1915 Çanakkale Köprüsü 2017'de yükselmeye başlıyor

Ulaştırma Bakanı Arslan, ''1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyol kesimine ilişkin ön proje çalışmalarında son aşamaya geldik. Köprünün ihale ilanına bu ay sonuna kadar çıkacağız. Köprüde ilk kazmayı 18 Mart 2017'de vuracağız'' dedi.  

1

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyol kesimine ilişkin ön proje çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyledi. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilmesi planlanan köprünün ihale ilanına bu ay sonuna kadar çıkacaklarını dile getiren Arslan, "2017 yılı Ocak ayında teklifleri alacağız. 1915 Çanakkale Köprüsü'nde ilk kazmayı 18 Mart 2017'de vuracağız" ifadelerini kullandı. 

RİNGİN SON HALKASI  

Arslan, 352 kilometre  uzunluğunda olacak Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu'nun, ilk etapta Malkara-Gelibolu-1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale bağlantısını sağlayacak olan yaklaşık 100 kilometrelik kısmı için ihaleye çıkılacağını bildirdi. 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nü de içinde barındıran projenin Marmara Otoyol Ringi’nin son halkası olacağını belirten Bakan Arslan, şöyle dedi: "Uluslararası ana ulaşım koridorlarının üzerinde yer alan Türkiye, bölgesel ve kıtalararası ticarette köprü konumunda. Ülkemizin bunu kullanabilmesi amacıyla İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu projeleriyle Marmara'yı otoyollarla çeviriyoruz. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu, Kınalı tarafından TEM'e, Balıkesir'in batısından ise Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'na bağlanacak." 

BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI  

Arslan, otoyol projesi kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün yanı sıra toplam 31 adet viyadük, 5 adet tünel, 30 adet köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapacaklarını ifade etti. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımına büyük önem verdiklerini vurgulayan Arslan, "1915 Çanakkale Köprüsü'nün süreçlerini başlattık, bu sene içinde ihaleye çıkacağız ve 18 Mart 2017’de ilk kazmayı vuracağız. Köprünün tek fonksiyonu sadece Gelibolu'dan Lapseki'ye geçiş sağlamak değil. O köprü, Avrupa'dan gelen, Ege'ye ve Batı Akdeniz'e inecek yük hareketinin İstanbul'a girmeden hemen inebilmesini, seyahat süresinin çok kısalmasını sağlayacak" değerlendirmesini yaptı. 

YPK kararı çıktı, otoyol 5 yılda tamamlanacak

Bakan Arslan, şöyle devam etti: "Projenin en zorlu ayağı olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili güzergahın üzerinde çalıştık ve bu çalışmaları da tamamladık. Köprü, Gelibolu ile Lapseki arasında yapılacak. 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu otoyolu, YİD modeliyle yapmak için Yüksek Planlama Kurulu kararı alındı. İhale çalışmalarına başladık ve bu ay sonuna kadar ihale ilanına çıkacağız. 2017 Ocak'ta ise teklifleri alacağız. Otoyolun tamamının yapım süresini 5 yıl olarak planlıyoruz." 

Standartlar yükselecek 

Köprünün bölgedeki vatandaşların yaşam standardını da yükselteceğini belirten Arslan, bölgedeki ticaret ve ekonominin büyümesine de katkı sağlayacağını kaydetti. Arslan, "İşte bu öneminden dolayı bir an önce bu projeyi başlatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.