Türkiye'nin Yunanistan'da büyük panik yaratan Libya'daki yeni adımı, bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. Türkiye ve Libya arasında 3 Ekim tarihinde imzalanan ve iki ülke arasında Kasım 2019 yılında imzalanan muhtıranın devamı olarak görülen hidrokarbon alanındaki yeni anlaşma, Yunanistan tarafından 'hukuk dışı' olduğu iddiasıyla tanınmazken, ülkede Türkiye'nin bölgede aktif rol oynayabileceği kaygısını yarattı.
ÖNCE LİBYA ZİYARETİ
Yunanistan, anlaşmanın imzalanmasının hemen ardından uluslararası arenada kabul görmemesi için diplomatik temaslara girişti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 6 Ekim'de Almanya'nın Atina Büyükelçisi Ernst Reichel ile yaptığı görüşmede Doğu Akdeniz ve Libya konularını gündeme getirmişti. Geçen pazar Mısır'a resmi ziyarette bulunan Dendias, Kahire'deki mevkidaşı Samih Şukri ile yaptığı görüşmede Yunanistan'a destek istedi.
MALTA İLE DE DİYALOG
İkili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Dendias, "Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşma endişe verici" dedi. Dün de Malta'yı ziyaret eden Dendias, Yunanistan'ın Libya'da barış, güvenlik, istikrar ve refah istediğini savunarak, muhtıra konusunu gündeme getirdi. Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Libya'nın açık deniz sularında ve ulusal topraklarında hidrokarbon rezervlerinin ortak keşfini içeriyor.
3 EKİM'DE İMZALANMIŞTI
3 Ekim tarihinde iki ülke arasında imzalanan hidrokarbon anlaşması Kasım 2019 tarihinde imzalanan muhtıranın devamı olarak değerlendiriliyor.
12 MİLİ YENİDEN GÜNDEME GETİRDİLER
Anlaşmanın yarattığı paniğin, Yunan basınında da yansıması oldu. Kathimerini gazetesinin haberinde, "Ankara, Girit'in güneyinde sondaj ve araştırma gerçekleştirme çabası aracılığıyla, Yunanistan'ın egemenlik haklarının fiili olarak sorgulanmasının yolunu açtı" ifadesine yer verildi. Kathimerini'nin haberinde ayrıca Yunanistan'ın Girit'in güneyinde kara sularını 12 mile çıkarmasının hazırlıklarının yapıldığı ileri sürüldü. Bu hamlenin, ikili ilişkilerde gerginliği tek taraflı hamlelerle tırmandıran tarafın Yunanistan olduğu görüntüsü verebileceği için bekletildiği iddia edildi.
Ta Nea gazetesi de Yunanistan'ın, karasularını Girit'in güneyinde 12 mile genişletme planını, 2020'den beri masada beklettiğine ancak bu planın diplomatik açıdan zorlukları bulunduğuna dikkat çekti. Ancak haberde Yunanistan'ın, Girit'in güneyinde karasularını 12 mile çıkarma seçeneğinin, Türkiye'ye yaptırımlar için Brüksel'de bir pazarlık unsuru olabileceği ileri sürüldü.
LİBYA: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYİZ
Libya Ulusal Birlik Hükümeti, ülkedeki geçiş dönemi bahanesiyle Libya halkının Doğu Akdeniz'deki haklarından taviz vermeyi kabul etmeyeceğini bildirdi. Hükümet Sözcüsü Muhammed Hammude, Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında, Mısır ve Yunanistan dışişleri bakanlarının önceki gün Kahire'deki açıklamalarındaki eleştirilerine değindi. Sözcü Hammude, "Geçiş durumu bahane edilerek Libya'nın Doğu Akdeniz'deki haklarının teslim edilmesini kabul etmiyoruz. Libya Siyasi Anlaşması tamamen Libya'ya ait bir mülkiyettir ve Birleşmiş Milletler'in himayesi altındadır, Libyalılara herhangi bir özel çözüm biçimi dayatılamaz" ifadelerini kullandı.