2023 hedefleri namus borcu haline dönüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''2023 hedefleri artık bizim için bir namus borcu haline dönüştü. Doğu Afrika’da ülkemize yönelik çok farklı bir muhabbet var. Üst ve altyapıda girişimcilerimizi bekliyorlar'' dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 23. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

 Organizasyona Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile iş adamları katıldı. 

TAKDİRİ HAKEDİYORSUNUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, "Bu camia her türlü takdiri ve desteği hak ediyor. O yüzden ihracatçıları ekibimizin ayrılmaz parçası haline getirdik. Doğu Afrika seyahatinden 135 ihracatçımızla birlikte döndük. Ben sizden razıyım, inşallah sizler de bizden razısınız. 2023 hedefleri artık bizim için bir namus borcu haline dönüştü. İhracatı ve turizmi süratle toparlamamız gerekiyor. Rusya krizi, farklı coğrafyalarda yeni pazarlar aramamız gerektiğini ortaya koydu. Doğu Afrika’da ülkemize yönelik çok farklı bir muhabbet var. Üst ve altyapıda girişimcilerimizi bekliyorlar” dedi. Bakan Nihat Zeybekci de öncelikli hedefleri arasında ihracatçı ve sanayicilerin finansmana kolay ulaşmalarını sağlamak olduğunu söyledi. 

2015'TE ÜÇ REKOR KIRDIK 

İhracatçılar olarak komşu ülkelerdeki krizlere rağmen başarı elde ettiklerini vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, “2023 hedefimiz 500 milyar dolar ihracat ve dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır.” 65. Hükümetimizin yeni ve taze bir güçle Türkiye’yi 2023'e taşıyacağına inanıyoruz” dedi. 

Türkiye’nin artık araziye uyan değil meydan okuyan yeni nesil bir ihracatçı ordusu oluşturmak mecburiyetinde olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, Yeni nesil girişimci yetiştirmeye, küresel şirketler yaratmaya ihtiyaç du-
yulduğunu söyledi.

HAYAL ETTiK VE BAŞARDIK

En fazla ihracat yapan ilk 10 şirketin 4’ü Koç şirketlerinden oluştu. Ödülleri Koç Holding Başkanı Ömer M. Koç ve Başkan Vekili Ali Y. Koç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Vestel  adına ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden alan Zorlu Holding Başkanı Ahmet Zorlu, “Eskiden Türkiye’nin dünyaya televizyon satması hayal bile edilemezdi. Fakat biz hayallerimize hayat verdik" dedi.

Bürokrasi en büyük sorun

TİM Başkanı Büyükekşi, TİM’in temsil ettiği 65 bin ihracatçının Türkiye için çalıştığını ve yapılacak daha çok işleri olduğunu belirterek "İnanıyoruz ki; gün artık tıkanık bürokrasinin direncini kırma günü. Gün artık milyar dolar değerinde yeni şirketler oluşturma günü. Gün artık daha hızlı büyüme günü. Biriz, iriyiz, diriyiz. Biz Türkiye’nin geleceğiz" diye konuştu.

İhracatçı yeşil pasaport istiyor

Büyükekşi, 2023 hedeflerine güçlü koşabilmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetten taleplerini şöyle sıraladı:

1- Büyüme: Büyümeye pozitif katkı veren net ihracat, marka değeri yüksek Türkiye ve inovatif girişimci modeli gerek. 
2- Kayıtdışıyla Mücadele: Firmalar arasındaki haksız rekabet önlenmeli. 
3- İhracat Desteği: İhracat ölçek büyüklüklerine göre desteklenmeli. 
4- AB ile İlişkiler: Yeni fasıllar açılmalı, Gümrük Birliği Anlaşması güncellenmeli. 
5- Uygun finansman: Yüksek kredi faizleri yatırımı ve istihdamı etkiliyor. 
6- Yeşil Pasaport: İhracat yapan firmaların yetkililerine yeşil pasaport verilmeli. 
7- Sanayi 4.0: Süreç dışı kalmamalıyız. 
8- Yatırım Ortamı: Yatırım patlaması için mevzuat düzenlemeleri yapılmalı. 
9- Yeni Anayasa; insan haklarını gözeten, uyum ve denge mantığını getirecek yeni anayasa hayata geçmeli. 
10- Terör: Terörle mücadelede 65 bin ihracatçı hükümetin yanında.

İhracat şampiyonu ilk 10 firma 

? Ford Otomotiv, ? TPAO, ? Oyak-Renault, ? Kibar Dış Ticaret, ? Vestel Ticaret, ? Tofaş, ? Arçelik, ? Toyota Otomotiv, ? Bosch Sanayi, ? TGS Dış Ticaret.