20 soruda dönüşüm kampanyası: ‘Yarısı Bizden'e başvurular yarın

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ‘20 soru, 20 cevap' başlığıyla ‘Yarısı Bizden' kampanyasının detaylarını paylaştı. Kurum'un verdiği bilgiye göre başvuru yarın başlayacak. Yeni konutlar bina boşaldıktan 2 yıl sonra evler teslim edilecek.

Akşam Gazetesi

■ Kampanya kapsamında kaç konut dönüşecek?

İlk yıl yerinde 200.000, rezervde 100.000 konutun dönüştürülmesi, 5 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon bağımsız bölümün dönüştürülmesi hedefleniyor.

■ Kampanya sadece İstanbul'da mı yapılacak?

Kampanya, öncelikli İstanbul'da başlatılacak olup önümüzdeki süreçte 7 bölgeye yayılacak.

■ Ücret ödenecek mi?

Ücret ödenmeyecek.

■ Başvuru ne zaman?

Başvurular 26 Nisan–29 Mayıs arasında yapılacak.

■ Fazla başvuru olması durumda ne yapılacak?

Fazla başvuru olması durumunda dönüştürülecek yapılar kura ile belirlenecek. Kurada seçilemeyen başvurular, bir sonraki etap için öncelikli olacak şekilde sıralandırılacak.

■ Bir binada birden fazla başvuru mümkün mü?

Bir binada tapusu olan her mülkiyet sahibi başvuru yapabilir.

■ Bina dönüşümü için tüm konut sahiplerinin onayı gerekiyor mu?

2/3 çoğunluğu sağlayan kat malikleri ile ilçelerde kurulacak irtibat ofislerinde ilgili sözleşmeler yapılacak ve dönüşüm süreci başlatılacak.

■ Dönüşüm için 2/3 çoğunluğa katılmayanların hisseleri ne olacak?

Hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayan maliklerin arsa payları; arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır.

■ Birden fazla parselde birden fazla dairesi olan başvuru yapabilir mi?

Yapabilir.

■ Hisseli tapusu olan başvuru yapabilir mi?

Yapabilir.

TESLİMATLAR İKİ YIL İÇİNDE OLACAK

■ İnşaatlar nasıl yapılacak?

Kampanya dahilindeki konutlar TOKİ tarafından yapılacak.

■ Zemin etüdü yapılacak mı?

Yapılacak.

■ Başvuruda gelir şartı olacak mı?

Olmayacak.

■ Bina ne kadar sürede tamamlanacak?

Bina boşaldıktan en geç 2 yıl sonra evler teslim edilecek.

■ Daha önce riskli yahhı olduğu gerekçesiyle yıkılan binalar kampanyaya dahil mi?

Evet, riskli konutu yıkılanlar da bu kampanyadan yararlanabilir.

■ Yeni bina kaç katlı olacak?

Dönüşüme kapsamında yapılacak yapının kat adetleri parselin yürürlükteki imar planı şartlarını aşmamak şartıyla anlaşma sağlayan maliklerin kararına göre belirlenecek.

■ Kapalı otopark yapılacak mı?

Parselin yürürlükteki imar planı şartları dikkate alınarak anlaşma sağlayan ev sahiplerinin kararına göre belirlenecek.

■ Kira desteği olacak mı?

Yapının yıkılmasından sonra, malikin başvurusuna müteakip 5.250 lira kira, 10.500 taşınma yardımı yapılacak.

■ Başvuru sonrası süreç takibi nasıl olacak?

Başvuru süreci, başvuru yapılan internet sitesi üzerinden takip edilecek olup, ilerlemeler kısa mesaj ve mail olarak maliklere bildirilecek.

■ Sitede oturuyoruz, yönetim mi yoksa malik mi başvuracak?

Sadece malikler başvurabilir.

DÖNÜŞÜMDE SIFIR ATIK, YATAY MİMARİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüme yönelik "Dönüşümde Yarısı Bizden" kampanyasına değinerek, "İnşa etmeyi planladığımız 2+1 daireler 100 metrekare, 3+1 daireler ise 120 metrekare olacak. İstanbul'un dokusuna uygun, yatay mimariye sahip, sıfır atık uyumlu, güvenli yapılar olacaklar" açıklaması yaptı. Hedeflerinin İstanbul'daki riskli 1,5 milyon yapı stokunu yenilemek olduğunu belirten Kurum, bunun için 500 bini Anadolu, 500 bini Avrupa yakasında iki rezerv alan belirlediklerini ve 1 milyon konutu bu alanlarda dönüştüreceklerini aktardı. Kurum, kalan 500 bin konutu da yerinde dönüştürüp, İstanbul'da tek bir riskli yapı bırakmayacaklarını dile getirerek, "İnşa etmeyi planladığımız 2+1 daireler 100 metrekare, 3+1 daireler ise 120 metrekare olacak. İstanbul'un dokusuna uygun, yatay mimariye sahip, sıfır atık uyumlu, güvenli yapılar olacaklar" diye konuştu.

ELAZIĞ VE MALATYA 3 YIL İÇİNDE AYAĞA KALKTI

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen depremin üzerinden geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, Elazığ ve Malatya'da toplam 33 bin 821 konutun inşası tamamlandı. Teslimi yapılan yeni yerleşim yerlerinde yaşam başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde vatandaşların zarar gören ev ve işyerlerinin yerine kalıcı konutlar inşa etmek amacıyla başlattığı çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bakanlık bazı il ve ilçelerde tamamladığı konutlarını teslim ederken diğer bölgelerde de inşa çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kapsamda bakanlık Antalya, Muğla, İzmir, Kastamonu, Sinop, Rize, Artvin, Giresun, Elazığ ve Malatya'da ihtiyaç duyulan konut, ticari yapı ve sosyal donatıları hızla inşa ederek vatandaşlara teslimlerini gerçekleştirdi.

TOPLAM 33 BİN KONUT

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, Elazığ ve Malatya'da toplam 33 bin 821 konutun inşası tamamlandı. Elazığ'ın Sürsürü Mahallesi'nde 981, Mustafapaşa Mahallesi'nde 1500, Abdullahpaşa Mahallesi'nde 2251 bitirildi. Depremin merkez üssü Sivrice'de depremzedeler için güvenli evler inşa etmeyi sürdüren TOKİ, 2 ve 3 katlı 305 konut, 86 iş yeri ile 3 fırın, 2 cami, 1 PTT hizmet binası ve tüm sosyal donatıların inşasını 15 ayda tamamlandı. Yeni yerleşim yerlerinde yaşam başladı.

57 NOKTADA İNŞAAT

Elazığ depremi sonrası inşaat çalışmaları 15 farklı merkez mahallede, merkeze bağlı beldelerde ve 7 farklı ilçede toplam 71 noktada başlatıldı. 57 noktada inşaat çalışmaları bitti. İnşa çalışmalarının yüzde 90'ının bittiği ilde yıl içerisinde geriye kalan tüm inşa çalışmaları tamamlanacak. Bugüne kadar 27.778 konut yapımı planlandı. 25.674 konut ihalesi yapıldı. 22 Ocak 2023 tarihi itibarıyla hak sahiplerine teslim işlemleri başladı. Bu konutlardan 6.966 kentsel dönüşüm konutu, 17.817 afet konutu (3.575'i köy evi). 2.995 sosyal konut yapılmış olacak. 1.352 iş yerinden 1.178'i tamamlandı ve hak sahiplerine teslimleri başladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Elazığ'da yapımı gerçekleşen çalışmalarda amaç vatandaşlarımızı tek bir alana sıkıştırmadan farklı güvenli ve depreme dayanıklı alanlarda sağlam konut ve sosyal donatılar üreterek, sosyal ihtiyaçları karşılamak ve kentteki yaşam kalitesini artırarak şehir sınırlarını genişletmektir" denildi.

MALATYA'DA DURUM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı depremden etkilenen Malatya'da ve 8 ilçesinde ise çalışmalarına devam ediyor. Malatya'da 6.032 afet konutu, 2.106 kentsel dönüşüm konutu ve 592'si sosyal konut olmak üzere toplam 8.730 konut üretiliyor. Şimdiye kadar teslim edilen konut sayısı ise 6.089. 1.570 köy evi yapıldı, 1.248 köy evi teslim edildi. 284 ticari birim yapıldı, 178 ticari birim teslim edildi.

8'i hasar görmüş, 1'i yeni planlanan toplam 196 derslik kapasiteli 9 okulun inşası tamamlanarak teslim edildi. Planlanan 8 camiden 5'ü tamamlandı. 1 millet bahçesi tamamlanarak hizmete girdi, 1 millet bahçesinin de yapımı devam ediyor. Yapımı devam eden 1 adet PÖH (Polis Özel Harekât ) merkezi bulunuyor. Gelinciktepe Mevkide (merkez) 550 milyon TL bedelle toplam 1.527 konut üretilerek, teslim edildi. Depremde büyük hasar gören Doğanyol ilçesi de adeta yeniden inşa edildi. Depremin hemen ardından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilçeye yatay mimariye uygun 317 konut, 42 işyeri ile 1 camii inşa edildi. Malatya Gökçe Mahallesi'nde ise 104 konut, 69 ticari birim ve 1 camiden oluşan kentsel dönüşüm çalışması yapıldı.

AFET İLLERİNDE NELER YAPILDI?

■ İzmir'deki 5.061 konut ve ticari bağımsız birimin inşaatından 4.604 konutun yapımı tamamlandı.

■ 2021 yılında Antalya ve Muğla'da yaşanan yangınlar sonrasında toplam 1450 konut ve 730 ahır inşa edildi.

■ Kastamonu'da sel afetinin ardından toplamda 934 konut, 127 dükkân 1 millet bahçesi ve 40 köy evi yapılırken, Sinop'un Ayancık ilçesinde ise 79 konut, 56 dükkân ve 2 sanayi sitesi inşa edildi.

■ 23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen Düzce depremi sonrası 213 adet birimin üretilmesine yönelik çalışmalar ise devam ediyor.

■ Sel felaketi yaşayan Giresun'da 730 konutun inşası tamamlanırken Rize'de ise 400 konutun inşaat çalışmaları etaplar dâhilinde tamamlanıyor.

1 YIL İÇİNDE TESLİM EDİLECEK

Asrın felaketi olarak değerlendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 14 milyon insanın etkilediği bölgelerde yaralar sarılmaya devam ediyor. Afet konutları radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle, yöresel mimariye uygun inşa edilecek. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek ve 105 metrekare alana sahip daireler, 3+1 olacak. Köyleri yeniden ayağa kaldıracak projeler ile 93 metrekare neti olan 3 artı 1 köy konutları inşa edilecek. Bu kapsamda Elazığ'da 7.452 konut inşa edilecek. Malatya'da ise 70.001 konut ve 25.302 köy evi inşa edilecek. Malatya, Elazığ, İzmir, Antalya ve Muğla'da olduğu gibi 11 ilde de afet konutları 1 yıl içinde teslim edilmeye başlanacak.