Telefon zirvesinde Trump’a YPG uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Suriye'deki görüşmelerin ele alındığı 40 dakika süren görüşmede, Erdoğan YPG uyarısını yineledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 40 dakika süren ve ABD'nin talebiyle gerçekleşen görüşmede başta Suriye olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, ABD’nin terör örgütü YPG’ye yaptığı silah yardımı konusunda Türkiye’nin hassasiyetini Trump’a yeniden aktardı. Erdoğan, Türkiye’nin tacizlere karşı her türlü operasyonu yapmakta kararlı olduğunu aktardı. Trump da, ABD Savunma Bakanı Mattis'in 'silahların tam listesinin Türkiye’ye verileceği ve DEAŞ yenildikten sonra alınacağı' taahhüdünü yineledi. 

KATAR KRİZİ MASADA 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre görüşmede Körfez ülkelerinin Katar’a yönelik yaptırımları da ele alındı. Erdoğan, Doha'ya iletilen talep listesinin ağır olduğunu, Türk üssünün kaldırılmasına yönelik isteğin Türkiye’ye saygısızlık olduğunu dile getirerek, krizin diyalog yoluyla daha fazla büyümeden çözülmesi gerektiğini vurguladı. Trump da sorunların konuşularak çözülmesi konusunda Erdoğan’a destek verdi. Görüşmede ayrıca DEAŞ ile mücadele konuşuldu. 

Putin ile Suriye görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüşmesinin ardından bir telefon görüşmesi de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye’deki gelişmeler ele alındı. Oluşturulması planlanan çatışmasızlık bölgeleri ve Afrin’deki YPG  varlığı da görüşüldü. İki lider ayrıca, Berlin'deki G20 zirvesinde yüzyüze görüşme konusunda görüş birliğine vardı.

Orban’a sıcak karşılama 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen

görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşme sırasında Erdoğan’ın Orban’a yönelik samimi jestleri dikkat çekti. Orban da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a  Türkiye'de bulunmaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Erdoğan önemli bir misafir 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a miting izni vermemesinin ardından tepki çeken Alman hükümeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da hoş karşılanacağını vurguladı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 ziyareti nedeniyle gurbetçilerle de bir araya gelmeyi planlıyordu ancak Almanya bir miting programına karşı çıktı. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Erdoğan'ın ülkede konuşma yapmasının 'uygun' olmayacağını açıkladı. Bazı siyasetçiler de küstah ifadelerle Erdoğan’ın ülkede miting düzenlemesine karşı çıktı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AB Bakanı Ömer Çelik, bu açıklamalara sert tepki gösterdi. Gerilimin tırmanması üzerine dün Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert bir açıklama yaparak, "Alman hükümeti adına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önemli bir konuk olduğunu ve G-20 zirvesine gelişini hoş karşıladığımızı vurgulamak isterim" diye konuştu. 

Talepler otomatik olarak reddedilecek 

Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Almanya'daki vatandaşlarına yönelik siyasi miting düzenlemek isteyen ülkelerin izin almak için başvuru yapması gerektiği konusunda tüm büyükelçiliklerin bilgilendirildiğini açıkladı. Schaefer, üç ay içinde seçime gidecek olan ülkelerin başvurularının ise otomatik olarak reddedileceğini söyledi. 

AK Parti 81 ilde yürüyüş yapacak 

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal 15 Temmuz programıyla ilgili olarak, ''O gece AK Parti olarak saat 00.13'te 81 ilimizde demokrasi nöbeti tuttuğumuz meydanlara doğru yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz'' ifadelerini kullandı. 

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal açıklama yaptı. 15 Temmuz anma törenlerinin yaklaştığını belirten Ünal, “15 Temmuz yaklaşırken CHP'nin tutumu son derece içler acısı bir görüntü sergiliyor. Biz o gece AK Parti olarak 00:13'te selaların okunması gibi, diğer vatandaşlarımız gibi 81 ilimizde demokrasi nöbeti tuttuğumuz meydanlara doğru yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz” diye konuştu. CHP’nin yürüyüşünü de eleştiren Ünal, “Gezi'de mesele nasıl ki ağaç değildiyse bugün de mesele maalesef adalet değil” diye konuştu. 

İçtüzük 11 Temmuz’da 

Ünal, “MHP'ye bir paket sunuldu. Görüşmelerimiz devam ediyor. 11 Temmuz'da Anayasa Komisyonu'nda içtüzük görüşülmeye başlanacak” dedi.  

EN GENİŞ İSTİŞARE BUGÜN  

Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı seçildiği kongrenin ardından, partisinin en geniş katılımlı toplantısını bugün gerçekleştiriyor. Erdoğan, Ankara'da yapılacak toplantıda, AK Parti'nin tüm il başkanları ile Kadın ve Gençlik Kolları başkanlarıyla bir araya gelecek. Bir gün sürecek olan geniş katılımlı kampın son hazırlıkları, Erdoğan'ın başkanlığında dün yapılan AK Parti MKYK toplantısında değerlendirildi. Erdoğan'ın, Parti teşkilatı ile ikinci büyük buluşması olacak bugünkü toplantıda, Yeni Atılım Dönemi'nin saha çalışmalarına ilişkin yol haritası çizilecek.  

Katar’a ikinci çıkarma 

Katar’a yeni bir grup Türk askeri geldi.  Katar Haber Ajansı'nın ülke yetkililerine dayanarak verdiği bilgiye göre Türk askerinin Katar'da tatbikata katılacağı açıklandı. Yeni gelen birlik ile birlikte Katar’da bulunan Türk askeri varlığının önümüzdeki günlerde 1.000 askere ulaşması bekleniyor. 

Yapılan kansız savaş ilanı 

Katar Savunma Bakanı el-Atiyye, Körfez ülkelerini savaş başlatmakla suçladı. 

Katar Savunma Bakanı Halid Bin Muhammed el-Atiyye, ülkesinin son dönemde maruz bırakıldığı durumu "kansız savaş ilanı" olarak nitelendirdi. Londra merkezli El-Arabi el-Cedid gazetesine konuşan Atiyye, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, "Vatandaşlara zarar vermek ve Körfez ülkeleri arasındaki sosyal dokuyu parçalamak amacıyla kara, deniz ve hava sınırlarının kapatılması neyle izah edilebilir?" dedi. Ülkesinin terör gruplarını desteklediği yönündeki iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu belirten Atiyye, yürütülen karalama kampanyasıyla "Katar'ın şeytanlaştırılmasının" amaçlandığını ifade etti. 

ABD KALACAK 

Atiyye, ülkesinin ABD ile ilgili "stratejik ilişki" içinde olduğunu dile getirirken, Katar'daki ABD askeri üssünün kapatılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını vurguladı. S. Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Katar'a yönelik ablukaya daha sonra başka bazı ülkeler de katılırken Doha yönetimi, teröre destek verdiği iddialarını tümüyle reddetmişti. 

Askeri işbirliği genişletiliyor  

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Katar Milli Savunma Bakanı Halid Bin Muhammed el-Atiyye ile bir araya geldi. Görüşmede bazı Körfez ülkeleri ile Katar arasında yaşanan kriz ve Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. El-Atiyye ülkesinin Türkiye ile olan askeri işbirliğini güçlendirerek devam ettirme kararında olduğunu iletirken, Bakan Işık da Türkiye’nin Doha ile işbirliğini güçlendirmekten mutluluk duyacağını aktardı. Öte yandan Körfez krizinin çözüme ulaşması için diyalog kanallarının açık tutulması gerektiği de vurgulandı. 

Meclis’te engel kalmadı 

TBMM, bir yandan engellilerin yaşama eşit koşullarda, tam ve etkin katılımını sağlamak için yasal çalışmalar yaparken, diğer yandan bu yasaların da ilk uygulamacısı da oluyor. TBMM kampus alanı genelinde mevcut kaldırım rampaları yüzde 8 eğim ile hazırlanırken, görme engellilere yönelik hissedilebilir yüzey kullanılarak standartlara uygun hale getirilip ilave rampalar yapıldı. Kampus içinde 28 kaldırım rampasının yanı sıra yeni personel hizmet binası girişine engelli rampaları yapılarak ortopedik engellilerin kullanımına uygun hale getirildi.