1.2 trilyon dolarlık yatırım pastasına kepçe

2023’e kadar Türkiye’de 1.2 trilyon doları bulan, ulaşım, enerji ve alt yapı projesi gerçekleştirilecek. Bu potansiyel iş makineleri sektörünün iştahını kabartıyor. İMDER Başkanı Öztoygar “Dünya devi markalar Türkiye’de yatırımlarını artıyor. Potansiyel çok büyük. Türkiye’de 240 bin kişiye istihdam sağlayan sektörümüzün hedefi dünyada ilk 5’e girmek” dedi.

1

İnşaat sektörü son yıllarda Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline geldi. Hükümetin sektöre verdiği destekler ve kentsel dönüşüm hamlesi de bu büyümede en büyük etken oldu. İnşaat denilince akla ilk olarak demir-çelik ve beton gelse de sektör, kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan bir konumunda bulunuyor. Dolayısıyla milyonlarca kişiye de istihdam yaratıyor. İnşaat sektörünün en güçlü alt sektörlerinin başında iş makineleri geliyor. Kentsel dönüşüm ve özel sektörün de girişimleriyle inşaat sektörünü sıçrama yapması, inşaat makineleri sektörünün de ivmelenmesine neden oldu. Vinç, dozer, kepçe, beton mikseri gibi makinelerin satışı ve kullanımı yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Türkiye’de 2023 yılına kadar dev projeler dahil 1.2 trilyon dolarlık, alt yapı, ulaşım, enerji ve kentsel dönüşüm yatırımı planlanıyor. Toplamda gerçekleştirilecek dev proje sayısı 1.000’in üzerinde... Bu potansiyel iş makineleri sektörünün de faaliyet gösteren şirketlerin iştahını kabartıyor.

PAZAR 3.5 MİLYAR DOLAR

Türkiye’de 3.5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan iş makineleri sektörü, Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) önderliğinde, 2. uluslararası İş Makinaları kongresinde geçtiğimiz haftalarda bir araya geldi. İMDER Başkanı Halil Tamer Öztoygar’ın kongrede yaptığı konuşma ilgimi çekti ve sektörü konuşmak için kendisini Patron Katı sayfamıza davet ettik.

İnşaat makineleri sektörünün Türkiye’deki konumundan bahseder misiniz?

Sektörümüz 120’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 2023 yılına kadar 10 milyar dolarlık ihracat ve 30 milyar dolarlık da ticaret hacmine ulaşmayı planlıyoruz. 240 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

İnşaat sektörünün hızla gelişmesi sizin sektörünüze nasıl yansıyor?

İnşaat sektörünün büyümesi ile doğru orantılı olarak bizim sektörümüz de hızla büyüme kaydetti. 2000’li yılların başlarına baktığımızda yılda 1.500-2000 adet olarak gerçekleşen satış rakamlarımız, geldiğimiz noktada 7-8 kat büyüyerek 10 bin adet bandını aştı.

Dünya ile kıyasladığımızda Türkiye’nin konumu nedir?

Türkiye iş makineleri pazarı büyüme oranıyla, Çin’den ve Hindistan’dan sonra son sekiz yıldır en hızlı büyüme oranına sahip ülke. Bu büyümenin pek tabi ki çeşitli nedenler bulunmakta. Son 10 yılda ülkemizde yapılan tarihi yatırımlar, 20 bin kilometre üzerinde bölünmüş yol, yüzlerce baraj, hızlı tren projeleri, 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi projeler bu büyümenin tetikleyicisi oldu. Türkiye; iş makineleri ve ekipmanları satışında Avrupa’da 4’üncü sırada bulunan; 127 ülkeye ihracat yapan ve üretiminin yüzde 45’ini ihraç eden, bu yönüyle de dünya pazarları ile bütünleşme konusunda büyük mesafe kaydetmiş bir ülke.

Türkiye’nin yatırım potansiyeli hakkında ne söylersiniz?

Türkiye’de 2023 yılına kadar 1.2 trilyon dolarlık alt yapı, enerji, ulaşım, bayındırlık vs vs gibi yatırımlar yapılacak. Bu projeleri gerçekleştirmek için iş makinelerine bugün olduğundan daha fazla ihtiyaç var. Dolayısıyla birçok yerli ve yabancı firma Türkiye’de yatırımlarını hızlandırmış durumda. Dünya devleri bir çok marka Türkiye’ye bugün, 10 yıl öncesinden daha ilgiyle bakıyor. Bu yatırımlara cevap verebilmek için de sektörün 4.5 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı var.

Sektörün hedefleri nedir?
Türkiye pazarında gelecek beş yılda, yaklaşık yüzde 25 oranında büyüme beklentisi ile iş makineleri sektöründe satışların 2019’da 16 bin adede ulaşmasını bekliyoruz. Mevcut durumda, dünyanın en büyük 11’inci iş makineleri pazarı olan ülkemizin 2023 yılına gelindiğinde 6’ncı sıraya ulaşmasını amaçlıyoruz.

KİRALAMA KARLI YATIRIM

Ünlü isimlerden de duyuyoruz, iş makinesı alıp kiralamak karlı mı?
Kiralama için bu yatırım karlı diyebiliriz. Avrupa ülkelerinde de giderek yaygınlaşan bir uygulama zaten. Kısa dönemli ihtiyaçlar için tercih edildiğinde özellikle, kira bedeli ve sarf malzemeleri dışında maliyetinin olmaması da avantajlı hale getiriyor. Pazarda satılan makine adedini de olumlu etkileyen bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kiralama filosu kurmak isteyen firmalar satın alma yoluna gidecektir.

İŞ MAKİNELERİ SEKTÖRÜNÜN KARNESİ

- Sektör 240 bin kişiye istihdam sağlıyor.

- 127 ülkeye yerli üretim iş makinesi ihracatı yapılıyor

- Yıllık satış adetleri 10’binli rakamları geçmiş durumda

- Çin ve Hindistan’dan sonra en hızlı büyüyen pazar Türkiye

- Türkiye’nin iş potansiyeli yerli-yabancı firmaları cezp ediyor.

- 2023 yılına kadar sektörde 4.5 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı var

YERLİ VE YABANCI ŞİRKETLERİN İŞTAHI KABARDI

Türkiye’de 2023 yılına kadar dev projeler dahil 1.2 trilyon dolarlık, alt yapı, ulaşım, enerji ve kentsel dönüşüm yatırımı planlanıyor. Bu potansiyel iş makineleri sektörünün de iştahını kabartıyor. Yerli ve yabancı birçok firma Türkiye’deki yatırım hedeflerinde çıtayı yükseltmiş durumda. Türkiye’de 2023 yılına kadar sadece ulaşım alanında 250 milyar dolar, enerji alanında 140 milyar dolar ve kentsel dönüşüm kapsamında da 400 milyar doları bulan yatırım planlanıyor. Bu yatırım rakamları sektörün 2023 yılına kadar yüzde 100’ün üzerinde büyümesi anlamına geliyor. Yapılacak olan toplam proje adedi 1.000’in üzerinde...

İş makinelerinde de ‘Hybrid’ kullanılmaya başlandı

Son teknolojik gelişmeler ile büyük iş makinelerinde da hybrid teknolojisi kullanılmaya başlandı. Emisyon değeri gibi faktörler de göz önüne alınarak çevresel değerlere duyarlı makine üretiminde artışlar yaşanıyor. Otomobil sektöründe olduğu gibi iş makineleri sektöründe de küçük makine kullanımında artış gözleniyor. Kaynak: Star