'8 bin 700 belediye işçisi üyelikten istifa ettirildi'

Hak-İş, belediye çalışanlarına sendikal baskı başladığını açıkladı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Konfederasyonumuza bağlı sendikalardan istifa ettirilen işçi sayısı 8 bin 700’ü buldu” dedi. 

Miray ÇİMEN

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan CHP ve HDP’li belediyelerinin sendika baskısı iddialarını değerlendirdi. Seçimlerin ardından yaşanan son durum sorulan Arslan, “Bugün itibarıyla belediyelerdeki 8 bin 700 kişi sendikasından istifa ettirilirken, 67 kişi de işten çıkarıldı. CHP’li ve HDP’li belediyeler, tüm uyarılarımıza rağmen baskılara devam ediyor.  Belediyelerdeki istifalar, birtakım kişilerin isimleri kullanılarak yapılıyor. Çalışanların kişisel bilgileri, bazı belediyelerce sendikalara pas ediliyor ve örgütlenme çalışmaları yapılıyor. ‘Belediye başkanının yakın olduğu sendikalara geçin’ şeklinde arkadaşlarımız yönlendirilmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu. 

BAŞKAN ADINA TALİMAT 

“İstanbul Küçükçekmece ve Esenyurt, Bolu, Manisa Akhisar, İzmir Menderes ve Ödemiş, Artvin, Bilecik Bozüyük, Zonguldak Ereğli belediyelerindeki kadrolu işçilerde değil, taşerondan kadroya geçirilenlerde örgütlüyüz” diyen Arslan, “Bugüne kadar bir tane CHP belediyesinde kadrolu işçilerde örgütlü olamadık. Bunların hukuk, adalet, işçi hakları gibi dertleri yok. İşçilere mesaj atıyorlar. ‘Derhal istifa edeceksiniz’ diye. Başkan adına talimat yağdırıyorlar. İşçileri korkutmuşlar” dedi.  

HDP'Lİ YERLER DE AYNI

Aynı sorunların HDP’li belediyelerde de yaşandığının altını çizen Arslan, “Göreve geldikleri andan itibaren baskılara başladılar. Dağdan bir kısım kişiler talimat veriyor. Hak-İş olarak böyle bir zorluğumuz var” diye konuştu.

SİSTEMATİK OPERASYON VAR

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da yeni seçilen bazı belediye yönetimlerinin, ellerindeki gücü kullanarak çalışanları sendikalarından istifaya zorladığını söyledi. Yaşanan baskılar nedeniyle bir ayda Memur-Sen’e bağlı sendikalardan 5 bin 500 çalışanın istifa ettiğini belirten Yalçın, tüm uyarılara rağmen üyelerine karşı baskı ve tehdidin sürdüğünü vurguladı. Yalçın, “Bu yaşananlar Memur-Sen’e ve temsil ettiği değerlere karşı sistematik bir operasyondur” diye konuştu. 

KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ SORUNLU

Kıdem Tazminatı hakkında bir soru üzerine Arslan kendilerine henüz herhangi bir taslak, bilgi notu veya bir tasarı taslağı gelmediğini belirterek, “Var olan kıdem tazminatı mevzuatında bizim açımızdan ciddi sorunlar var. Hak edenlerin tazminatları bir şekilde yasanın, mevzuatın arkasından dolanılarak ödenmiyor. 1 yıl içerisinde bir kişi birden fazla giriş çıkış yapılıyor. Firmalar şirketler arasında ayrı ayrı gösteriyor. Mevcut mevzuat yetersiz” ifadelerini kullandı.