Ehliyet soruları cevapları ne zaman açıklanır sorusunun cevabı merak ediliyor. 10 Şubat Ehliyet soruları cevapları ile ilgili MEB son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Ehliyet sınavı saat kaçta, kaç dakika? Sınav 10 Şubat cumartesi sata 14.00’da yapılıyor. Motorlu Taşıtlar Sınavı senede beş defa yapılıyor.
EHLİYET SINAV YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN
EHLİYET SORULARI CEVAPLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?
MEB tarafından gerçekleştirilen ehliyet sınavının soruları ve cevapları ortalama 5 gün içerisinde açıklanmaktadır.
Son ehliyet sınavı 23 Aralık 2017’de yapılmıştır. Sınava giren adaylar, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan soru ve cevaplara göre doğrularını hesaplamışlardı. 10 Şubat 2018’de yapılan sınavın soruları ve cevaplarının ne zaman açıklanacağı ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Yapılan güncel açıklamaları haberimiz içerisinden takip edebilirsiniz.
EHLİYET SINAV YORUMLARI
BUSE: Ehliyet sınavı kolay diyen arkadaşlarımın allah belasını versin sizin yüzünüzden azıcık çalıştım şimdi bi hafta boyunca kaldım mı geçtim mi kurkusuyla nasıl yaşıycam ben
Nuray: Ehliyet sınavından geliyorum bu sefer geçtim galiba
Ervâ: Yemin ediyorum ehliyet sınavına bile kendi aracıyla gelen tek milletiz.
Ahmet: Ehliyet sınavından kaldım arkadaşlar size araba yok
HAKAN: Ehliyet sınavı sen büyüksün
Farah: Ehliyet sınavından kalmayı nasıl beceriyorsunuz? Hayır yani ikinci defa da beceremediysen alma o ehliyeti. Ne bok yemeye trafiğe çıkacaksınız anlamadım.
Emrullah bey: Ehliyet sinavim çok kolaydi vee insAllah gecicem
EHLİYET SORULARI NASIL OLUYOR?
Ehliyet almak isteyen sürücü adayları ilk olarak yazılı sınava tabi tutulur. Yazılı sınavdan geçer puan alan adaylar ikinci sınav olan direksiyon sınavına katılmaya hak kazanırlar.
Yazılı sınavda adaylara 12 ilk yardım, 23 trafik, 9 motor, 6 trafik adabı olmak üzere toplamda 50 soru sorulur. Yazılı sınav baraj puanı 70’dir. Her bir sorunun değeri 2 puandır. Bu durumda 35 doğru yapan adaylar yazılı sınavdan başarılı olmuş olacaktır. 70 puan alan adaylara ikinci sınava katılmaya hak kazanacaklardır.
DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN
Milli Eğitim Bakanlığı direksiyon sınavı içi kesin bir tarih vermezken, bir önceki dönemlere bakıldığında direksiyon sınavı, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 15 ve 22 gün arasında düzenleniyor. Yani ehliyet sınavını başarılı bir şekilde geçen öğrenciler bir an önce direksiyon sınavına hazırlanmaya başlamalı.
DİREKSİYON SINAVI DEĞERLENDİRME
Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden duyurulan Ehliyet sınav sonuçlarına göre 70 ve üzerinde bir puan almayı başaran adaylar, bundan sonra yapılacak direksiyon sınavına girebilecek ve burada da başarılı olması durumunda sürücü belgesi almaya hak kazanacak. Peki, direksiyon sınavı uygulaması nasıl yapılacak?
“M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sınıfı direksiyon sınavında adaylar, kask, dizlik, yelek takarak akan trafikte yapılan davranışlar, araç bilgisi sorgulama , kalkış esnasında motoru stop ettirme ve ayakları toplarken dengeyi sağlayamama, konilere çarpma ve ayak çalıklarının açık unutularak yere değmesi, düşme ve ani fren reaksiyonları sınav gözetmeni tarafından dikkat edilecek hususlar arasında yer alacak.
“B”, “C1”, “C”, “D1”, “D”, “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E”, “DE” ve “F” sınıfı için direksiyon sınavına giren adayların emniyetli ve rahat kalkış yapma, kalkış ve duruşlarda (sağa-sola) sinyal verme, trafiği tehlikeyedüşürecek şekilde araç kullanma, araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibakedemeyerek aracı stop ettirme, araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı gibi davranışları gözlemlenecek.
Geri geri park etme: “B”, “C1”, “C”, “D1” ve “D” sertifika sınıfı araçlarda park edecek aracın bir buçuk katı uzunluğundaki (farklı uzunluklardaki HB/SEDAN araçlar için ayrı ayrı) ve aracın genişliğinden 50 cm fazla olan iki araç arasına veya yüksekliği en az 100 cm olan konilerin arasındaki yatay ve dikey çizgilerle belirlenen alana tek hamlede girip, bu alan içinde en fazla iki hamle yaparak aracı kaldırıma veya konilere çarpmadan kaldırıma paralel ve kaldırım ile araç arasındaki mesafenin 50 cm den fazla olmayacak şekilde EK-5 şemaya göre park yapmayı, “BE”, “C1E”, “CE”, “DE” ve “D1E” sertifika sınıfı araçlarda geri geri park etme işlemleri ise araca römork takılı olarak EK-6 şemada belirtildiği gibi park yapmalarını sağlayan davranışlar göz önünde bulunduracak.
Park yerine giriş ve çıkışlarda (sağa-sola) sinyal verme, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde kontrolsüz çıkma gibi davranışlar da göz önünde bulundurulacak.
EHLİYET SINAV SONUÇLARI 35 DAKİKADA AÇIKLANACAK
MİLLİ Eğitim Bakanlığınca (MEB), ehliyet alacak adayların direksiyon uygulama sınav değerlendirmeleri, Ankara'daki pilot bölgede tablet bilgisayarlarla yapılmaya başlandı. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, bakanlık tarafından sürücü adaylarına, teorik sınav sonrasında direksiyon uygulama sınavlarının düzenlendiğini söyledi. Her yıl 1.5 milyonu aşkın kursiyerin direksiyon uygulama sınavlarına alındığını belirten Şamlıoğlu, "Uygulama sınavlarındaki başarısızlıklar da göz önünde bulundurulduğunda her yıl 2 milyonu aşkın sürücü adayına sınav yapılıyor" bilgisini paylaştı.
Direksiyon uygulama sınavlarının diğer kâğıt-kalem kullanılan yazılı sınavlardan farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Şamlıoğlu, bu sınavların AB standartlarının üzerine çıkarak iyi bir noktaya geldiğini aktardı.
Uygulama sınavının hafta sonları 07.00-17.10 saatleri arasında yapıldığına değinen Şamlıoğlu, adayların araca ilişkin teknik bilgileri, kalkış yapma, direksiyon hâkimiyeti, şerit izleme ve değiştirme, kavşaklara yaklaşma, sollama, hız kuralları, ani fren yapma, geri park etme gibi çeşitli becerilerinin ölçüldüğünü anlattı.
Direksiyon uygulama sınavı değerlendirmelerinin daha önce her kursiyer için hazırlanan 3 evrak üzerinden yapıldığını söyleyen Şamlıoğlu 2018 itibarıyla Ankara'da başlatılan pilot uygulama kapsamındaki değerlendirmelerin tablet bilgisayarlarla yapılmasının startını verdiklerini belirtti. Şamlıoğlu, uygulamayı kısa bir süre sonra 81 ile yaygınlaştıracaklarını, böylece ülke genelinde uygulama birliğine geçileceği bilgisini verdi.
Sınav uygulamalarının tablet ile yapılmasının çok büyük bir fırsat ve imkanı beraberinde getirdiğinin altını çizen Şamlıoğlu, "Sürücü kursları ve kamuya yıllık 3 milyon liralık tasarruf sağlanacak. Ayrıca uygulama, toner, kağıt ve fotokopi masrafları dikkate alındığında yıllık 10 milyon sayfa kağıt tasarrufunu beraberinde getirecek." dedi.
Şamlıoğlu, önceki uygulamalarda sınav sonuçlarının sınav yapıcılardan elektronik ortama aktarılma sürecinin uzun zaman aldığına dikkati çekerek, "Şimdi ise tablet uygulamasıyla 35 dakika süren sınavın sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın elektronik sistem ağı MEBBİS'e, oradan da anlık olarak Polis Bilgi Sistemi olan PolNet'e aktarılacak. Böylece zamandan da büyük tasarruf sağlanmış olacak" diye konuştu.
STAJYER EHLİYET UYGULAMASI NEDİR?
Direksiyon sınavından başarıyla geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet alan sürücüler 2 yıl içerisinde 75 ceza puanına ulaşmazsa, normal ehliyetlerini alabilirler. 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetleri alınır ve psiko-teknik teste girerler. Ardından ehliyet alabilmek için, yeniden sürücü kursuna kayıt olarak ehliyet sınavına girmeleri gerekir. Ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları; kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı, emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı, hız limitlerinin üzerinde gidilmesi 15 ceza puanı, ehliyet belgesi sınıfının dışında araç kullanımı 20 ceza puanı ve ehliyetin sürücü yanında olmaması 5 ceza puanı getirir