ÖZGÜL ÖZTÜRK
Karadeniz'e özgü, kenevir ipinin kök boyasıyla renklendirilerek asırlık tahta tezgahlarda dokunmasıyla üretilen "feretiko" kumaşından yapılan ürünler, yurtiçi ve yurtdışından talep görmeye başladı.
YABANCI İLGİSİ YOĞUN
Trabzon Kadın Eğitim ve İstihdamı Artırma Derneği'nin Maçka Belediyesi, Maçka Halk Eğitim Merkezi, Büyükşehir Belediyesi ve İŞKUR işbirliğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında kadınlar 2014'ten itibaren tezgahlarda geleneksel yöntemlerle feretiko dokuyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre yurtdışında Trabzon keteni olarak bilinen feretikodan yapılan örtü, fular, gömlek, elbise, perde, çanta gibi ürünler bölgede 46 kadının geçim kapısı oldu. Üretimi aşamasında hiçbir kimyasalın kullanılmadığı feretiko kumaşı doğal ve sağlıklı yapısıyla yurtiçinin yanı sıra yurtdışından da ilgi görmeye başladı. Karadenizli girişimci kadınlar 2020'de kurulan İpekyolu Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında ürettikleri ürünlerle, Fransa, Lübnan ve Azerbaycan'dan sipariş aldılar. Kooperatif Başkanı Bahar Kastan, katıldıkları fuarlarda feretiko ürünlerinin çok beğenildiğini belirterek "Siparişler aldık, ürünlerimizi sattık. Şimdi ise Maçka Esiroğlu'ndaki atölyemizde çok önemli firmalara siparişlerimizi hazırlıyoruz" dedi.
VÜCUDUN ELEKTRİĞİNİ ALIYOR
Dünya pazarında 'dost kumaş' olarak bilinen kenevir kumaşı vücudun terini emip, dışarıya atıyor. Vücudu soğuk ortamda sıcak, sıcak ortamda ise serin tutmaya yardımcı olan bu kumaş terlemeden dolayı oluşan istenmeyen kokuları yok ediyor. Dokusu sayesinde vücutta var olan elektriği atma özelliğine sahip feretiko kumaşı, bebek zıbınından gömlek, fanila, atlet, salon takımlarına kadar her çeşit tekstil üretiminde kullanılıyor.
AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYORLAR
Feretiko el dokuma usta öğreticisi Emine Sarı da "Ürünlerimiz tamamıyla natürel, hiç boya içermiyor. Bunların yanı sıra atölyemizde pamuk keten ve ipek de dokuyoruz ama esas kenevir üzerine dokumalar yapıyoruz" dedi. Evli ve iki çocuk annesi Gültekin Konak ise dokuma atölyesine bir arkadaşının tavsiyesi üzerine geldiğini belirterek, "Gerçekten çok memnunum. Buraya gelince stres atıyoruz, bir şeyler öğreniyoruz. Çok şeyler ürettik, satışını yaptık. Bu sayede aile bütçemize de katkı sağlıyoruz" diye konuştu.