Ayakkabı sanayicisinden Hatay'a makine ve teçhizat yardımı

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) öncülüğünde başlatılan kampanya kapsamında Hatay'a 5 milyon TL'lik makine ve teçhizat yardımı gönderildi ve imalathaneler bayramdan önce üretime hazır hale getirildi.

AA

Dernekten yapılan açıklamaya göre, TASD öncülüğünde başlatılan kampanyada Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) ve Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği'nin (AYSAD) da aralarında bulunduğu sektör paydaşlarının katkısıyla satın alınan 3 tır dolusu makine ve teçhizat, Reyhanlı Sanayi Sitesi'ne taşınan yaklaşık 100 işletmeye teslim edildi.

Hatay'daki depremzede üreticileri ayağa kaldırmak için düzenlenen kampanya sayesinde Reyhanlı Sanayi Sitesi'ndeki üreticiler bayramdan önce sınırlı da olsa üretime hazır hale getirildi.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan TASD Başkanı Berke İçten, Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezleri arasında yer alan Hatay'da yer alan yaklaşık 450 fabrika ve imalathanenin depremlerde yerle bir olduğunu bildirdi.

Kentte üretimi yeniden ayağa kaldırmak için TASD öncülüğünde tüm paydaşların iş birliğiyle yardım kampanyası başlattıklarını hatırlatan İçten, şu açıklamalarda bulundu:

"Zor zamanlarda anlamlı bir dayanışma sergileyen sektörümüz hızını ve dinamizmini bir kez daha ortaya koydu. Kısa sürede 5 milyon TL'lik makine ve teçhizat bağışı gerçekleştirildi. Bağışların yüzde 90'ını sıfır makineler oluşturuyor. İkinci el makinelerin de bakımlarını yaptırdık. 3 tır dolusu makine ve teçhizatı geçici olarak Reyhanlı Sanayi Sitesi'ne taşınan işletmelere teslim ettik. Yaklaşık 100 işletmenin Ramazan Bayramı'ndan önce sınırlı da olsa üretime başlayacak aşamaya gelmesinden mutlu ve gururluyuz."

Hatay'daki ayakkabı üreticileri için "Portekiz Modeli" önerisi

Berke İçten, ilk partide üreticilerin kendilerinden talep ettiği makine ve teçhizatın yüzde 60'ını karşıladıklarını belirterek, kampanyanın devam ettiğini, bayramdan sonra eksik kalan makine ve teçhizatı da tamamlayıp Hatay'a göndereceklerini aktardı.

Bu zor günlerde TASEV ve AYSAD başta olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki sektör paydaşlarıyla örnek bir dayanışma sergilediklerini kaydeden İçten şu bilgileri verdi:

"Ayakkabı işletmeleri için Reyhanlı Sanayi Sitesi'nde geçici süreli yer tahsis edildi. Kalıcı üretim merkezi için de çalışmaların bir an önce başlamasını bekliyoruz. Sektör yeniden inşa edilirken küçük işletmelerin birleştirilmesinin çok daha isabetli olacağını düşünüyoruz. 'Portekiz Modeli' olarak adlandırılan kooperatif sistemini kurgulayabilirsek hem maliyetleri azaltabilir hem de ölçek ekonomisine geçebiliriz."