1
Türkiye’nin 2017 büyümesinin yüzde 7,4 olması, ihracatının geçtiğimiz seneye göre yüzde 10,2 artması ve ülkemize gelen yabancı yatırımların her geçen gün artması pek çok Avrupa ülkesini rahatsız ediyor. Seçim kararının alınmasıyla beraber gerek kredi derecelendirme kuruluşları, gerekse yabancı medya gruplarının Türkiye aleyhindeki verileri artmaya başladı. Kur üzerinden Türkiye ekonomisine saldıran Avrupa ülkeleri bu kez de “Şengen vizesi” üzerinden vurmaya çalışıyor.
"TÜRKİYE'NİN KOŞULLARI DEĞİŞTİ" DEDİLER
Türk vatandaşları son yıllarda hükümetin yaptığı diplomatik anlaşmalarla çoğu ülkede vize konusunda rahatlık yaşamaya başladı. Özellikle çoğu Ortadoğu ülkesinde karşılıklı kaldırılan vize uygulamaları, hem turistik hem de ticari açıdan canlanmayı beraberinde getirirken, ABD ile çoğu Avrupa ülkesinde ise uygulanan vizeler yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarını zorluyor. Buna bir örnek de Norveç’ten geldi. Üstelik ülke, vize başvurusu reddinde “Türkiye’nin politik, ekonomik ve sosyal koşulları değiştiği için ülkemize gelmek isteyebileceğinizi düşündük” yorumunu yaptı. Akıllara durgunluk veren vize reddi şöyle gerçekleşti:
Ağustos ayında yeğenlerinin doğumunda bir aylık süre ile Norveç’teki ağabeylerini ziyaret etmek isteyen B.Ö ve C.Ö, ikamet ettikleri Konya’daki vize başvuru merkezine gidip, tüm vize evraklarını ve vize ücretlerini teslim ettiler. Uçak biletlerini de yeğenlerinin doğum zamanına göre alan kız kardeşler, vize başvurusunun yanıtını beklerken bir şokla karşılaştı. Vize başvurularının reddedildiğini öğrenen kardeşler, “Başvurunuz reddedildi denilebilirdi ama ret sebeplerini okuduğumuzda bunun bir ülke meselesi olduğu sebebiyle size bildirmek istedik” şeklinde görüş verdiler. Banka hesaplarında para olduğunu ve evraklarını tam olarak teslim ettiklerini belirten kız kardeşler, “Ülkemizin üzerine oynanan oyunlardan birini biz de görmüş olduk” dediler.
“TÜRKİYE’NİN SOSYAL, EKONOMİK, POLİTİK KOŞULLARI NEDENİYLE REDDETTİK”
Vize reddi yazısı “Norveç Ankara Büyükelçiliği’ne” şeklinde başlayarak şöyle devam ediyor: B.Ö. ve C.Ö.’nün ülkemize gelmek üzere yaptıkları Şengen vize başvurusu reddedildi. Başvuru sahibinin Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve politik koşulları nedeniyle ülkemize gelmesini beklemekteyiz. Başvuru sahiplerinden B.Ö’nün ülkemize gelmesi için vize verilmesini haklı gösterecek güçlü bireysel bağlara sahip olduğu belgelenmedi. Başvuru yapan 31 yaşında, boşanmış ve çocuğu olmayan bir kadın. Kamuda öğretmenlik yapması ve aylık geliri olması, vize alabileceği anlamına gelmiyor. Ülkemiz ya da Şengen ülkeleri iş ve gelir anlamında daha çekici olmasından dolayı vize alıp ülkemizde kalmak isteyenleri referans gösterebiliriz. Ayrıca vize sahibi kendi ülkesinde mal ya da başka finansal taahhütlere sahip değildir. Ve dahası, vize başvuru sahibi kız kardeşiyle vize istemiştir. Deneyimlerimize göre, bu şekilde bir kadının bir aile üyesiyle birlikte farklı bir ülkeye gidiyor olması kendi ülkeleriyle olan bağın zayıflığından kaynaklanır. Norveç Göçmenlik Müdürlüğü, vize başvuru sahibinin ülkesiyle gerekli bağları olmadığı sonucuna vardığı için vize başvurusunu kabul etmiyor. Ayrıca vize başvuru sahibi daha önce yeşil pasaport ile 2006 ve 2009 yıllarında Şengen bölgesine seyahat etmiş ama o dönemdeki Türkiye'deki sosyal ve politik koşullar şu ankiyle çok farklı. Vize için başvuran kişinin ülkesine geri dönüş olasılığında ağır basabilecek taraf veya bir refah gerekçesi olup olmadığını değerlendirdik.
Kardeşlerden C.Ö.’nün vize reddi gerekçesinde ise, “Araştırmalarımıza göre vize sürenizin sona ermesinden önce AB ülkelerini terk edip etmeyeceğinizden emin değiliz. Başvuran kişinin kendi ülkesine ilişkin bireysel bağının olmadığı gözlendi. Vizeye başvuran kişi 32 yaşında, bekar ve çocuksuz. Devlet istihdamında olduğu ve aylık gelir elde ettiğini belirtmiş olmasına rağmen göçmenlik müdürlüğü için yeterli sebep değildir. Vize başvurusu yapan kişinin Şengen bölgesi ülkeleri veya Norveç'teki iş ve gelir olanakları kendi ülkesinden daha cazip gelebilir. Başvuru yapan kişinin kendi ülkesinde mal ya da başka finansal taahhütü yok. Bir ailedeki memurlar birlikte seyahat ediyorsa ülkeleriyle bağları zayıf olmuş olabilir. Bizim ülkemizde daha kolay iş ve sosyal olanak bulacaklarını düşünüp burada kalmak isteyebilirler. Norveç Göçmenlik Müdürlüğü, vize başvurusu yapan kişinin daha önce yeşil pasaport ile Şengen bölgesine gittiğini tespit etmiştir. Yeşil pasaportun, vizesiz kullanılabildiği de biliniyor. Vizeye başvuran kişinin 2006 ve 2009'da Şengen ülkelerine yeşil pasaportla gittiği belirtilse de, bu tarihlerdeki Türkiye'deki sosyal ve politik koşullarla şimdiki politik ve sosyal koşullar değişmiştir. Vize başvurusu yapan kişi ağabeyi ve doğum yapacak eşini ziyaret etmek istemekte. Bir kardeşi ziyaret etmek genelde güçlü bir refah sebebi olarak kabul edilebilir ama vize başvurusu yapan kişinin ülkesi ile ve aile bağlarının zayıf olması nedeniyle bu refah seviyesi de geçerli sayılmıyor” yazıldı.
NORVEÇ 2017’DE YÜZDE 2,2, TÜRKİYE 7,4 BÜYÜDÜ
Türkiye’nin ekonomik, politik ve sosyal koşullarını öne sürerek vize vermeyen Norveç’in 2017 büyüme oranı yüzde 2,2’yken Türkiye’nin 2017 büyüme rakamı yüzde 7,4. Norveç’in 2016 yılı ihracat rakamı ise 89 milyar 120 milyon dolarken; Türkiye aynı dönemde 142 milyar 610 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Vize başvuru reddinde Türkiye’nin 2006 ve 2009’daki dönemlerinin 2018’e göre daha iyi olduğu ifadesi kullanılmıştı. Türkiye 2006’da yüzde 6 büyüdü, 2009’da yüzde 4,7 küçüldü. Bunun yanında işsizlik oranı 2009’da yüzde 14 civarındaydı. 2017 işsizlik oranı ise yüzde 10,2 olarak geldi. Milli İstihdam Seferberliği ile ve çeşitli istihdam politikalarıyla işsizliğin ülkemizde tek haneye ineceği öngörülürken, 2006’da Türkiye’nin ihracatı 85 milyar 534 milyon dolarken; 2009’da 102 milyar 142 milyon dolara 2017’de ise 142 milyar 610 milyon dolara yükseldi.
VİZE BAŞVURUSU RET SEBEPLERİ
Pasaportunuzun geçerlilik süresi dolmuşsa, daha önceden vize başvurusu reddi almışsanız, daha önceden sınır dışı edilmişseniz, seyahat sigortası yaptırmamışsanız, eksik belge teslim etmişseniz vizenizin reddedilme olasılığı yüksektir. Ayrıca seyahatinizin amacıyla ilgili konsoloslukta şüphe oluşmuşsa da güvenlik nedeniyle yine reddedilebilirsiniz.
NORVEÇ VİZE İÇİN NE İSTİYOR?
Norveç Turistik Schengen Vize işlemlerinde kullanılan pasaportların veriliş tarihi 10 yıldan eski olmamalı; Norveç seyahatinden dönüş tarihinden sonra en az 3 ay pasaport geçerlilik süresinin devam etmesi gerekli. Vizenin basılabilmesi için en az 2 boş sayfanın bulunmaması; seyahat belgesinin deforme ya da yırtık olmaması gerekir. Bunun yanında Norveç Vize Başvuru formu İngilizce olarak doldurulmalı. Norveç Turistik Schengen Vizesi için başvuru sahibine ait Biometrik Fotoğraf; 1 adet, 6 aydan eski olmamalı ve 35mm genişlik ve 45mm yüksekliğe sahip, beyaz arka fonda çekilmiş olma özelliklerini taşımalı. Kişinin Kurum/Şirkete bağlılığını gösteren belgeler; Norveç Turist Vizesi müracaatında bulunacak başvuru sahibinin; SGK İşe Giriş Bildirgesi aslı-fotokopisi, SGK Hizmet Dökümü aslı-fotokopisi, Faaliyet Belgesi mutlaka teslim etmesi gerekir. Bunun yanında, kişilerin çalıştığı kurumdan alınan antetli kağıda, Kurum/şirket yetkilisi tarafından düzenlenmiş Çalışma Mektubu ve/veya İzin Onay Yazısı Belgesi İngilizce olmalıdır. Kurumdan alınan yazının ya İngilizce yazılması ya da belgenin yeminli tercüman tarafından İngilizce çevirisi ile sunulması zorunlu. Norveç Turistik Schengen Vize müracaatında bulunacak şahsın son 3 aylık Maaş Bordrosu; bağlı bulunulan Kurum tarafından kaşeli ve ıslak imzalı olmalı. Norveç Konsolosluğu, Norveç’e seyahat edecek kişinin seyahat masraflarının teminatı olacak bakiyenin, kişi/şirket hesabında görmeyi istemektedir. Buna göre; son 3 aylık aktif hesap hareketini gösteren Banka Hesap Cüzdanı/Dökümü; banka yetkilisinin ıslak imza, kaşesi ve bankanın imza sirküleri ile birlikte sunulmalıdır. Vizenin onaylanma sürecini beklenmeden uçak bileti satın alınmak istenmesi durumunda havayolu şirketinin iptal sözleşmesini kontrol etmeniz önerilir. Otel ve uçak rezervasyonları ve 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortasının İngilizce ibrazı gerekir.
(Yeni Şafak)