10 milyarlık KMH'ta sigorta vurgunu

Bankaların yeni gelir kapısı Kredili Mevduat Hesabı (KMH) oldu. KMH için de sigorta ürünü satılmaya başlandı.

1

Bankalar her türlü ücret, komisyonlara sınırlama getirilmesinin ardından sigortacılık ürünlerine yüklenmeye başladı. Bazı bankalar, vatandaşın maaşı yetmeyince kullandığı Kredili Mevduat Hesabı (KMH) için de sigorta ürünü yarattı. Bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık 10 milyar liranın kullanıldığı ek hesap için de işsizliğe karşı "ek hesap güvende sigortası" satılıyor. Müşteri işten çıkarıldığında bin-1500 lira arasında teminat elde ediyor. 

ARTI PARAYA GÖZ DİKTİLER 

Kredi ve mevduat ilişkilerinden dolayı tüketicinin ihtiyaçlarını çok iyi bilen bankalar kart satar gibi sigorta ürünü satıyor. Eğitimden ek hesaba kadar birçok alanda sigorta ürünü sunan bankalar personele bu alanda da satış hedefi koyuyor. Artı para olarak da bilinen kredili mevduat kullanımından doğan ve kapatılamayan bakiye tutarı 10 milyar liraya yaklaşmış durumda. Bu hesaptan para kullanan müşteriler işsizliğe karşı "Ek hesap güvende" sigortası alıyor. 

DOLANDIRICILAR TETİKTE

 
Tüketicilerin kimlik bilgilerini alarak banka hesaplarını boşaltan, kredi kartını kullanan dolandırıcılar da sınır tanımıyor. Son örneği de kredi kartına tanımlı sigorta iddiasıyla yapılan dolandırıcılık işlemleri oldu. Dolandırıcılar, müşterileri telefonlarından arayarak kartına tanımlı araç ve konut sigortası bulunduğunu belirterek, "Bankanız kartınıza sigorta tanımlamış. İstiyorsanız kartınızın ön yüzündeki numaraları verin. Sigortanız yaşama geçsin" diyor. Profesyonel dolandırıcılar vatandaşı yanıltmak için 850 ve 444'lü numaraları kullanıyor. BDDK gibi Hazine Müsteşarlığı Sigorta Genel Müdürlüğü'ne de müşteri bilgilerinin nasıl temin edildiği, sigorta satışları ve dolandırıcılığı konusunda şikâyet yağıyor. Sigorta sektöründe faaliyet gösterecek firmaların Hazine Müsteşarlığı'ndan izin alması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde müşteriye ait kişisel bilgilerin korunması için de bir dizi önlem alınacak. Bilgi paylaşımı konusunda yetkili kuruluşlar dışında, müşterilere ait bilgiler müşteri rızası olsa bile herhangi bir şekilde satılamayacak, aykırı davrananlar hakkında yaptırımlar ağırlaştırılacak. Tüketicinin kendisine ait sırrın açıklanmasına izin vermesi için yazılı talimat istenecek. KAYNAK: SABAH