Alternatif üründü, çiftçinin vazgeçilmezi oldu

Osmaniye'de alternatif ürün olarak çorak arazilerde üretimi yapılan ve üreticiye büyük kazanç sağlayan yağlık ayçiçeği, çiftçinin yüzünü güldürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sağlam ''Geçen yıl yağlık ayçiçeği üretimimizde dekar başına toplam 275 kilogram ürün gerçekleşti. Bu yıl ise dekar başına 280 kilogram ürün hasadı yapıldı. Geçen yıl ve bu yıl 47-48 bin dekar alanda yağlık ayçiçeği üretimi oldu'' dedi.

Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden  Osmaniye'de alternatif ürün olarak çorak arazilerde üretimi yapılan ve üreticiye  büyük kazanç sağlayan yağlık ayçiçeğine olan ilgi artıyor.

Yer fıstığından mısıra, pamuktan buğdaya çok sayıda ürünün yetiştiği  Osmaniye'de alternatif ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeği, çorak arazilerde  buğdaya alternatif olarak üreticinin vazgeçilmezi oldu.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, yörede yağlık ayçiçeği ekiminin sulanamayan  arazilerde buğdaya alternatif olarak yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin ihtiyacı olan ayçiçek yağının yaklaşık yarısının ithal  edildiğini, bu sebeple bölgedeki üretimin yaygınlaşması gerektiğini dile getiren  Sağlam, şöyle devam etti:

"Geçen yıl yağlık ayçiçeği üretimimizde dekar başına toplam 275  kilogram ürün gerçekleşti. Bu yıl ise dekar başına 280 kilogram ürün hasadı  yapıldı. Geçen yıl ve bu yıl 47-48 bin dekar alanda yağlık ayçiçeği üretimi oldu.  İl merkezinde bir artış söz konusu fakat ilçelerimizde üretime yeni başladıkları  için bir düşüş oluyor. Üreticiye yaptığımız bilgilendirme çalışmalarına ağırlık  verip, sulanamayan arazilerimizde buğdaya alternatif olarak yağlık ayçiçeği  üretimini yaygınlaştıracağız. Devletin buğdaya kilogram başına verdiği prim 5  kuruşken, yağlık ayçiçeğinde bu rakam 40 kuruşa çıkıyor. Bu da hem üreticiye  ekonomik olarak büyük katkı sağlıyor hem de yağlık ayçiçeği yağı açığı giderilmiş  oluyor."

Sağlam, ayçiçeği rekoltesinin yıldan yıla yükseldiğine dikkati  çekerek, özellikle Türkiye'deki bitkisel ham yağ açığının kapatılması yönünden  üreticiyi yağlık ayçiçeği üretimine teşvik ettiklerini belirtti.

ÜRETİCİ TERCİHİ ARTIYOR!

Sağlam, kent genelinde 200 dekarla başlayan yağlık ayçiçeği ekiminin  50 bin dekara kadar çıktığını bildirerek, "Ürettiğimiz yağı iç piyasadaki  fabrikalara satışını gerçekleştiriyoruz. Şimdiki hedefimiz ilk beş yıl içerisinde  ekilebilir alanı 100 bin dekara çıkarabilmek." dedi.

Tarlasına 5 yıldır yağlık ayçiçeği ektiğini belirten üreticilerden  Adam Kayış da sulanmayan çorak arazilerde yağlık ayçiçeği üretiminin hem verimli  hem de destekleme olarak buğdaya nazaran daha iyi olduğunu kaydetti.

Her yıl şubat-mart aylarında ekiminin yapıldığını dile getiren Kayış,  "Daha önce tarlada buğday ekerdik fakat son 5 yıldır yağlık ayçiçeğini denedik ve  iyi sonuç aldık. Sulama, gübreleme ve ilaçlama masraflarının olmaması bizi  masrafa sokmuyor. Destekleme olarak da iyi. Engebeli arazilerde su olmadığından  mısır, yer fıstığı gibi ürünleri yetiştiremiyoruz. Bu nedenle yağlık ayçiçeği  yetiştiriyorum. Ürün, getirisi bakımından tatmin edici, her geçen gün üretimi  artıyor." diye konuştu.

Çiftçi Ali Karadağ ise çorak ve sulanamayan arazilerde ekilen yağlık  ayçiçeğini, masrafının az, getirisinin yüksek olması dolayısıyla tercih  ettiklerini söyledi.