Ankara'nın keçisine bak!

Ankara keçisinden elde edilen tiftiğin fiyatı bir yılda yüzde 27 arttı. Küresel tiftik fiyatlarındaki bu hızlı artış Ankara’yı harekete geçirdi. İlk aşamada yetiştiricilere 250 teke dağıtılacak. 

Hakkı Kurban - hakkı.kurban@aksam.com.tr

Tüketicinin doğal ürünlere yönelmesiyle kıymetlenen tiftik, Ankara keçisine yaradı. Tiftik fiyatlarındaki yüzde 27'lik artış üzerine, Ankaralı çiftçilere, ‘keçi desteği’ kararlaştırıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla ilk aşamada üreticilere 250 teke dağıtılacak. Dünyanın en değerli tiftiğinin çıktığı Ankara keçisiyle, Türkiye’nin bu alanda ilk sıraya yükseltilmesi hedefleniyor. 

ANAVATANI TÜRKİYE 

Ankara Keçisi tiftiğinin değerlenmesi için başlatılan projenin sorumlusu Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven atılacak adımları anlattı. Yurtdışındaki yetiştiricilerin Ankara keçisinden elde ettikleri tiftikle ciddi gelir kazandığını belirten Güven, “Kökeni Türkiye olmasına karşın Türkiye’deki yetiştirici devlet desteğiyle ayakta” dedi. 

YARISI GÜNEY AFRİKA’DAN 

Dünyadaki 4.5 milyon kilogram tiftik üretiminin yarısı Güney Afrika’da gerçekleşiyor. Bu ülkeyi ABD, Türkiye ve Arjantin izliyor. Fiyatların yükseldiğini söyleyen Güven, şöyle konuştu: “Tiftik, özellikle son beş yılda oldukça değer kazandı.  2016 satış rakamları, geçen yıla oranla tiftik fiyatlarının yüzde 27 gibi yüksek bir oranda artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Dünyanın en iyi tiftiğinin yetiştiği Ankara, bu özelliği ile dünya lideri olabilir.  Geçmişte tiftik üretiminde dünya lideri olan Türkiye’nin gelecekte yine dünya lideri olacağına inanıyoruz.” 

Hem gelir hem istihdam

Türkiye’nin tiftikte dünya lideri olabilmesi için Ankara Keçisi’nin geleceğinden ümitli olduklarını söyleyen Güven, Ankara keçisinin Türkiye’ye döviz kazandırmasının yanı sıra istihdam yaratması, köyden şehre göçün önlenmesi ve ters göçe de etkili olacağı bilgisini de paylaştı.

Ankara Keçisi nasıl Güney Afrikalı oldu? 

1838 yılında İngiliz kraliçesine 10 adet Ankara Keçisi (Angora Goat) hediye edildi. Dünyada sadece Ankara’da yetiştirilen bu keçilerin erkek olanları (teke) hediye edilirken, ‘stratejik ürün’ gerekçesiyle kısırlaştırıldı. İngiliz Albay John Henderson, bu 10 keçiyi Hindistan üzerinden İngiliz sömürgesi Güney Afrika'ya götürdü. Fakat erkek keçilerden birinin kısırlaştırılmadığı ortaya çıkınca Güney Afrika’da 1864 yılında ilk damızlık merkezi açıldı. Bu tarihten sonra Güney Afrika Ankara tiftik keçisinin ve tiftik üretiminin merkezi haline geldi.

% 75 hibeyle dağıtacak 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile yüksek kalitede 250 Ankara Keçisi tekesini yüzde 75 hibe ile 300 baş üstü anaç hayvana sahip Ankara Keçisi yetiştiricilerine dağıtacak. Bu destekten talepte bulunan ve yüzde 25’lik payı ödeyen tüm yetiştiriciler yararlanacak. Bu kapsamda; 300 – 400 adet arası anaç Ankara Keçisi olana 4 tane, 400–500 arası anaç Ankara Keçisi olana 6 tane, 500 ve üzeri anaç Ankara Keçisi olan 7 tane teke verilecek. 

Dünyada Angora bizde Ankara! 

Ankara keçisinin kılından ya da Ankara tavşanının tüyünden ya da bunların karışımından yapılmış iplikle yapılan giysilere angora (Ankara) deniyor. Kazak, halı, peruk ve oyuncak yapımında da kullanılır.