1
Türkiye’nin Pakistan’la diplomatik ilişkileri, ‘yakın dostluk ve kardeşlik’ anlayışı temelinde 70 yılı aşkın süredir devam ediyor. Pakistanlıların, Kurtuluş Savaşı’na verdiği destek zihinlerde ayrı bir yer tutarken Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi de onlar için esin kaynağı olma niteliği taşıyor. İki ülkenin en zor zamanlarında birbirlerine destek olmaları, bu yakın ilişkilerin halklar seviyesinde de tesis edilmesini sağladı. Bu dostluk ve kardeşlik ilişkisini birinci ağızdan, Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Sajjad Qazi anlattı.
Türkiye’de Pakistan’ı temsil etmek nasıl bir duygu? Ankara’ya gelmeden önce görev yeriniz neresiydi?
İki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkisini nasıl tanımlarsınız?
6 BİN KELİME AYNI“
Tarihî ve kültürel olarak birçok benzer yönlerimiz var. Resmî dilimizde 5 bin ila 6 bin arasında Türkçe sözcük bulunuyor. Biz de ‘ordu’ya ‘ordu’ diyoruz. Yemeklerimiz de aynı gibi. Köfte, kıyma ve kebap yiyoruz.”
SAVUNMA SANAYİİNDE MUAZZAM İLERLEDİNİZ
DİPLOMASİNİN BEŞİĞİSİNİZ
Bir yıldan fazla süredir Türkiye’de bulunuyorsunuz. Şimdiye kadar hangi şehirleri ziyaret ettiniz? En çok beğendiniz yerler neresiydi?
Türkiye’yi, medeniyetin ve tarihin beşiği olarak tanımlayabiliriz. Ben bir diplomatım ve diyebilirim ki; Türkiye ayrıca diplomasinin de beşiği. Tarihteki ilk yazılı anlaşma (Kadeş Anlaşması) Hititler ve Mısırlılar arasında bu topraklarda imzalandı. Türkiye’de gezilecek ve görülecek o kadar tarihî yer var ki, hepsi ayrı bir güzellik barındırıyor. Türkiye’yi kelimelerle, paragraflarla hatta kitaplarla özetlemek bile çok zor. Hattuşaş’ı ziyaret ettim, çok etkileyiciydi. Karadeniz kıyılarını ve Safranbolu’ya da gittim. Ayrıca Marmaris, Antalya, Eskişehir ve Kapadokya’da bulundum. İstanbul ise, herkesin görmesi gereken bir şehir. İnşallah önümdeki günlerde Erzurum, Trabzon ve Gaziantep’i ziyaret etmeyi planlıyorum.
(Türkiye)