Yüzbinlerce üniversite öğrencisini ilgilendiren açıklama Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'ndan geldi. Bakan Kasapoğlu "Bu sene Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarımızda ücretlerde herhangi bir zam yapmayacağız." dedi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri ile ara sınıf öğrencileri, yurt kayıtlarını e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek. Yurt kayıt işlemleri hizmeti ile öncelikle yurda asil olarak kayıt hakkı kazanmış öğrenciler yararlanabilecek. Bu kayıtların tamamlanması ve yurtlarda açık kontenjan bulunması durumunda yedek durumdaki öğrenciler kalan kontenjanlar için yurt kaydını yine e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek. KYK, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun kısaltılmış halidir. 1961 tarihinde Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuş bir kurumdur. Üniversitelerde okuyup maddi durumu iyi olmayan öğrenciler için özellikle kurulmuş olan bu kurum üniversite boyunca öğrenim kredi bursu vermektedir. Maddi durumu kötü ancak başarılı öğrencilere daha iyi destekler veren KYK, maddi anlamda üniversite hayatı bitene kadar desteğini kesmemektedir.
TÜRKSAT AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, öğrenciler, daha önce üniversitelerinin bulunduğu şehre bizzat giderek tamamlayabildikleri yurt kayıt işlemlerini artık e-Devlet Kapısı üzerinden verilmeye başlanan “Yurt Kayıt İşlemleri Hizmeti” ile elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.
KYK YURT KAYIT İŞLEMLERİ E-DEVLETTE
KYK yurt başvuru sonuçları kurumun resmi web sitesi https://sonuc.kyk.gov.tr adresinden öğrenilebiliyor.
E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURMA ŞARTI
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri ile ara sınıf öğrencileri, yurt kayıtlarını e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek. Yurt kayıt işlemleri hizmeti ile öncelikle yurda asil olarak kayıt hakkı kazanmış öğrenciler yararlanabilecek. Bu kayıtların tamamlanması ve yurtlarda açık kontenjan bulunması durumunda yedek durumdaki öğrenciler kalan kontenjanlar için yurt kaydını yine e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek.
E-DEVLET ŞİFRESİYLE SİSTEME NASIL GİRİLİR?
E DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
E-devlet’e giriş için PTT’den almış olduğunuz şifre ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-imza veya mobil imza gerektiren hizmetleri kullanabilmek için e-imza veya m-imza edinilmesi hizmete bağlı olarak ayrıca gerekebilir.Şifre ile ilk defa giriş yaptığınız durumda sistem sizi şifre değiştirme sayfasına yönlendirir. Bu durumda PTT’den aldığınız şifreyi girmeniz ve ardından da kendinizin belirleyeceği ve belli kriterlerden oluşan (şifre değişikliği sayfasında açıklanan) yeni şifrenizi girmeniz istenir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra yeni şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. E devlet şifresi almak için PTT'ye 2 TL ödemeniz gerekiyor.
KYK YURT BAŞVURULARI BAŞLAMA TARİHİ
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, KYK yurt kayıtları ne zaman başlıyor, sorusunun cevabını verdi. Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, üniversite kayıtları 3 Eylül’de başladığını açıkladı. Aynı gün yurt başvurularının başlayacağını söyledi. Yurt başvuruları, KYK’nın resmi web sitesinde yapılacak.
KYK BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR
Burs başvuruları, tüm üniversite öğrencilerinin başvuracağı için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, DGS tercih sonuçlarını açıkladıktan sonra burs başvuruları kurum tarafından resmi web sitesinde başlatılacaktır.
ÜNİVERSİTE KAYIT TARİHLERİ NE ZAMAN?
YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR?
Üniversite kayıtları, bizzat üniversitenin ilgili departmanı ile yüz yüze ve internet üzerinden e-Devlet'ten yapılabiliyor. Öğrencilerin kazandığı üniversite eğer internetten e-Kayıt yapmayı destekliyorsa e-Devlet üzerinden kayıt alınabilecek. e-Kayıt desteklemeyen üniversitelere kayıt yaptırmak isteyen adayların da direk üniversiteye giderek üniversitenin ilgili departmanıyla kayıt yaptırması gerekiyor.
Yerleştirildikleri üniversite programına 18 Ağustos'a kadar kayıt yaptıracak olan adaylar, merakla üniversite kayıt işlemleri için gerekli belgeleri araştırıyor. İşte üniversite kaydı için gerekli belgeler;
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.
Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.
ÜNİVERSİTE SONRASI KAYIT BELGELERİ BUNLAR OLACAK
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
KYK nedir, açılımı nedir?
KYK, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun kısaltılmış halidir. 1961 tarihinde Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuş bir kurumdur. Üniversitelerde okuyup maddi durumu iyi olmayan öğrenciler için özellikle kurulmuş olan bu kurum üniversite boyunca öğrenim kredi bursu vermektedir. Maddi durumu kötü ancak başarılı öğrencilere daha iyi destekler veren KYK, maddi anlamda üniversite hayatı bitene kadar desteğini kesmemektedir.
KYK ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Bunun yanı sıra KYK sadece öğrencilere maddi yönden öğrenim kredi bursu vermemekte ayrıca yurt imkânı da sağlamaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu’nun kısaltımı olan KYK kısaca üniversite öğrencilerine yurt, burs ve kredi vererek öğrenim hayatı boyunca maddi yönden desteklemektedir. Verdikleri krediyi üniversite hayatı biten öğrencilerden aynı şekilde taksitli şekilde faizsiz olarak geri almaktadır. Ancak yeni mezun olan öğrencilere 1 ila 2 yıl iş bulma ve maddi sorunlarını düzeltmeye fırsat verdikleri için hiçbir öğrencinin zor durumda kalmadan aldıkları krediyi geri ödemelerine fırsat sunmaktadır.
KYK kredi bursları 2018 yılında lisans ve ön lisans gören öğrenciler için 470 TL, yüksek lisans öğrencilerine 940 TL ve doktora öğrencilerine ise 1410 TL kredi burs imkanı tanımaktadır. Tamamen öğrencilere eğitim hayatı boyunca maddi yönden yardım etmekle görevli olan Kredi Yurtlar Kurumu, eğitim öğretim hayatı bitince öğrencilerin zor durumda kalmaması adına taksitlendirme ve daha sonraki yıllarda ödemeye başlama gibi çeşitli fırsatlar sunarak zor durumda bırakmamaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu’nun esas görevi olarak özellikle maddi durumu iyi olmayan öğrencilere maddi yardım ve destek vermektedir.