eden hak sahipleri ise mağdur. Çünkü hem aylardır kiraları ödenmiyor hem de hukuki sürecin ne zaman biteceğine dair belirsizlik sürüyor. 

Yurt yerine rezidans

Paralel İnşaat’ın geçmişindeki en büyük işlerinden biri ise Gaziantep’te inşa ettiği Antepia projesi. Şirketin zamanında 204 bin metrekarelik bu araziyi FETÖ’nün kuruluşu Zirve Üniversitesi için ‘yurt yapacağız’ diyerek metrekaresini 6 TL’den satın aldığı, ancak sonrasında burada 3 bin 400 konutluk lüks site inşa ettiği belirtiliyor. 

Kaybolan müteahhitler var 

Bu arada Bağdat Caddesi’nde FETÖ/PDY soruşturmasından sonra, ev sahipleriyle anlaşma yapmasına rağmen, ortadan kaybolan ve haber alınamayan başka müteahhitlerin de varlığından söz ediliyor. Söz konusu isimlerin de FETÖ’yle ilgisi olabileceği tahmin ediliyor.