Tarım sektörü, 18 milyar dolara yaklaşan dış satımla tarihinin en yüksek ocak-ağustos ihracatını gerçekleştirdi. Böylece tarımda tarihin en yüksek 8 aylık ihracatı yapılmış oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı geçen ay 2020'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 52 artarak 18.9 milyar dolara, ocak-ağustos döneminde de yüzde 36.9 yükselerek 140.2 milyar dolara çıktı. Türkiye'nin tarım ihracatı yılın 8 ayında toplam ihracatın yüzde 12.8'ini oluşturdu.
HUBUBAT İLK SIRADA
Tarıma bağlı sektörlerde bu dönemde en fazla ihracatı 5 milyar 580 milyon dolarla hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri gerçekleştirdi. Bu sektörü, 4 milyar 323 milyon dolarla mobilya kağıt ve orman ürünleri, 2 milyar 83 milyon dolarla su ürünleri ve hayvansal mamuller, 1 milyar 786 milyon dolarla yaş meyve ve sebze, 1 milyar 282 milyon dolarla fındık ve mamulleri, 1 milyar 268 milyon dolarla meyve sebze mamulleri izledi.
9 SEKTÖRDE ARTIŞ
Tarım grubu bünyesindeki 10 sektörden 9'u ihracatını artırdı. Bu dönemde ihracatını en fazla artıran sektör yüzde 57.2 ile süs bitkileri ve mamulleri oldu. Süs bitkileri ve mamulleri tarım bünyesindeki sektörler arasında en az dış satımı gerçekleştirmesine karşın ihracat artışında liderlik koltuğuna oturdu. Bu sektörü yüzde 36.5 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller, yüzde 26.1 ile mobilya kağıt ve orman ürünleri, yüzde 22.9 ile meyve sebze mamulleri, yüzde 21.2 ile hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri, yüzde 19.6 ile yaş meyve ve sebze, yüzde 11.8 ile kuru meyve ve mamulleri, yüzde 5.4 ile de fındık ve mamulleri izledi.
ALMANYA İLK SIRADA YER ALDI
Birol Celep, şöyle devam etti: "En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke Almanya, ABD, Fransa, İtalya ve İsviçre oldu. Tarım ve Orman Bakanlığımızca Aydın ve İzmir illerinde geçtiğimiz haftalarda kuru incir rekolte saha çalışmaları tamamlandı." Toplantıda, temmuz sonu-ağustos başında meydana gelen aşırı sıcakların bazı bölgelerde ağaçlarda gazelleme gibi sorunlara yol açması ve verime olası etkileri de ele alındı.
KURU İNCİR 6 EKİM'DE YOLA ÇIKIYOR
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirin, 2021/22 sezonunda 'ilk gemi tarihi' olarak da bilinen ilk ihracat tarihini belirlemek için ihracatçı birliklerine üye kuru incir ihracatçısı firmalar bir araya geldi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, "Kuru incirde ürünün olgunlaşma dönemi ve iklim koşulları da baz alınarak sezonun ilk yükleme tarihinin 6 Ekim olarak Ticaret Bakanlığı onayına sunulmasına karar verildi" dedi. Celep, kuru incir ihracatının 30 Eylül 2020'den 28 Ağustos 2021 tarihine kadar önceki sezonun aynı dönemine göre miktarda yüzde 2 artışla 67.2 bin ton, değerde yüzde 4 artışla 241 milyon dolar olarak gerçekleştiği bilgisini paylaştı.