Sisi verdiği röportajı yayından kaldırmak için elinden geleni yaptı

ABD kanalı CBS'nin ''60 Dakika'' programına röportaj veren Mısır'ın darbeyle gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, röportajın yayınlanmaması için yoğun bir çaba sarf etti. Röportajı gerçekleştiren gazeteci ve prodüktör konuyla ilgili açıklama yaparak, ''Sisi, röportaj öncesinde bizden soruların yazılı olarak gönderilmesini istedi.'' diye konuştu.

1

 


Mısır hükümeti, ABD kanalı olan CBS'den darbeyle gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile yaptıkları röportajı yayınlamamalarını istedi.

ABD kanalı, Sisi ile yaptıkları röportajda, siyasi mahkumların olmadığını ve İsrail ile yakın işbirliğine girilmesi gibi bilgilerin "hükümetinin yayınlamak istediği türden bir haber olmadığını" söyledi.

İsrail ile işbirliği içinde olduğu sorusu üzerine Sisi,"Bu doğru. İsrail ile geniş bir yardımlaşma çerçevemiz var. Mısır ordusu, Sina Yarımadası’nda bin civarında DEAŞ mensubuna karşı mücadele veriyor. İsrail’e havadan müdahale izni verildi." diyerek yanıt verdi.

Bununla birlikte, CBS, "Mısır hükümetinin televizyonda istemediği röportaj" başlıklı programın 7:00 Doğu Saatinde (00:00 GMT) Pazar günü yayınlanacağını söyledi.

Scott Pelley'e röportaj veren Sisi, cezaevinde siyasi mahkumların olduğunu reddederek, "Mısır'da hiçbir siyasi mahkum yok" dedi.

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi, “İdeolojisini halka dayatan aşırılık yanlılarına karşı durmaya çalışıyoruz” diye devam etti. “Şimdi adil bir şekilde yargılanıyorlar ve yıllar alabilir ancak kanunları takip etmeliyiz.” diyerek yaptığı yargısız tutuklamaları temize çıkarmaya çalıştı.

Mısır'daki siyasi mahkumlar

Sisi, Mısır'ın 60.000 kadar siyasi eylemciyi hapse attığını, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi uluslararası hak kuruluşlarından gelen raporları reddetti.

Sisi, “Bu rakamı nereden aldıklarını bilmiyorum” dedi.

Hak kuruluşları eski bir mahkum ile görüşerek, tutuklu akrabaların ve aşırı kalabalık, işkence, cinsel saldırı ve gözaltındaki ölümler gibi cezaevlerinde tutulan kötü muamele ve koşullarını belgeleyen avukatlarla görüştü.

Bu hapishanelerden en ünlüsü, halk arasında "Akrep" olarak bilinen Tora maksimum güvenlik hapishanesidir.

Mısır cumhurbaşkanı, ordusunun Sina Yarımadası'nda İsrail ile silahlı savaşçılara karşı yakın işbirliği içinde olduğunu da itiraf etti.

“Bu doğru” dedi. "İsraillilerle çok geniş bir işbirliğine sahibiz."

Son yıllarda, çeşitli hak grupları, Mısır'ın kendi vatandaşlarına, özellikle de ifade özgürlüğü konusundaki baskılarına karşı gittikçe daha baskıcı olan politikalarına dikkat çekti.

Uluslararası Af Örgütü'nün Kuzey Afrika Kampanyaları Direktörü Najia Bounaim, geçen yıl yaptığı açıklamada, "Güvenlik hizmetleri, kalan siyasi, sosyal ve hatta kültürel bağımsız alanların kapatılmasında acımasız olmuştur." dedi.

"Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık baskıcı yönetiminde görülen her şeyden daha aşırı olan bu önlemler, Mısır'ı eleştirenler için açık hava hapishanesine çevirdi."

Sisi, Mısır'ın demokratik olarak seçilen ilk lideri olan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden alan ve askeri darbenin arkasındaki iktidara geldi.

(Yeni Şafak)