İstanbul Yeni Havalimanı'nın yapımında ithal ürün tercih edildiğine ilişkin iddialara projeyi yürüten İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu'ndan cevap geldi. 3, Havalimanı için bine yakın Türk şirketiyle çalıştıklarını belirten Akçayoğlu, “Bunların 400’e yakını direkt yerli imalatçılardan oluşuyor. Burası yerli üreticilerle küresel şirketlerin iş birliği yaptığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri. Ülkeye bu açıdan da katma değer sağlıyor” dedi.
İDDİALAR ASILSIZ
Projede mermerin yurtdışından ithal edildiği gibi iddiaların asılsız olduğunu belirten Akçayoğlu “Havalimanları inşaatlarında uluslararası havacılık kuralları uygulanır. Örneğin mermer, sertlik dayanımı açısından yoğun yolcu trafiğine uygun bir malzeme değil. Yerli mermer kullanmak için projeyi değiştirdik. Bu amaçla yolcu terminali binasında değil, diğer ek hizmet binalarında kullanıyoruz” diye konuştu.
YETERLİ ÜRÜN YOKTU
Yerli granit konusuna da değinen Akçayoğlu, “Havalimanında granit kaplanacak alan toplam 450 bin metre kare. Uygun yerli taşı bulabilmek için Maden İhracatçılar Birliği’nin önerdiği ocaklardan numuneler alarak testler yaptırdık. Bu ocakların üretim kapasitelerini değerlendirdik. Ancak bu ocaklarda istediğimiz miktarın, istediğimiz sürede, üretilemeyeceğini tespit ettik. Van’da bulunan ocaklardan aradığımız özelliklere karşılık verebilen ve radyasyon oranı yasal prosedürlere uygun 15 bin metrekare granit satın aldık” dedi.
Bilim adamlarıyla yanıt
Öte yandan Türk mermerlerinin radyasyonlu olduğu için İstanbul’a yapılan 3. Havalimanı'nda tercih edilmediği iddialarını doğaltaş ihracatçıları da bilimsel raporlarla yalanladı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, iddialara bilim adamlarıyla yanıt verdi. Türk mermerinin, dünyaca tanınmış mekânlarda kullanıldığını, dünyada ilk beş ülke arasında yer aldığını anlatan Kaya, Türk doğaltaş sektörünün, İtalya, Çin, İspanya ve İran gibi ülkelerle rekabet halinde olduğuna işaret etti.
4.2 milyon dolar alındı
İGA, yurtdışından sadece terminal binasının giriş katında bulunan 85 bin metrekarelik alan için Brezilya’dan ithal granit kullandı. Metre karesine 50 dolar fiyatla anlaşılan granit için toplamda 4 milyon 250 bin dolarlık ödeme yapıldı.