13 bin ton gıdayı kurtarıp, 330 bin kişiyi doyurdular

Olcay Silahlı ve Arda Eren isimli idealist iki genç girişimci tarafından kurulan dijital atık yönetim sistemi ‘Fazla Gıda’, 13 bin ton gıdayı çöpe gitmekten kurtardı. Firma, bu gıdalarla 330 bin kişinin karnını doyurdu. 

Özgül ÖZTÜRK

Dünyada yıllık 1.3 trilyon dolarlık, Türkiye’de ise 214 milyar liralık gıda çöpe gidiyor. Dünyadaki bu atık gıda sorununa çözüm bulmak için bir dijital atık yönetimi platformu geliştiren iki genç girişimci Olcay Silahlı ve Arda Eren, ciddi bir başarı hikayesine imza attı. Kurulalı henüz 3 yıl olmasına rağmen Türkiye’nin büyük gıda firmalarının yüzde 70’yle çalışmaya başlayan Fazla Gıda, bugüne kadar 13 bin gıdayı atık olmaktan kurtardı. 330 bin ihtiyaç sahibine gıda ulaştırdı. 

DEĞERİ 8 MİLYON EURO 

Şirketi 2016’da 50 bin TL sermayeyle kurduklarını anlatan Fazla Gıda Kurucusu Olcay Silahlı, “Türkiye’de neredeyse hiçbir şirketin atık yönetim sistemi yok. Bu nedenle her yıl milyarlarca lira çöpe gidiyor, çevre zarar görüyor, gıdaya asıl ihtiyaç duyan kesimler ise açlıkla mücadele ediyor. Biz ortağımla bu soruna çözüm bulmak için Fazla Gıda’yı kurduk. Dünyada örneği olmayan projemizle şu ana kadar 800 bin dolarlık yatırım aldık. Şirketimizin değeri de 8 milyon euroya ulaştı” diye konuştu.

YILLIK KAYIP 1.3 TRİLYON $

Dünyada üretilen gıdanın yüzde 30’u çöpe gidiyor. Türkiye’de ise yılda 214 milyar liralık gıda atık oluyor. Atık gıdanın yüzde 50’si ürün tarladan sofraya gelene kadar yani ev dışında oluşuyor. Geri kalan yüzde 50’si ise evde oluşuyor. Türkiye’de gıda atığının en büyük nedeni soğuk zincirin yetersiz oluşu. En fazla israf edilen ürünlerin başında ise sebze-meyve geliyor. Olcay Silahlı’ya göre buradaki atığın en önemli sebebi ise Türk halkının mıncıklayarak ürün alma alışkanlığı. 

‘FAZLA GIDA’ SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR? 

Fazla Gıda; marketler, catering şirketleri, gıda ve içecek firmalarının atık olmuş gıdalarına talip oluyor. Bu gıdalar yenilebilir durumdaysa gıda bankaları, dernek ve ya vakıflara bağışlıyor. İnsan tüketimine uygun olmayan ancak gıda güvenliği riski taşımayan gıdalar ise, hayvan barınaklarına bağışlanıyor. Atık yağlar veya katı atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor. Organik atıklar gübreleştiriliyor. Kurtarılamayacak durumdaki atıklar çevreye en az zarar verecek şekilde toprağa gömme ya da yakma metoduyla imha ediliyor. 

YURTDIŞINA AÇILMA PLANLARI YAPIYOR 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın da dünyada desteklediği 9 girişimciden biri olan Fazla Gıda, önümüzdeki dönemde tarım ve gıda dışı ambalaj atığı işine de girecek. Firmanın yurtdışına açılma planı da bulunuyor.