Liseye geçiş öğrencilerin sonraki eğitim hayatlarını şekillendiren bir dönem. 4+4+4 eğitim sistemi ile zorunlu ilkokula başlatılan yaklaşık 600 bin çocuğun 8'inci sınıfa başlamasıyla birlikte 2020 Liseye Geçiş Sınavı (LGS)’ndaki öğrenci sayısında ciddi bir artık yaşanacak. Geçtiğimiz yıl 1 milyon öğrenci sınava girerken, 2020 Haziran ayında yapılacak sınavda bu sayı artacak.
Deneyimli eğitim yazarı Pervin Kaplan, ide okulları öğrenci, veli ve öğretmenleri ile bir araya geldiği “2020 LGS’ye Doğru” seminerinde sınav sistemi, soru yapıları, tercih ve yerleştirme döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar ve LGS’de nasıl fark yaratılabileceğinden bahsetti. Pervin Kaplan'ın anlattıklarından satır başları şöyle:
2020 HAZİRANDA LGS’YE GİREN ÖĞRENCİ SAYISINDA CİDDİ BİR ARTIŞ OLACAK
KONTENJANLAR YETERSİZ KALDIĞI İÇİN YENİ OKUL İHTİYACI OLACAKTIR
SINAVDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
YORUM İÇEREN SORULAR OLACAK
SERBEST DÖNEMİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN VEKALETNAME ÇIKARIN
Serbest kayıt dönemi çok önemli. Ailenizden ya da arkadaşlarınızdan birine kayıt yaptırma hakkı için vekâletname verin. Çünkü önemli olan bahçede olmak, bu şekilde birkaç saat içerisinde bir okula girebilirsiniz.
YENİ LİSE MÜFREDATI KİMLERİ KAPSAYACAK?
2020-2021 öğretim yılında, azaltılmış ders sayısı, seçmeli dersler, okul dışı sertifikaların da yer alacağı yeni lise modeli başlayacak. Bu yıl 8'inci sınıfta okuyan öğrenciler bu modelle liseye başlayacak. Bu yıl hazırlık sınıfı okuyanlarda yeni lise müfredatına dahil olacak. Bu lise modeli ile ilk üniversite sınavı da 2024 yılında yapılacak. Yani üniversite sınavı da kökten değişecek.