SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) aracılığıyla, gereken şartları sağlayıp evrakları ise tamamladığınız takdirde emekliye ayrılabilirsiniz. Peki, yazılı şekilde bildiride bulunulması zorunluluğu bulunan emeklilik başvurusu nasıl yapılır? İşte, emeklilik için yerine getirilmesi lazım gelen tüm şartların ve evrakların tam listesi! Emeklilik başvuru işlemini yerine getiren vatandaşlar, başvurularının sonucunu e Devlet kapısı üzerinden takip edebilmektedir. Emeklilik başvuru sonuçlar ise genel itibariyle en az 15 gün en çok 3 ay içinde belli olmaktadır. E Devlet sistemine giriş yaparak ilgili hizmeti tercih etmeniz yeterli olmaktadır. Burada, ‘’Emekli aylık bilgisi hizmeti’’ aracılığıyla 4a, 4b ve 4c için sorgulamalarını yürütebilirler. İşe başlayan kişilerin daha ilk günden aklına bu soru belirmektedir. Ne zaman emekli olurum konusu gün geçtikçe değişmekte ve cevaplar da buna bağlı olarak sürekli olarak değişmektedir. Ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri olan ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı 1950 yılından beri oldukça radikal değişimlere uğrayarak sekiz kere değişmiştir. Emekli olmak için kişinin ilk iş gününden itibaren başladığı kurumda aylık düzenli olarak primleri ödenmeli ya da kendisi bu primi ödemelidir. Bunun sonuncunda belli bir hizmet yılı kota olarak koyulmakta ve kotayı aştığınız zaman işe başladığınız gün baz alınarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.
EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Öncelikle emekliye ayrılabilmeniz için gereken prim gün sayısı ve hizmet şartlarını tam ve eksiksiz biçimde yerine getirme zorunluluğu bulunmaktadır. Sonrasında SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) yazılı şekilde beyanda bulunup emeklilik dilekçesi vermeniz lazım gelmektedir. Tüm bunların yanı sıra emeklilik için başvuru işleminde bulunurken istenen bütün evrakların hazırlanması gerekmektedir. Emeklilik başvurusunda bulunabilmek ve müracaat işlemini tamamlayabilmek için gerekli evrakların başında ‘’emeklilik tahsis ve talep formu’’ yer almaktadır. Şayet, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumuna) bu belgeyi beyan etmediğiniz takdirde emeklilik işlemleriniz başlamayacaktır. Öte yandan ‘’Emeklilik tahsis ve talep formu’’ doldurulurken bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi lazım gelmektedir. Onun haricinde emeklilik müracaatı gerçekleştirebilmek için gereken diğer evraklar ise bağlı bulunan sosyal güvenlik dalı( 4A, 4B, 4C) doğrultusunda farklılıklar arz edebilmektedir.
Emeklilik başvuru işlemini yerine getiren vatandaşlar, başvurularının sonucunu e Devlet kapısı üzerinden takip edebilmektedir. Emeklilik başvuru sonuçlar ise genel itibariyle en az 15 gün en çok 3 ay içinde belli olmaktadır. E Devlet sistemine giriş yaparak ilgili hizmeti tercih etmeniz yeterli olmaktadır. Burada, ‘’Emekli aylık bilgisi hizmeti’’ aracılığıyla 4a, 4b ve 4c için sorgulamalarını yürütebilirler.
2018 EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR, EVRAKLAR…
*Emekli Sandığına bağlı kişiler için emeklilik başvurusunda gerekli belgeler:
Emekli aylığını ve emeklilik ikramiyesini hangi bankadan almak istediğini beyan eden bir dilekçe
Şayet sigortalı bir hizmeti var ise ve bu hizmetini memuriyetteki hizmeti ile birleştirmiş ise bunu belgeleyen bir belge ile beraber kesenek farkının tahsil edildiğini gösteren belge.
Üç adet vesikalık fotoğraf
Emekli olmak isteyen erkekler için askerliğini tamamlamış olduğuna dair terhis belgesi ayrıca askerlik borçlanması yapıldı ise bu borçlanmayı gösterir belge ile beraber ödeme belgesi.
Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi
Yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimliği
Memuriyete başlama tarihinde mezun olunan okul ile emekli olmak istediği tarihte mezun olduğu okulların diploma örnekleri. (Mutlaka tasdikli olacak)
Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanının fotokopisi
*BAĞ-KUR'a kayıtlı emekli olmak isteyen kişiler için gerekli belgeler şunlardır:
Kişiye ait tahsis talep belgesi
*SGK'ya bağlı olarak çalışanların emekli olmak istediğinde gerekli evraklar şöyledir:
İşten ayrılış belgesi
Gelir vergisi muafiyet belgesi
Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi (Emekliliğe hak kazandığınızı gösteren belgedir)
KADINLARA DOĞUM BORÇLANMASI
Kadın çalışanlar için geçmiş yıllarda çıkarılan yasalar ve düzenlemeler sayesinde çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu hak ilk olarak SSK kadın çalışanlarına tanınmış olsa da daha sonra aynı haklardan memur kadınlar ve Bağ Kurlu kadınlar da yararlanmaya hak kazandılar. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırıyor. Burada tek şart annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması. Maalesef sigortadan önceki doğumlara bu hak tanınmıyor. Anneler ise bu hakkın tanınmasını bekliyor. Staj için yapılan sigorta başlangıcı emeklilikte geçerli olmaz iken doğum borçlanmasında geçerli sayılıyor.
DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI
1- Doğumdan önce SSK tescili
2- Doğumun gerçekleştiği tarihten sonraki iki yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak (Bazı bölümlerinde prim yatmışsa yine aynı süre içinde prim yatmayan süreler borçlanılır.)
3- Doğumdan sonra iki yıl içinde çocuğun sağ olması.
ASKERLİK BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİLİK
Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor.
YAŞTAN EMEKLİLİK
Kısmi emeklilik oldukça bilinen bir kavramdır. Yaştan emekli olma durumuna kısmi emeklilik denilmektedir. Kısmi emeklilikte yaştan emekli olabilmek için belirli bir prim gününün, sigortalılık süresinin ve yaşın doldurulması gerekmektedir. Yaştan emeklilikte 3600, 4500 ve 5400 prim günü ile emekli olabilirsiniz. Mesela erkeklerde aşağıda ilk sigorta başlangıç tarihinizden itibaren 15 yıl ve 3600 günü tamamlamış olduğunuz tarihe göre yaş şartlarına bakabilirsiniz.
24.05.2002-23.05.2005 tarihleri arasında yerine getirenler 56 yaşında
Aynı durum için kadınlarda;
24.05.2002-23.05.2005 tarihleri arasında yerine getirenler 52 yaşında
24.05.2005-23.05.2008 tarihleri arasında yerine getirenler 54 yaşında
3.24.05.2008-23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirenler 56 yaşında
24.05.2011 tarihinden sonra yerine getirenler 58 yaşında emekli olabiliyorsunuz.
EVLAT EDİNMİŞ KADINLAR
Evlat edinen kadınlar da doğum borçlanması yaparak erken emekli olma şansını elde edebilecekler. Sigortalı olarak çalışan kadınlar 2 yaşından daha küçük olarak evlat edindikleri çocuklar üzerinden erken emekli olmaya hak kazanıyorlar. Borçlanma çocukların evlat edinildiği tarihten itibaren başlıyor. Diğer şekilde ise yine doğum yaptıktan sonra çocuğunu başka bir aileye veren kadınlarda doğum borçlanması yapabiliyorlar. Çocuğunu başka ailelere evlatlık olarak veren kadınların doğum borçlanma süresi ise yalnızca 6 ay olarak belirlenmiştir.
ENGELLİ ÇOCUK SAHİBİ OLANLAR
Erken emeklilikten yararlanabilecek olan diğer insanlar ise sürekli olarak başkasının bakımına muhtaç olan ve ağır bir engeli bulunan çocukların anneleri. Engelli çocuğu olan kadınların çalışma günleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1.25 gün olarak hesaplanmaya başlamıştır. Bu hesaplama ile birlikte emeklilik yaşı da daha erkene çekiliyor.
Aynı şekilde bu tarihten itibaren prim gün sayılarının da dörtte biri indirilmiş oluyor. Bu yasadan tüm kadın çalışanlar yararlanabiliyor. Erken emekliliğe başvuracak olan kadınların çocuklarının ağır engelini tespit ettirmesi gerekiyor. Engelli çocuğu olan insanların erken emekli olabilme avantajları oldukça yüksektir.
Emeklilik Nedir?
Kişi bir iş bulurken asıl kaygısı geleceğe dairdir. Kişi iş gücünün düşeceği ve herhangi bir şekilde çalışamayacağı yılları düşünerek iş bulurken bunu bir kriter haline getirip geleceğine yatırım yapmak ister. Ancak bu yatırım ise sigorta kurumlarının göstermiş olduğu imkanlar sayesinde gerçekleşir. Kişi bir kurum ya da kuruluşta öncelikle işe başlar. Ancak burada 18 yaşını doldurması gerekmektedir. Daha sonra başladığı iş gününden itibaren patronu ya da kendisini sigorta kurumlarına aylık olarak ödeme yapmak durumundadır. Bu primler kişinin geleceğinin yapılanmasına yardımcı olur. Kişi belli ibr hizmet yılını doldurduktan sonra bu yatırılan primler sayesinde artık emekli olur ve bu primlerin karşılığı olarak da bir maaş alır. Bu maaşa emeklilik maaşı denir. Bu duruma da emeklilik denir
Erken Emeklilik
Bu sigorta kurumlarının amaçları aynı olsa da gerek işleyişlerinden gerek ücretlerinden oldukça aralarında ayrılmaktadır. En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için oldukça çok imkan sağlar ve kişi adına geleceğe yatırım yapar. Ancak SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekmektedir. Kişi bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir. Bağ-Kur ise kişi öncelikle bir kurum ya da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır. Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir
Ne Zaman Emekli Olurum?
İşe başlayan kişilerin daha ilk günden aklına bu soru belirmektedir. Ne zaman emekli olurum konusu gün geçtikçe değişmekte ve cevaplar da buna bağlı olarak sürekli olarak değişmektedir. Ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri olan ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı 1950 yılından beri oldukça radikal değişimlere uğrayarak sekiz kere değişmiştir. Emekli olmak için kişinin ilk iş gününden itibaren başladığı kurumda aylık düzenli olarak primleri ödenmeli ya da kendisi bu primi ödemelidir. Bunun sonuncunda belli bir hizmet yılı kota olarak koyulmakta ve kotayı aştığınız zaman işe başladığınız gün baz alınarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.