Merkel, AB’deki birleşik göç politikası konusunda ısrarcı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülke sınırındaki bazı göçmen ve mülteci gruplarını reddetmek için tek taraflı bir yaklaşımı, Hristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU) baskılarına rağmen reddetti.

Alman İçişleri Bakanı ve CSU parti lideri Horst Lorenz Seehofer, diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kayıtlı olan sınırdaki mültecilerin Alman topraklarına geçişini önlemek istiyor.

Mültecilerin durumu ne olacak?

Sınırdaki mültecilerin reddedilmesi, temel göç planının bir parçası. Alman sınırındaki mültecilerin durumu Markel ve Seehofer arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ertelendi. İçişleri Bakanlığı bu durumun, Eurodac sisteminde parmak izleri kayıtlı olan, başka bir AB ülkesine iltica talebinde bulunan ya da başka bir AB devletin sınırından geçen mültecilerin reddedilmesiyle ilgili olduğunu açıkladı.

Merkel 2 öneriyi reddetti

Merkel, Bakan Seehofer tarafından önerilen iki uzlaşı önerisini reddetti. DPA Bavyera partisindeki kaynakların, CSU’nun kriz sırasında önerdiği mülteci sınırından daha fazla olan sığınmacıların reddedilmesi önerisinde bulunduğunu aktardı. 2 hafta sonra düzenlenecek AB zirvesi sırasında ortak Avrupa iltica politikasının başarılı olması durumunda bu prosedürün sonlanması gerekiyor.

“Merkel öneri üzerinde çalışıyor”

Merkel, mülteci sorununa AB genelinde ortak bir çözüm yolu bulunmasını istemektedir. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert Cuma günü yaptığı açıklamada “Merkel bir öneride bulundu ve şimdi uygulanması için üzerinde çalışıyor… Diğer ilgili devletler ile yakın işbirliğiyle yapılacak çözümlere ihtiyacımız var” diye konuştu. Merkel ve Seehofer arasındaki ilişkinin sorulması üzerine “Seehofer İçişleri Bakanı. Merkel ona elbette güvenir” sözleri ile cevap verdi.

Kaynaklar, CSU’nun da daha fazla mültecinin reddedilmesi önerisinde bulunduğunu ve bu kararın Avrupa’daki müzakerelerin başarısız olması durumunda uygulanabileceğini belirterek, Merkel’in 2 hafta içinde bu duruma pratik bir çözüm bulması gerektiğini belirtti. Merkel’in her 2 teklifi de reddettiğini belirten kaynaklar, Almanya Başbakanı’nın göç baskısından en çok etkilenen ülkelerle ikili anlaşmaların yapılacağı 29-30 Haziran’da Brüksel’deki Avrupa zirvesine kadar olan bu 2 haftalık süreçten faydalanacağını ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti’den destek

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Genel Başkanı Andrea Nahles, göç konusundaki anlaşmazlıkta Merkel’e verdiği desteği dile getirdi. CSU’yu sert bir şekilde eleştiren Nahles, dün yaptığı konuşmada Berlin’deki iltica politikasına yalnızca Avrupa düzeyinde rasyonel bir çözümün bulunabileceğini söyledi. Tek taraflı bir çözümün benimsemenin yanlış olduğunu ifade eden Nahles, Hristiyan ittifakını bu konuda sorumlu ve ihtiyatlı bir çözüm bulmaya çağırdı.

Almanlar mültecileri istemiyor

Cuma günü göç konusunda yayınlanan bir ankete göre Almanların yaklaşık yüzde 90’ı göçmenlerin sınır dışı edilmesi sürecinin hızlanmasını istiyor. DPA’nın haberine göre Alman Temsilciler Meclisi Başkanı Michael Müller, Merkel ve Seehofer arasındaki krizin çözümü için arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Alman ARD televizyon kanalı tarafından yapılan ankete göre, Almanların yaklaşık yüzde 86’sı, sığınma başvurularını reddedilen göçmenlerin sınır dışı edilmesinin hızlanmasını destekledi.

Oxfam’dan Fransız sınır muhafızlarına suçlama

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam cuma günü, Fransız sınır muhafızlarını 12 yaşlarındaki çocuklara ve daha savunmasız diğer göçmelere karşı kötü muamelede bulunmakla suçladı. Muhafızlar, fiziksel saldırı, tutuklama ve İtalya’dan zorla sınır dışı etmekle suçlanıyor.

Oxfam, yaklaşık 9 ay önce 4’te 1’ini yanında ebeyeni olmayan çocukların oluşturduğu 16 bin 500’den fazla göçmenin İtalya-Fransa sınırındaki küçük bir belde olan Ventimiglia’ndan geçtiğini bildirdi. Fransız basının haberine göre, çocuklar fiziksel ve sözlü saldırının yanı sıra yemek, su ve battaniye olmadan geceleri gözaltında tutulduklarını söyledi.

(Şarku'l Avsat)