Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin en az 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı olacağına dikkat çekerek, “Gençlerimiz ‘iş’ diyor. İşte iş önünüzde. Gençlerin bu alana daha fazla yönelmesini istiyoruz” diye konuştu. Başbakan Yıldırım, Bilgi Güvenliği Derneğince, “Siber Güvenlik ve Yapay Zeka” temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda düzenlenen 10. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın (ISCTURKEY 2017) açılışına katıldı. Yıldırım, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Günümüzde siber alanda yaşanan her saldırı artık ülkelerin milli güvenliği haline gelmiştir. Örneğin bu yıl içinde İngiltere’de hastanelere yapılan bir siber saldırı sonucu hastanelerin bütün verileri şifrelendi ve hastaneler çalışamaz oldu” ifadesini kullandı.
ZARAR MİLYAR DOLAR’LARI BULUYOR
Şu anda siber dünyayla bağlantılı 5 milyar insan ve 5 milyar makina olduğuna değinen Yıldırım, bunun 10 milyar bağlantı anlamına geldiğini, 2020’de bu sayının 20 milyarı aşacağını dile getirdi. Başbakan Yıldırım, bunun çok ciddi bir durum olduğunu ve alınacak tedbirlerin aynı şekilde arttığını belirterek, şöyle devam etti: “Amerika, 2009’da Siber Savaş Komutanlığı kurdu. İngiltere Savunma Bakanlığı destekli enstitüde, siber eğitimler vermeye başladı. Çin, Rusya, Kuzey Kore, İsrail ve İran gibi ülkeler de siber savunma güçlerini oluşturdular. Siber saldırıların ülke ekonomilerinde ciddi yıkıcı etkileri var. Siber saldırıların Amerika’ya maliyeti yıllık 100 milyar doları buluyor. Geçtiğimiz sene dünyada bilişim güvenliğine harcanan para 81 milyar dolar. Bu rakam önümüzdeki sene 170 milyar dolara çıkacak. Her yıl katlanan bir hızla bu maliyetler artıyor.”
Yerli çip üretimi önemli
YERLİ çip üretimi ve yazılımın önemine de işaret eden Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerli yazılımdan sadece yerli mühendislerin kodladığı yazılımları kastetmiyoruz. Bizim iyi kod yazan yazılım mühendislerimiz var. Ancak yerli yazılım geliştirme platformları üzerinde yazılan yazılımlara ihtiyacımız var.”
Yol haritası hazır
Milli ve yerli yazılım konusunda şu anda istenilen yerde olunmadığını, çok mesafe alınması gerektiğini belirten Yıldırım, hükümet olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde en temel hedeflerinin siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek, bunun yolunun da tehdit unsurlarını saldırı yapılmadan önce karşılamak olduğunu, bu yönde adımlar atıldığını anlattı. Başbakan Yıldırım, “Yol haritası hazırlandı. 2019’a kadar ne yapacağız, hangi adımlar atacağız bunlar belli” ifadesini kullandı.
Yerinde kullanırsan ilaç kullanamazsan zehir
Başbakan Yıldırım şöyle konuştu: “İletişim öyle bir şey ki yerinde kullanırsan ilaç, kullanmazsan zehir. Onun için tedbir almak durumundayız. 10 yıldır, Bilgi Güvenliği Derneği ve sivil toplum kuruluşları farkındalık yaratmaya çalışıyor. Bir yandan Ulaştırma Bakanlığımız, HAVELSAN, önemli bir gayret içerisinde.”
Başbakan Binali Yıldırım, geçen yıl dünyada bilişime harcanan paranın 81 milyar doları bulduğunu, 2018’de ise bu rakamın 170 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti.
Şu an siber dünyayla bağlantılı 5 milyar insan ve 5 milyar makina olduğunu dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Bu 10 milyar bağlantı anlamına geliyor. 2020’de bu sayının 20 milyarı aşması bekleniyor” dedi.