1
SDG, Şam yönetimi lideri Beşşar Esed tarafından “vatana ihanet”le suçlanmasının ardından, Esed’e bağlı Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad’ın da SDG’yi DEAŞ’a benzetmesi SDG ve Esed güçleri arasındaki çatışma ihtimalini güçlendirdi.
SDG, Menbic, Tel Abyad, Rasuleyn, el-Derbasiye, Kamışlı, Kahtaniye ve Haseke şehirlerinde devriyelerini artırdı.
SDG yönetimi, kontrol altında tuttuğu bölgelerde bulunan Arap aşiretlerinin Esed yönetimiyle anlaşarak çatışmaya girebilecekleri riskini gözönüğnde tutarak bölgedeki askeri unsurlarına takviye güçler gönderdi.
SDG Esed’e cevap verdi
SDG, ABD’yle işbirliği yapan Kürtleri “vatan haini” olarak nitelendiren Beşşar Esed’e yanıt verdi. Esed’in “ihanet” hakkında konuşabilecek son kişi olduğu belirtilirken, Suriye Devlet Başkanının ülkesinin sınırlarını uluslararası teröre açtığı kaydedildi.
AFP’nin aktarımına göre SDG’den yapılan açıklamada, “Beşşar el Esed ve yönetiminden geride kalanlar ihanet hakkında konuşma hakkı olan son kişiler” ifadelerine yer verildi.
Suriye yönetimini, Suriyelilerin kanlarını dökmeleri için hapishanelerdeki “teröristleri” serbest bırakmakla suçlayan SDG açıklamasında, “Bu yönetim, dünyanın dört bir yanındaki yabancı terörist sürülerine ülkenin kapılarını ardına kadar açmıştır” dendi.
SDG yazılı açıklamasında, Esed’in SDG’yi kastederek ‘ABD ile işbirliği yapan Kürtler vatan hainidir’ açıklamalarına şaşırmadıklarını ifade ederek; Suriye hükümetini ‘toplum arasında fitne ve mezhepçilik yaymakla’ suçladı. Açıklamada, “Bu rejimin bizzat kendisi ihanetin tanımı. Eğer Suriyeliler ona karşı koymazsa, bu rejim ülkenin bölünmesine yol açacak ki, güçlerimiz buna hiçbir şekilde izin vermeyecektir” dedi.
Hmeymim Üssü’nde Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin’le bir araya gelmesinin ardından gazetecilere konuşan Şam’daki Baas rejiminin Devlet Başkanı Esed, ABD destekli Kürt savaşçıları “hainler” olarak nitelendirmişti. “Bahsedilen Kürtler sadece ‘Kürt’ değil” diyen Esed, yabancı bir ülke için çalışan herkesin vatan haini olduğunu savunmuştu.
Şarku'l Avsat