YKS-TYT puanlaması 2018 üniversite sınavı ÖSYM son dakika (YKS puan hesaplama)

YKS - LYS ve YGS Sınav sisteminin kaldırılmasının ardından ÖSYM harekete geçti ve üniversiteye giriş sınavı ile ilgili yeni bir sınav formülü üretildi. Eski sınavları hatırlatan ancak birçok uygulama yönüyle değişik bir sınav sistemi ortaya kondu. Yeni üniversiteye girişi sınav sisteminin adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak belirlendi ve sınavla ilgili detaylar açıklanmaya devam ediyor. YKS Sınav sisteminin ilk açıklanmasının ardından 4 kez daha düzenleme açıklaması yapıldı. YKS Sınavının başvuru ve sınav tarihi ile ilgili ayrıntılar da belli oldu. YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın, yani YKS'nin Haziran ayı içersinde bir hafta sonu cumartesi günü yapılacağı açıklanmıştı. Fakat resmi tarihi henüz vermeyen Saraç konuyla ilgili tüm gelişmelere önümüzdeki günlerde aktaracağını dile getirmişti. Mahmut Özer, ''YÖK tarafından açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınav sisteminin gerçekleştirilmesiyle ilgili her türlü hazırlığımızı yaptık. Onunla ilgili hiçbir problemimiz yok.'' ifadesini kullandı. Özer, sınava başvurunun mart ayı içinde yapılacağını bildirmişti. Sınav takvimi, sınav süreleri, sınav başlangıç saatlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Özer, ''Müfredat dışı soru kesinlikle sorulmayacak.'' demişti. Sınav ücretini de minimumda tutmaya çalışacaklarını vurgulayan Özer, ''İki oturumun toplam ücretinin 120 lira olmasını planlıyoruz.'' bilgisini paylaşmıştı. Sınavın haziran ayı içinde yapılacağını aktaran Özer, ''Sınav, okullar kapandıktan sonra gerçekleştirilecek. Üzerinde durduğumuz tarih, Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran 2018.'' demişti. ÖSYM'nin resmi internet sitesinin duyururlar kısmından örnek soruların tamamına ulaşabilirsiniz.

YGS LYS yerine gelen YKS TYT yeni üniversite sınav sistemi ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. Vatandaşlar yapılan güncel açıklamaları yakından takip ediyorlar. YKS TYT soruları başvuruları nasıl yapılacak sorusu araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavlarında sadeleşmeye gidileceğini duyurmuştu. Ardından yeni sistemin nasıl olacağı merak edilmeye başlandı. Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler yeni sınav sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) merak ediyor. ÖSYM takviminde YKS sınav ve başvuru tarihleri açıklandı. 2018-YKS başvuruları, 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacaktır.  Yükseköğretim Kurulunca, "Adayların lisans programlarına sözel,  sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile yerleştirilebileceği, bu puan türlerinin  de 2017 LYS puan türleri ile ilişkilendirildiğinde, TS-Sözel, MF-Sayısal, TM-Eşit  Ağırlık, Dil-Dil olacağı daha önce bildirilmişti. Her bir program için hangi puan  türü ile yerleşilebileceği ile ilgili tüm programların yer aldığı ayrıntılı bir  tablo yayınlanacak mıdır?" sorusuna yanıt olarak, "Yükseköğretim Lisans  Programları-Puan Türü" tablosu da yayımlandı. Tabloda sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile öğrenci alan  yükseköğretim lisans programlarına ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor. Üniversiteye girişte uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumuna ilişkin örnek soru kitapçığına ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabilecek. ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı. Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor

YKS BAŞVURU ÜCRETİ İÇİN TIKLAYINIZ

YKS puan türleri tablosu kılavuzu -Tıkla!

YKS TYT ÖRNEK SORULARI İÇİN TIKLAYIN

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI YKS-TYT SON DAKİKA GELİŞMESİ İÇİN TIKLAYINIZ

2018 YKS SINAVI NE ZAMAN OLACAK?

YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın, yani YKS'nin Haziran ayı içersinde bir hafta sonu cumartesi günü yapılacağı açıklanmıştı. Fakat resmi tarihi henüz vermeyen Saraç konuyla ilgili tüm gelişmelere önümüzdeki günlerde aktaracağını dile getirmişti. Mahmut Özer, "YÖK tarafından açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınav sisteminin gerçekleştirilmesiyle ilgili her türlü hazırlığımızı yaptık. Onunla ilgili hiçbir problemimiz yok." ifadesini kullandı. Özer, sınava başvurunun mart ayı içinde yapılacağını bildirmişti. Sınav takvimi, sınav süreleri, sınav başlangıç saatlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Özer, "Müfredat dışı soru kesinlikle sorulmayacak." demişti. Sınav ücretini de minimumda tutmaya çalışacaklarını vurgulayan Özer, "İki oturumun toplam ücretinin 120 lira olmasını planlıyoruz." bilgisini paylaşmıştı. Sınavın haziran ayı içinde yapılacağını aktaran Özer, "Sınav, okullar kapandıktan sonra gerçekleştirilecek. Üzerinde durduğumuz tarih, Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran 2018." demişti.

Prof. Dr. Özer, ikinci oturumda Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacağını hatırlatarak, "Sınav sürelerinin ne olacağı konusunda çalışmaları sürdürüyoruz. Cumartesi günü öğleden sonraki oturum tek olacağından, sınav süresini de buna göre ayarlayacağız. Sınav süresi konusunda adaylarımızın içi rahat olsun. Zaman konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar. Hatta tercihi netleşmiş olan, sayısal, sözel veya eşit ağırlık tercihi netleşen adayların, sadece iki testi alacakları için çok daha geniş bir sürede soruları çözme imkanları olacak." diye konuşmuştu.

Özer,  "15 dakika kuralını kaldırıyoruz. Sınav başlama saati olan 10.00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrencinin lehine olabilecek ve ÖSYM'nin işleyişinde herhangi bir problem oluşturmayacak her türlü iyileştirmeyi yapacağız." demişti. 

Özer, "Önceliğimiz, ÖSYM içerisinde güvenliği maksimum seviyede tutmak, ondan sonra sınavın sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Sınav kuralları ile ilgili şu anda çalışma yapıyoruz. Sınavların ölçme ve değerlendirme ilkeleri açısından isabetli ve geçerli olması da her daim önceliğimiz." diye konuşmuştu.

Mahmut Özer, sınava başvurunun mart ayı içinde yapılacağını bildirmişti. Sınav takvimi, sınav süreleri, sınav başlangıç saatlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Özer, "Müfredat dışı soru kesinlikle sorulmayacak." demişti.

Özer, "İki oturumun toplam ücretinin 120 lira olmasını planlıyoruz." bilgisini paylaşmıştı. 

Sınavın haziran ayı içinde yapılacağını aktaran Özer, "Sınav, okullar kapandıktan sonra gerçekleştirilecek. Üzerinde durduğumuz tarih, Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran 2018." demişti. 

Prof. Dr. Özer, ikinci oturumda Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacağını hatırlatarak, "Sınav sürelerinin ne olacağı konusunda çalışmaları sürdürüyoruz. Cumartesi günü öğleden sonraki oturum tek olacağından, sınav süresini de buna göre ayarlayacağız. Sınav süresi konusunda adaylarımızın içi rahat olsun. Zaman konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar. Hatta tercihi netleşmiş olan, sayısal, sözel veya eşit ağırlık tercihi netleşen adayların, sadece iki testi alacakları için çok daha geniş bir sürede soruları çözme imkanları olacak." diye konuşmuştu. 

Özer, "Adalet olmazsa güven duygusu olmaz. Adaylar, sınavlarda aldıkları puanlara göre üniversitelere yerleşiyorlar veya memur, akademisyen ya da uzman olabiliyorlar." değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Sınav güvenliği ile ilgili konuda kendilerinden önce başlayan bir sürecin bulunduğuna işaret eden Özer, "Biz bunun takipçisi olacağız ve çok daha güçlü bir hale getireceğiz. Soru hazırlamadan sınavın bitmesine kadar geçen tüm süreçleri takip edebilen bir sistem kuracağız. Ayrıca, geriye dönük olarak da süreçleri izlemeye alacağız. ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavlara ilişkin geriye dönük incelemeler başlatıyoruz artık. Herhangi bir soruşturma olması gerekmiyor. ÖSYM, kendi kontrol mekanizmalarını kuracak. Yani, belli bir sistematik çerçeve içerisinde geriye dönük olarak adayların 10 yıllık sınav sonuçları rutin olarak incelenecek."demişti.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, 2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklardır. İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi’ni alacaklardır. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, yani Türkc¸e’yi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölc¸ülmesi amac¸lanmaktadır. Bunun örnekleri dünyada sec¸kin yükseköğretim sistemlerinde mevcuttur.

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dair bilgisi esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Takvimi Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı haric¸ Haziran ayının bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerc¸ekleşecektir. Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü tek oturumda gerc¸ekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacaktır.

Birinci Oturum

Türkc¸e ve Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi olup, Türkc¸e ve Temel Matematik soruları gec¸tiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların temel ihtiyac¸larını karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarını sağlayacaktır.

40 adet Türkc¸e ve 40 adet Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi, Cumartesi günü sabah oturumunda gerc¸ekleştirilecektir. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir.

Birinci Oturumda Testlerin Ağırlıkları

Türkc¸e ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşittir. Yani Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkc¸e testinin ağırlığı %50, Temel Matematik testinin ağırlığı %50’dir.

Temel Yeterlilik Testi Puanının Değerlendirilmesi

Bu test, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi ic¸in yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecektir. Bu sene, gec¸en seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi ic¸in gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir. Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri ic¸in Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 150’nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır. Temel Yeterlilik Testi Puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır. Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl ic¸in de gec¸erli olacaktır.

İkinci Oturum

Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak, sorular gec¸tiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır. Bu kapsam da, Milli Eğitim Bakanlığının müfredatıdır. İkinci oturum, Cumartesi günü öğleden sonra gerc¸ekleştirilecektir.

Cumartesi günü öğleden sonra gerc¸ekleştirilecek olan ikinci oturumda, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere

dört test yer alacaktır. Oturumların süresi gec¸miş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususları dikkate alınarak belirlenecektir. 

İkinci Oturumda Testlerin Ağırlıkları

İkinci Oturumda uygulanacak testlerin ağırlıkları puan türüne göre aşağıdaki gibi olacaktır. 

Tercih edilecek puan türüne göre:

Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %50’dir. Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı %50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı %50’dir. Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı %50’dir.

Yerleştirme

Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı esas alınmakta,

Temel Yeterlilik Puanı (TYT-Puanı):[Türkc¸e Testi (%50)] +[Temel Matematik Testi (%50)]

Lisans programlarında ise; Dört puan türü (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık, Dil) esas alınmaktadır.

Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin etkisi %40 olacaktır.

SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)]

SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)]
EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)]
DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına devam edilecektir.

Özel Yetenekle Öğrenci Alan Programlar

Özel yetenekle öğrenci alan programlarda gec¸en sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilikler Testi’ne giren ve Temel Yeterlilik Puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

OBP Hesaplaması

Ortaöğretim Başarı Puanı’nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi gec¸en seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına gec¸en seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir. Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edilecektir.

ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRMELERİ İÇİN PUAN TÜRLERİ 

Yükseköğretim Kurulunca, "Adayların lisans programlarına sözel,  sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile yerleştirilebileceği, bu puan türlerinin  de 2017 LYS puan türleri ile ilişkilendirildiğinde, TS-Sözel, MF-Sayısal, TM-Eşit  Ağırlık, Dil-Dil olacağı daha önce bildirilmişti. Her bir program için hangi puan  türü ile yerleşilebileceği ile ilgili tüm programların yer aldığı ayrıntılı bir  tablo yayınlanacak mıdır?" sorusuna yanıt olarak, "Yükseköğretim Lisans  Programları-Puan Türü" tablosu da yayımlandı. Tabloda sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile öğrenci alan  yükseköğretim lisans programlarına ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor.

Yeni Sistemin Temel Özellikleri

* Daha yalın, sade ve kolay bir sistem,

* Sınav puan türleri 18'den 5'e indirildi

* Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

* Türkçe ve matematik'in merkezde olduğu temel Yeterlilik esaslı değerlendiren bir sistem

* Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı MYO programlarını tercih etmeye imkan veren bir sistem,

* Ortaöğretim kazanımlarını ve sürecini odağına alan ve önemseyen bir sistem,

* Önceki sistemde ortaöğretim üzerinde 4 ay baskı oluşturarak eğitimi aksatan olumsuzluğu ortadan kaldıran bir sistem

* Öğrenciler üzerindeki sınav kaygısının etkilerini azaltan bir sistem.

YKS SINAV SÜRESİ NE KADAR?

YÖK, öğrencilerin konsantrasyonunu göz önüne alınarak TYT’yi 2 oturuma böldü. Sınavda soru sayısı 80’den 120’ye çıkarken sınav süresi de 90’dan 135 dakikaya çıktı.

ÜNİVERSİTE SINAVI SORULARI NASIL OLACAK?

Üniversiteye girişte uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumuna ilişkin örnek soru kitapçığına ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabilecek. ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı. Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor.

2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da, ikinci oturum ile Yabancı Dil testi de 24 Haziran'da yapılacak.

Başvuruların 1-21 Mart'ta, geç başvuruların ise 4 Nisan'da yapılacağı YKS'nin sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak.

Adaylar örnek kitapçığa "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

YKS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR

 Sadece TYT ’ye girecek adaylar 50,00 TL (Adayların TYT’ye girmesi zorunludur.),

TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek iste yen adaylar 10 0,00 TL,

TYT, AYT ve YDT’ nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 15 0,00 TL yatıracaklar.

YKS BAŞVURU PARASI HANGİ BANKAYA YATACAK

2018-YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini aşağıda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklar.

* Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

* Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

* Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

* Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç )

* Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

* Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler

* Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

ÖRNEK SORULARA NEREDEN BAKABİLİRİM?

ÖSYM'nin resmi internet sitesinin duyururlar kısmından örnek soruların tamamına ulaşabilirsiniz.

YKS TYT ÖRNEK SORULAR

1. Yahya Kemal’in şiirlerini bir araya Kendi Gök Kubbemiz, adını bir şiirin başlığından değil, bir mısradan . Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

A) toplayan – veriyor

B) birleştiren – esinleniyor

C) getiren – alıyor

D) derleyen – çağrıştırıyor

E) kapsayan – getiriyor

2. Ne olursa olsun (Her durumda), söylenmek

 I

istenen şeyi anlatacak tek bir sözcük,

canlandıracak (pekiştirecek) tek bir fiil,

 II

nitelendirecek tek bir sıfat vardır. İşte insan bu

sözcüğü, bu fiili, bu sıfatı buluncaya kadar

uğraşmalıdır (çabalamalıdır). Yaklaşık olanla

 III

kesinlikle (asla) yetinmemeli, hiçbir hileye,

 IV

güçlüğü yenmek (zorluğu aşmak) için sahte

 V

dil oyunlarına başvurmamalıdır.

Bu parçada numaralanmış sözlerin hangisi, ayraç içinde verilen açıklamayla anlamca uyuşmamaktadır?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V


YKS NEDİR?

* Sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, sade, yalın bir sınav sisteminin Türkiye'ye kazandırılması kaçınılmaz oldu.

* Beş gün sürüyor sınavlar, neredeyse dört aya yayılan durum öğrencileri olumsuz etkiliyor, derslerinden kopuyorlar.

* Bundan dolayı sınav bir haftada bitirilecek.

* 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreci zorlaştırıyor.

* Bazı programlar için aday havuzunu daraltıyor. Bazı puan türlerinde akademik farklılık az ortaya çıkıyor. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Her puan türünde Matematik ve Türkçe'nin katkısı olacak. İki ders bu sınavın ortasında olacak.

* Milli Eğitim müfredatı yine esas alınacak. Milyonlarca öğrenciye ve aililerine belirtmek isteriz. Asla tedirgin olmasınlar, endişeye kapılmasınlar. Hedefimiz kaliteyi yükseltmek.

* Bunu yaparken toplumu sarsmayacak, endişeye sevk etmeyecek bir yöntemi benimsiyoruz. Eğitim ve öğretimdeki her değişiklik anne-babaların canlarına, çocuklarına dokunuyor.

* Öğrencilerimiz sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenlemeyle dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak, sınavı öğrencilerimiz, ailelerimiz, rehber hocaları için daha yalın, sade, sistemli, yönetilebilir hale getirmeyi hedefledik.