SÜMER DEMİRCİLER
Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin CEO’su olarak dünya devi Bosch’un üst düzey yöneticilerinden Gürcan Karakaş’ın atanması gözleri şirketin üzerine çevirdi. Ülkemizdeki yatırımları son beş yılda 2 milyar euroyu bulan şirketin hedefleri de yükseldi. Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, şirketin 2017 yılı performansının yanı sıra, geleceğe ilişkin proje ve beklentileri de açıkladı. 1910 yılında Türkiye’deki ilk temsilciliğini, 1972 yılındaysa Bursa’daki ilk fabrikasını kuran Bosch, Türkiye’de ulaşım çözümleri, enerji ve bina teknolojileri’, sanayi teknolojileri ile dayanıklı tüketim malları’ alanlarında 5 ayrı şirketle Bursa, Kocaeli, Manisa ve Tekirdağ’da faaliyetlerini sürdürüyor. 18 bin 240 çalışanı bulunan şirketin geçen yılki cirosuysa 15,5 milyar TL olarak gerçekleşti.
ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ
Steven Young, Bosch Türkiye’nin Sanayi 4.0 alanındaki uzmanlığını ülkemizdeki diğer şirketlerle de paylaştığını vurguladı. Eğitim kurumlarıyla yoğun bir işbirliği içinde olduklarınının altını çizen Young “Dijital Üretim ve Sanayi 4.0 Programı’nı bu yıl daha da geliştiren Bosch, Yıldız Teknik Üniversitesi’yle yürütülen program kapsamında 11 öğrenciye Bosch Bursa Fren Fabrikası ile Manisa Termoteknoloji Fabrikası’nda mühendisler gözetiminde çalışma fırsatı sağlıyor. Şirket ayrıca, lise öğrencilerinin robotlarını global olarak yarıştırdığı First Robotics yarışması ve lise ve üniversite öğrencilerinin sensörlerden ve yapay zeka algoritmalarından yararlanarak geliştirdikleri otonom araçlarını yarıştırdıkları Mini Otonom Araç Yarışmasını da (OpenZeka MARC) destekliyor” diye konuştu.
AR-GE’YE 200 MİLYON
“Bursa, Manisa ve Tekirdağ’daki 4 Ar-Ge merkezimizde yürütülen çalışmalar Bosch Türkiye’nin büyümesinde itici güç oluşturuyor” açıklaması yapan Young, 2017’de Türkiye’de yapılan toplam Ar-Ge yatırımının yaklaşık 200 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. Bosch’un Türkiye’de 700 Ar-Ge çalışanı bulunuyor. Şirket, otomotiv üreticileri için, güç aktarma çözümleri alanındaki geliştirme projelerini Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerinde yürütüyor. Örneğin, 2017’de benzin enjektörleri konusunda 150’den fazla uluslararası proje yürütüldü.
“KÜRESEL REKABETTEYİZ”
Türkiye’nin otomobili projesinde CEO olarak direksiyona eylül ayında geçecek olan M. Gürcan Karakaş, böylesine önemli bir projede görev almanın kendisine gurur ve heyecan verdiğini vurgulayıp, “Türkiye’nin otomobilini yapacağız. Hatta daha da fazlasını yapacağız. Küresel ortamda rekabet edebilen bir Türk markası hepimizi gururlandıracak” diye konuştu.