Akkuyu’ya 500 milyonluk 6 iletim hattı kurulacak 

Türkiye’nin ilk nükleer santralı olan Akkuyu NGS için 6 iletim hattı kurulacak. Akkuyu’da üretilecek enerjiyi taşıyacak bin kilometrelik bu hatların toplam maliyeti 500 milyon lira olacak. 

Miray ÇİMEN

2023 yılında devreye girecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nda (Akkuyu NGS)  inşaat çalışmaları devam ediyor. Akkuyu’da üretilecek enerjiyi taşımak için kurulacak 6 adet iletim hattında bu yıl içerisinde önemli gelişmeler yaşanacak. Belirlenen toplam 6 hatta ihale süreçleri bu yıl içerisinde tamamlanacak. Bin kilometreyi bulan hatların toplam maliyeti 500 milyon lira olacak. Hatlar Mersin, Seydişehir Trafo Merkezi, Ermenek HES, Konya 4 Trafo Merkezi, Manavgat Trafo Merkezi ve Konya Ereğli Trafo Merkezi olarak belirlendi. Bakanlığın performans programında hatlara ilişkin ihale çalışmalarının tamamlanarak nükleer santral devreye girmeden önce iletim hatlarının tamamlanmasının planlandığı ifade edildi. 

4.800 MW ENERJİ TAŞINACAK

Böylece 4 bin 800 megavatlık enerjiyi taşıyacak bir iletim hattı sistemi kurulacak. Türkiye’nin ilk nükleer santralında Akkuyu sahasında 4 bin 800 mW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek ve her biri bin 200 mW gücünde olacak. 

600 mühendis yetiştirilecek  

Akkuyu’yla sadece nükleerden elektrik üretimi değil, Türkiye’nin nükleer teknolojiler alanında teknoloji transferi süreci de başlayacak. İlk santralı yap-işlet modeliyle yapan Türkiye, bu sürede 600 mühendisin Rusya’da bu teknolojiyle yetişmesini sağlayacak. Diğer santrallardaki ortaklık oranlarıyla Türkiye kendi nükleer santralını yapabilecek bir kapasiteye ulaşacak.

İhtiyacın % 10’unu karşılar

Akkuyu işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Akkuyu, inşaatının en yoğun olduğu dönemde yaklaşık 10 bin kişi, 60 yıllık işletme döneminde ise 3 bin 500 kişi çalışacak. Akkuyu’nun ardından 2 santral daha yapılacak.