6 milyon kişinin merakla beklediği asgari ücret zammının belli olmasının ardından gözler Asgari Geçim İndirimi yani AGİ'ye çevrildi. Buna göre bekar, evli çocuklu ve çocuksuz çalışanın 2019 itibariyle zamlı AGİ tutarı belli oldu. Peki bu yıl en düşük AGİ ne kadar oldu? İşte hesaplama yöntemi... Asgari Geçim İndirimi , bireyin veya geçim düzeyini sağlayacak bölümün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılması anlamına geliyor. Yeni yılda bekarlar için AGİ 191.85 TL olacak. Ayrıca Asgari geçim indirimi, çalışanın asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümünün gelirden düşülerek vergi dışı bırakılması ve vergi dışı bırakılan bölümün çalışana verilmesidir
2019 AGİ TUTARI NE OLACAK?
Tüm çalışanlara her ay verilen Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) tutarı çalışanın medeni durumuna, çocuk sayısına göre değişiyor. AGİ tutarı halen 152,21 ile 258,76 lira arasında bulunuyor. Asgari ücret brüt 2 bin 20 TL olursa, AGİ 191,85 ile 326,15 lira aralığına yükselecek. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle net rakamlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanacak.
AGİ'nin 2019 yılında zam sonrasında şöyle olması bekleniyor :
Bekar 191,85 TL
ASGARİ ÜCRET ZAM AÇIKLAMASI
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücreti Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.
Bakan Selçuk'un açıklamalarından satırbaşları:
Çok yoğun ve titiz bir çalışma yürütüldü. 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak asgari ücret brüt 2 bin 558 lira, net 2 bin 20 lira oldu. Yüzde 26,05 artış oldu.
SON ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ TUTARI
AGİ NASIL HESAPLANIYOR?
Asgari geçim indirimi (AGİ) hesaplanırken medeni hal, çocuk sayısı ve eşin çalışma durumu etki eden faktörlerdir. AGİ hesaplamalarında hesaplama yapılacak yılın ilk altı aylık asgari ücret tutarının yıllık toplamına bakılır. Yıllık toplam asgari ücret tutarı asgari geçim indirimi oranıyla çarpılır ve çıkan miktar gelir vergisi oranı (yüzde 15) ile çarpılır. Sonuç 12 aya bölünerek aylık asgari geçim indirimi miktarı bulunur.
Asgari geçim indirimi hesaplamalarında çalışan için yüzde 50; çalışmayan eş için yüzde 10, birinci ve ikinci çocuklar için ayrı ayrı yüzde 7,5; üçüncü çocuk için yüzde 10 ve diğer çocuklar için ayrı ayrı yüzde 5 baz alınır. Tüm bu oranların toplamının yüzde 85'i geçmemesi gerekir.
AGİ maaşa dahil mi?
Asgari geçim indirimi, çalışanın asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümünün gelirden düşülerek vergi dışı bırakılması ve vergi dışı bırakılan bölümün çalışana verilmesidir. İşin özü işveren tarafından devlete ödenmesi gereken verginin devlete ödenmeyip asgari geçim indirimi adı altında işveren tarafından devlet adına işçiye ödenmesidir. Asgari geçim indirimi uygulamasında işveren aracılık yapmakta olup, işçisine ödediği asgari geçim indirimini ödeyeceği vergiden düşmektedir.gari Geçim indirimini bilindiği gibi işveren ödüyor.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) NEDİR?
Asgari Geçim İndirimi , bireyin veya geçim düzeyini sağlayacak bölümün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılması anlamına geliyor. Başka ifadeyle devletin bir çalışana bakmakla yükümlü olduğu kişilere bakarak, çalışanın ödediği gelir vergisinin çalışana iade edilmesi.