LYS 2017 ek tercih işlemleri nasıl yapılır?

LYS ek tercih işlemleri başladı. Üniversiteye yerleşemeyen adaylar için “Ek Tercih” süreci ile ilgili merak edilenleri bu haberimizde sizleri için derledik.

ÖSYM 214 bin 430 kontenjanın boş kaldığını açıkladı. LYS ek tercih kılavuzu bunun ardından yayınlanacak. LYS ek tercihler ne zaman? Üniversite boş kontenjan taban tavan puanları 2017 yayınlanır yayınlanmaz haberimiz içerisinde sizlerle olacak. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.

KYK 2017 YURT KAYIT VE BURS BAŞVURU EVRAKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KYK 2017 YURT KAYIT VE BURS BAŞVURU EVRAKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KYK BURSU ÖĞRENİM BURSU BAŞVURU KOŞULLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KYK 2017 YURT BAŞVURU TARİHLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN GEREKLİ EVRAKLAR NELER? - TIKLA ÖĞREN 

4 yıllık hukuk fakültesi bölümü taban puanı için tıklayınız

4 yıllık mimarlık ve iç mimarlık bölümü taban puanı için tıklayınız

4 yıllık bankacılık ve sigortacılık bölümü 2017 taban puanları için tıklayınız

4 yıllık sınıf öğretmenliği ve çocuk gelişimi bölümü taban puanı 

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

KİMLER EK TERCİH YAPABİLİR?

Üniversite sınavında barajı geçmiş ya da sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan tercih yapmayan ya da tercihleri sonucunda herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar ek kontenjandan faydalanabilir. Bir bölüme yerleştirilmiş adaylar kayıt yaptırmasalar dahi ek tercihten faydalanamazlar. Ek tercihten hiçbir bölüme yerleşememiş ya da tercih hakkı olup tercih yapmamış adaylar faydalanabilir.

Ek yerleştirme sürecinde adaylar nelere dikkat etmeli?


- İlk tercihlerde Genel Lise ya da Meslek Lisesi’nde (sınavsız geçiş OBP ile), olup da yerleşen adayların ek tercih yapma hakları yoktur.
- Adayların 2016-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurmak için 2016-ÖSYS'ye başvuru yapmış olmaları gerekir.
- Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
- Tablo 4’te kontenjan açığı oluşan lisans programlarının, en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih yapabilecekler.
- Tablo 3’teki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmamaktadır.
- Tercih kılavuzunda herhangi bir programa ait en küçük puan bulunmuyorsa, bu programlara ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan alan adaylar başvurabilirler.
- İlgili Y-YGS/Y-LYS puanınız tercih edeceğiniz programın en küçük puanından daha küçük ise o programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Bu uyarıları göz önünde tutmadığınız takdirde ilgili tercihleriniz geçersiz sayılır; bu tür tercihlerinizdeki programlardan birinin kesin kayıt listesinde adınız yer almış olsa bile programa kaydınız yapılmaz.
- Sınavsız geçiş hakkı olan veya ilgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercih edebilirler. Aynı zamanda açıköğretim programları için YGS puan türlerinden az 150 puan alınması gerekir.
- Özel yetenek sınavlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahiptirler.
- Adayın okumak istediği yükseköğretim programlarını tercih listesine yazarken çok dikkatli davranması gerekmektedir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet gibi koşulları tam olarak karşılayan programları tercih edilmemesi gerekir. Aksi durumda koşullarını taşımadığınız tercihler geçersiz sayılır. Koşullarını taşımadığınız için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Tercih bildirmeden önce mutlaka programların koşul ve açıklamalarını okuyunuz.
- Adayların tercih bildirimi tamamladıktan sonra ek yerleştirme ücretini ödemesi gerekir. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacaktır.
06-09 Eylül 2016 tarihleri arasında ek tercihle yerleşen adayların kayıtları yapılacaktır.”

BOŞ KONTENJANLAR NELER?

Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti. Lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı.

Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 4 bin 437, ön lisans programlarında 9 bin 810, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 7 bin 32, ön lisans programlarında 8 bin 291, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 181, ön lisans programlarında bin 903, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 120, ön lisans programlarında 15 kontenjan boş kaldı.

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercihleri 15,00 TL ücreti karşılığında yapılabilecektir.

HANGİ DURUMDA EK YERLEŞTİRME TERCİHİ GEÇERSİZ SAYILACAK?

Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.