Afetin İstanbul’a faturası yarım günde 50 milyon TL

İstanbul’da gece saatlerinde başlayan ve öğlene kadar etkisini hissettiren şiddetli yağışın ekonomiye faturası 50 milyon lirayı buldu. Sigortacılar ''Yağış böyle devam ederse hasar 100 milyon liraya çıkar'' diyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

İstanbul'da dün yaşanan şiddetli yağış İstanbul'da hayatı felç etti. Kentte birçok iş yeri, çarşı ve iş hanını su bastı. Sağanak, yol üzerindeki bazı ağaç ve direkleri de devirdi.  Yağış nedeniyle İstanbul Metrosu ve metrobüs yollarında su baskınları yaşandı, E-5'te trafik durma noktasına geldi. İstanbul'da 1 yılda yağan yağmurun dörtte biri 12 saatte düştü. Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Afet’ olarak tanımladığı yağışın İstanbul ekonomisine zararı ise yarım günde 50 milyon lirayı buldu.

EVLER VE İŞYERLERİ SU ALTINDA

Sel nedeniyle evi, iş yeri ve ya aracı zarar gören çok sayıda kişiden gün boyu telefon aldıklarını ifade eden IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Murat Çiftçi, “Telefonlarımızın çalış sıklığından hasarın boyutunun büyük olduğunu tahmin ediyoruz. Yağmur Silivri’den Üsküdar’a kadar her yeri etkiledi. Aracı veya evi sular altında kaldığı için arayan da var, işyerini, oteli su basan da… Biz sigortacılar için yağış ve sel riski genelde nisan ve eylül ayıdır. Temmuzda bunu yaşamak bizi şaşırttı. 2009’da buna benzer bir sel olduğunda 200 milyon euro hasara neden olmuştu” dedi. 

100 MİLYONA ÇIKABİLİR

Selin 12 saatte 50 milyon liralık hasara neden olduğunu öngören Çiftçi, rakamın yağışların devam etmesi durumunda 100 milyon liraya kadar çıkabileceğini söyledi. Türkiye için en büyük riskin deprem olduğuna dikkat çeken Çiftçi şunları kaydetti: “Sigortayı ekonomik kayıp olarak görmeyin. Afet durumlarında tasarruf ettiğiniz parayı misliyle kaybedebilirsiniz. ” 

Hava trafiğini de olumsuz etkiledi

İstanbul'da etkili olan gök gürültülü sağanak yağış, hava trafiğini de alt üst etti. Pilotlar, kötü hava koşullarını içinde barındıran elektrik yüklü bulutlara yakalanmamak için Atatürk Havalimanı'na iniş için yaklaşma yapamayınca uzun süre havada tur atmak zorunda kaldı. İniş yapacak bazı uçaklar başka meydanlara yönlendirildi. Havada tur atmaktan dolayı uçaklar yakıt kritiğine girdi. Uçuşlarda rötarlar meydana geldi.

Zararı devlet de karşılayacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'da yaşanan sel felaketinin ardından şu açıklamayı yaptı: "Hasar tespit edilince zarar karşılanacak." 

En büyük hasar taşıtlarda 

Sel felaketlerinde vatandaşların mağduriyetlerinin ağırlıklı olarak, otomobil, konut ve işyerlerinde meydana geldiğini dile getiren Allianz Türkiye Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Tolga Gürkan, "Birçok işyeri faaliyetine devam edemedi” dedi.  

Sigortalılık bilinci oluşmalı 

Kayıpları en aza indirmek için sigorta bilincinin artırılması gerektiğini kaydeden Gürkan, mağduru olan sigortalı vatandaşlara hasar süreçlerinin hızlı tamamlanabilmesi için, gerekli belgeleri en kısa zamanda anlaşmalı şirketlere teslim etmeleri tavsiyesinde bulundu.