Hükümet, ekimde gelir vergisi üst dilimine çıkan asgari ücretlinin maaşından 70 lira kesinti yapılmaması için verdiği sözü tuttu. Bununla da kalmadı, aylığı bin 300 lira asgari ücretin üzerinde olup (1.700-1.750 TL) olup vergi dilimine takılanların da farkını devlet karşılayacak. Böylece yaklaşık 8 milyon kişinin yüzü gülecek. Asgari ücretin bin 300 liranın altına düşmemesi için asgari geçim indirimine ilave sağlanacak. Bu arada Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretin 1300 lira olarak devam etmesi için asgari geçim indiriminde bir düzenlemeye gideceklerini söyledi.
AGİ DE HESAPLANACAK
Bir kişinin geliri bin 300 liranın altına düşüyorsa normal hesaplanan asgari geçim indiriminin üzerine ilave asgari geçim indirimi hesaplanacak.
MAAŞ DÜŞMEYECEK
Böylece çalışanın net eline gecen ücret bin 300 liranın altına düşmemiş olacak. Bu düzenlemenin 3 aylık maliyeti de 1 milyar lira öngörüldü.
MALİYETİ 1.7 MİLYAR
Aylığı asgari ücret üzerinde olup da vergi dilimine takılanlara yapılacak düzenleme ile bu tutarın 1.7 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
BAKAN AĞBAL: "BİZ TAMAMLIYORUZ"
Asgari ücrette yılbaşından itibaren yüzde 30'dan fazla artış yapıldığını anımsatan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise şöyle konuştu:
"Biz söz vermiştik, asgari ücret bin 300 liranın altına düşmeyecek. Ekimde bir bekâr için ücret bin 231 liraya düşüyor yani son üç ayda 69 lira azalma meydana gelecek. Evli eşi çalışmayan biri, bir çocuğu var bu kişinin maaşı bin 344 lira normalde maaşı şimdi bin 274 lira oluyor.
Yani bin 300 liranın altına düşüyor. Biz diyoruz ki bu maaş düşmeyecek. Asgari ücret alanlardan maaşı düşmüşse kaç lira düşmüşse biz bunu tamamlayacağız. Evli, iki çocuklu kişinin maşı bin 300 liradan 25 lira aşağı düşüyor. Bunu tamamlıyoruz."
İŞTE 1.300 LİRA HESABI
Brüt Asgari Ücret 1.647 TL
ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ
Brüt Asgari Ücret 1.647 TL
SGK primi %15.5 (5 puan indirimli işveren payı) 255.29 TL
İşveren İşsizlik Sig. Fonu (%2) 32.94
Toplam maliyet 1.935.23 TL
ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENİYOR
Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, 'ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını' göz önünde bulunduruyor.