Trump'la imtihan

Görevde 2. senesini tamamlayan ABD Başkanı Trump, göçmenlerle sınavından Avrupa’yla genişlettiği uçuruma, Türkiye’ye yönelik tehditlerinden Twitter diplomasisine 2 senede dünyanın başını çok ağrıttı.

Donald Trump’ın ABD’nin 45. başkanı olarak göreve başladığı 20 Ocak 2017 tarihinin üzerinden tam 2 yıl geçti. ABD’yi yüceltmek için uyguladığı pek çok politika tüm dünyanın sert tepkilerini çekti. Göreve başladığından bu yana “azledildi, azledilecek” yorumları yapılan Trump, tüm dünyayı karşısına almış durumda. 

MEKSİKA DUVAR KRİZİ 

Trump yakın zamanda, ABD Kongresi’nin onayı olmaksızın Meksika sınırına duvar inşa edilmesi için gerekirse ulusal çapta acil durum ilan edebileceğini söyledi. 2 yıldır uğraşsa da duvara bir tuğla bile konamadı. Duvara harcanacak bütçe üzerinden ülkede büyük bir ihtilaf yarattı. Binlerce göçmen hala sınırda, Kongre’de yaşanan kriz nedeniyle hükümet 1 aydır kapalı. 

 MÜSLÜMANLARA YASAK 

Trump bütün Müslümanların ABD’ye girişini “tamamen” yasaklamayı vaadetti. Başkan seçildiğinde bu amaçla çıkardığı iki yasak mahkemeler tarafından durdurulsa da üçüncü denemede yasağı geçirmeyi başardı. ABD’de Yüksek Mahkeme, Trump’ın ağırlıkla Müslüman nüfuslu 5 ülkeye (İran, Libya, Somali, Suriye ve Yemen) uyguladığı yasağın, itirazlar sonuçlanana kadar uygulanmasına karar verdi. 

GÖÇMENLERİ KOVAMADI 

Sandık günü yaklaştıkça söylemini biraz yumuşatan Trump seçimden sonra iyice geri adım atarak yasal statü sahibi olmayan göçmenlerden “suça karışan, sabıkalı, çete üyesi ve uyuşturucu kaçakçısı” diye tanımladığı 3 milyon kadar kişinin sınır dışı edileceğini söylemeye başladı. 2018 mali yılı içinde sınır dışı edilenlerin sayısı 256 bin kişiydi. 

NÜKLEER ANLAŞMAYI BOZDU 

Trump, 2015 yılında P5+1 ülkeleriyle İran arasında varılan ve İran’ın zenginleştirilmiş uranyum işlemesini kısıtlayan nükleer silah anlaşmasından bir seçim vaadini daha gerçekleştirerek çekildi. Ardından da kaldırılan yaptırımları geri getirdi. Ancak başta AB ülkeleri ve BM olmak üzere bölge güvenliğini tehlikeye düşüren bu karara İran beklenildiği gibi sert yanıt verdi ve zararı karşılanmazsa nükleer faaliyetlerine geri döneceğini açıkladı. Trump bir kez daha tüm dünyayı karşısına almış oldu. 

HABİS KUDÜS KARARI 

Trump, Aralık 2017’de Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD elçiliğinin bu kente taşınacağını açıkladı. Karar bölgede büyük protestolara yol açtı.

TÜRKİYE'YLE BİR İYİ BİR KÖTÜ

Trump’ın başkanlığı boyunca ABD ile Türkiye, geriye dönüşü oldukça zor krizlerin eşiğine geldi. ABD’nin, FETÖ lideri Gülen’i iade etmemesi, Türkiye’nin ‘terör örgütü’ olarak gördüğü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye yaptığı silah yardımları, Ankara’ya Rusya’dan alacağı S-400 savunma sistemleri nedeniyle yapıtığı baskı, Fırat'ın doğusuna operasyon konusundatehditlerden geri durmaması gerilimi hep sıcak tutan unsurlardı. Trump yakın zamanda, Suriye’den çekileceklerini Twitter üzerinden duyursa da, ülkenin 3’ünün inşası süren 20’nin üzerinde askeri üssünün bulunduğu Suriye’den çekilme kararının uygulanacağı konusundaki soru işaretleri de sürüyor. 

GÜVENLİ Mİ GÜVENSİZ Mİ?

Trump’ın yakın zamanda yine Twitter üzerinden ilan ettiği “güvenli bölge" planlarının, Türkiye’nin bekasına yönelik tehditleri bertaraf edecek biçimde olup olmayacağı dea belirsiz.