Soykırımda ikinci perde... Beton delici bombalarla öldürüldü

İsrail, komşu ülke Lübnan'ı aynı anda 85 ton bombayla vurdu. Son 2 haftada bin 30 kişi öldü, 6 bin 352 kişi yaralandı, kayıplar aranıyor.

İsrail, Hizbullah'ın Beyrut'taki yer altı karargâhlarını vurdu. Toplantı halindeki Hizbullah lideri Nasrallah ile Güney Cephesi komutanı Ali Kiraki öldü.

Savaş uçakları tarafından bir ton ağırlığında 85 adet bombanın atıldığı; betonları delen patlayıcıların yerin 70 metre altına kadar etkili olduğu öğrenildi.

İsrail Lübnan'a saldırılarının beşinci gününde Beyrut'u bombaladı. İsrail ordusu, Hizbullah'ın Dahiye'de bulunan yerin altındaki 14 katlı merkez karargahını da hedef aldı. Saldırılarda her biri 1 ton ağırlığında 85 sığınak patlatıcı bomba kullanıldı. Betonu delerek yerin 50 ila 70 metre derinliğine kadar etki eden bombalar patladığında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Güney Cephesi komutanı Ali Kiraki ve üst düzey saha komutanları toplantı halindeydi. Saldırıdan kısa süre sonra İsrail basını, Nasrallah'ın hayatını kaybettiğini duyurdu. Hizbullah'a yakın kaynaklar ise Nasrallah'ın 'güvenli bir yerde' olduğunu savundu; ancak ölüm haberini saatler sonra doğruladı.

KARA HAREKATI SİNYALİ

Hava bombardımanında hayatını kaybeden 6 kişi arasında Ali Kiraki'nin de olduğu; 91 kişinin de yaralandığı bildirildi. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın İsrail'e sızma, vatandaşlarını öldürme ve kaçırma planı olduğunu iddia etti; toplantıda da bu planın görüşüldüğünü öne sürdü. Hagari, kara operasyonları hakkında sorulan soruya ise "Elimizde çok sayıda araç var ve bunları kullanmaya hazırız" dedi.

YARASA FİLOSU VURDU

Hava saldırısı İsrail Hava Kuvvetleri'nin 119. birimi tarafından gerçekleştirildi. Ramon Hava Üssü'nde konuşlanan savaş uçaklarından oluşan filo 'Yarasa' olarak adlandırılıyor.

LÜBNAN'DA 3 KATI ÖLÜM

Lübnan Sağlık Bakanı Firas Ebyad, İsrail'in ülkesine yönelik saldırılarındaki can kayıpları ile ilgili bilgi verdi. 8 Ekim 2023'ten 16 Eylül'e kadar 38'i kadın ve 17'si çocuk olmak üzere 610 kişinin öldüğü, 2 bin 56 kişinin yaralandığını aktaran Ebyad, 16 Eylül-27 Eylül tarihleri arasında ise İsrail'in saldırılarında 1030 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 bin 352 kişinin yaralandığını bildirdi. Aynı dönemde Filistin'de 360 kişi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

HAMAS: ÖLÜMÜ SADECE DİRENİŞİ GÜÇLENDİRİR

Hizbullah, İsrail'e karşı savaşı sürdürme sözü verdi. Yapılan açıklamada, "Liderimiz öldürüldü, şehit arkadaşlarına katıldı" denildi. İsrail'in Gazze'deki işgaline karşı direnen Hamas da yas mesajı paylaştı, "Nasrallah'ın ölümü sadece direnişi güçlendirir" mesajı verildi.

HİZBULLAH'IN 32 YILLIK LİDERİYDİ

Hasan Nasrallah, 1960'da Beyrut'ta doğdu. 1976'da Irak'a eğitime gitti; 1978'de sınır dışı edildi. Lübnan'a dönüp Emel lideri Abbas el- Musavi'nin okulunda ders verdi. 1982'de İsrail'in Lübnan işgaline karşı kurulan Hizbullah'a katıldı. 1989'da İran'a gitti; 2 yıl sonra geri döndü. 1992'de İsrail'in öldürdüğü el-Musavi'nin yerine Hizbullah'ın genel sekreteri oldu. 2000'de İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilmesini sağlayarak zafer kazandı.

HAMANEY GÜVENLİ BÖLGEDE

Nasrallah'ın ölüm haberiden sonra İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in ülke içinde yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı bir yere nakledildiği öğrenildi. Hamaney, bir de yazılı açıklama yaptı; İsrail'in Gazze'de bir yıldır sürdürdüğü savaş suçlarını Lübnan'a da uygulamaya çalıştığını belirtti. Açıklamada "Siyonist suçlular, Hizbullah'ın Lübnan'daki güçlü yapılanmasına ciddi zarar veremeyecek kadar küçük olduklarını bilmelidir" ifadesi kullanıldı.

İran, Nasrallah'ın ölümünün ardından İmam Rıza Türbesi'ne siyah bayrak çekti. Bunun 'savaş ve intikam' anlamına geldiği belirtildi.

HALEFİ HAŞİM SEYFEDDİN

İsrail ordu radyosundan yapılan açıklamada ise Nasrallah'ın halefi olarak gösterilen Haşim Seyfeddin'in saldırıdan sağ kurtulduğunun düşünüldüğü aktarıldı. Hizbullah'ta stratejik kararları Nasrallah alırken, günlük operasyonları Seyfeddin yönetti. Devrim Muhafızları'nın 2020'de öldürülen Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'yle de dünürdü. 2020'de oğlu Rida, aynı yıl Süleymani'nin kızıyla evlenmişti.

İSRAİL SAVAŞI BÖLGEYE YAYIYOR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TRT haberde Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Gazze meselesinin; BM sisteminin çalışmadığını ve uluslararası sistemin ikiyüzlülüğünü gösterdiğini ifade eden Fidan İsrail'in Lübnan'a saldırmasını, "Savaşın bölgeye yayılımı konusunda İsrail'de bir istek var. Nasrallah bölge için önemli bir faktördü. Hem İran için hem Hizbullah için büyük bir kayıp oldu" sözleri ile değerlendirdi. Amerikan siyasetinde siyonizm kök saldığını kaydeden Fidan, "ABD'nin İsrail'in emrinde olması rahatsızlık verici.

TÜRKİYE GÜÇLÜ ÜLKE

Netanyahu'nun stratejilerine baktığımızda hem kendi ülkesini hem müttefiklerini büyük bir ateşin içine çekiyor" dedi. Türkiye'nin bölgede yapıcı ve olumlu bir ilişki geliştirme içerisinde olduğunu kaydeden Bakan Fidan, "Türkiye güçlü ve dirayetli bir ülke" diye konuştu.

BASKI OLMAZSA SOYKIRIM SÜRER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, "Netanyahu kendisine tanınan cezasızlıktan da cesaret alarak uluslararası toplum İsrail'e durması için gerçek bir baskı uygulayana kadar soykırım eylemlerine devam edecek" diye konuştu.

SİVİLLER GÖÇ YOLUNDA

Yarım milyon sivilin yaşadığı Dahiye bölgesinden kuzeye doğru yoğun göç sürüyor. Evlerini terk edip güvenli gölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı sivil sokaklarda sabahlıyor.

RUSYA'DAN SALDIRIYA TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail'in Nasrallah'ı öldürmesini, "Hizbullah ve İran'ı kışkırtarak ABD'yi çatışmaya çekmeye çalışıyor" diye açıkladı. Lavrov, "Siyasi hesaplaşmalar için terörist yollara ve kana başvurulmamalı" dedi.

ERDOĞAN'DAN LÜBNAN'DAKİ SALDIRILARA TEPKİ

Başkan Erdoğan, İsrail'in Lübnan saldırılarına tepki gösterdi; "Türkiye Lübnan halkının ve hükûmetinin yanında" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Lübnan'daki hava saldırılarını kınadı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Erdoğan, "İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü soykırım, işgal ve istila politikasının yeni hedefinde Lübnan ve Lübnan halkı vardır. İsrail'in vahşi saldırıları sonucunda son bir hafta içerisinde aralarında çocukların da olduğu çok sayıda Lübnanlı katledilmiştir. Vicdan sahibi hiç kimse böyle bir katliamı kabul edemez, mazur ve meşru göremez" ifadelerini kullandı.

İSLAM DÜNYASI KARARLI OLMALI

İsrail'in silah ve mühimmat desteği sağlayan güçler tarafından şımartıldıkça daha da pervasızlaştığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "İsrail'in, Gazze ve Ramallah'ta uyguladığı cinnet siyasetini Lübnan'a ve diğer bölge ülkelerine yayma girişimlerine artık "dur" denilmelidir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere görevi küresel barış, istikrar ve güvenliği temin olan tüm yapıları, tüm insan hakları kuruluşlarını süratle harekete geçmeye çağırıyoruz. İslam dünyasının bu saldırılar karşısında daha kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu zor günlerinde Lübnan halkının ve hükûmetinin yanında olmayı sürdüreceğiz."