Ya müzakere ya mücadele ya da savaş!

Kuzey Kore, iddia ettiği tehditlerini hayata geçirmeden önce ABD tararfından vurulabilir. Bu seçeneklerden ilki. Ancak ABD’de savaş karşıtları şimdiden Beyaz Saray önünde toplandı. 

Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerine ABD’nin verdiği sert tepkiler tansiyonu hızla yükseltiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore yönetimini 'ateş ve öfke'yle tehdit etti. ABD Savunma Bakanı Mattis de K. Kore lideri Kim Jong Un'u  "Kuzey Kore, rejimini ve insanlarını yıkıma götürecek davranışları tasavvur etmeyi bırakmalıdır"  sözleriyle uyardı. Kuzey Kore'nin de ABD toprağı olan Guam Adası açıklarına balistik füze fırlatmayı planladığını söylemesi krizin sıcak çatışmaya dönüşmesi riskini gündeme getirdi. İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, hızla tırmanan tansiyonun nereye varabileceği konusunda yedi senaryo sıraladı. 

Japonya füzeleri vurmaya hazır 

K. Kore'nin Guam Adası'na tarih de vererek Ağustos ortasında füze saldırısı planı yaptığını duyurmasının ardından komşu ülkeler de kendi önlemlerini almaya başladı. Japonya füzelerin kendi toprakları üzerinden geçmesi halinde bunları vurabileceğini açıkladı.

Pyongyang’da halk sokağa çıktı 

?Pyongyang'da Kuzey Kore'ye yönelik son Birleşmiş Milletler yaptırımlarını ret ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a destek amacıyla devasa bir gösteri yapıldı. Kim Il-sung Meydanı'nda ellerindeki bayrak ve pankartlarla toplanan on binlerce Kuzey Koreli'ya balkondan seslenen Kuzey Kore Siyasi Büro üyesi Kim Ki Nam "ABD ve müttefikleri bizim kıtalararası füze (ICBM) denememizi eleştirirken, Birleşmiş Milletler'in yönetimini ele geçirerek yine yaptırımlar uydurdu" dedi. ,

trump'a diplomasi çağrısı
Beyaz Saray önünde toplanan savaş karşıtları, ABD Başkanı Trump'a, savaş yerine diyalog çağrısı yaptı.

Güney'de endişe hakim

Olası bir savaş durumunda Kuzey Kore'nin ilk hedefi konumundaki Güney Kore'de endişe hakim. Gelişmeleri sokaklardaki ekrenlardan izleyenler savaş çıkmaması için dua ediyor.