Lübnan ile Suriye arasındaki sınır kapısı yeniden açıldı

Lübnanlı yetkililer, Suriye İçişleri Bakanı Muhammed Şear’ın gerçekleştirdiği ziyaretinin ardından kapalı olan sınır kapılarının açıldığını duyurdu. Suriyeli yetkiler tarafından, “Suriye’ye geri dönmek isteyenler için hiçbir engel yok” açıklaması yapıldı. Lübnan topraklarında 1 milyondan fazla Suriyeli mülteci bulunuyor.

1

Lübnan-Suriye ilişkilerinin yapılacak her türlü açıklamadan daha üstün olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Şear, “İki ülke arasındaki doğal ilişkileri geliştirecek her şey uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

Ancak Suriye tarafı ile usul ve yasalar çerçevesinde işbirliği yapıldığına dikkati çeken Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, sınır kapısının açılışı için düzenlenen törende, “Suriye rejimiyle güvenlik koordinasyonumuz devam edecek. Bu koordinasyon Suriye’deki kriz süresinde dahi durmamıştı” ifadelerini kullandı. “Hermel ve Bekaa’daki sınır kapılarının açılması, Lübnanlı ve Suriyelilerin sınır geçişlerini meşru ve güvenli bir şekilde kolaylaştıracak” dedi.

İbrahim, Lübnanlı nüfusun yoğunlukta olduğu Suriye sınır bölgesindeki 15 köy için el-Kasr bölgesindeki sınır kapısının açılması için çaba göstereceğine dair söz verdi.

“Suriyeli mültecilerin geri dönmeleri için atılmış ilk adım”

Parlamento’daki Hizbullah bloğu üyesi milletvekili Nevar el-Sahli, sınır kapılarının açılmasının, Suriyeli mültecilerin geri dönmeleri için atılmış ilk adım olduğunu söyledi.

Suriyeli yetkililerle normal şartlar altında toplantılar yapılabiliyor olmasının Lübnan’a olumlu yansımaları olacağını belirten el-Sahli, “Suriyeli kardeşlerimizle olan ilişkimiz normalden daha iyi ve bugün terörizmi yenmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sınır kapılarının açılmasına itirazda bulunulmadı

Mültecilerin ‘gönüllü olarak’ ülkelerine dönmeleri ile ilgili olarak sınır kapılarının açılmasına, Suriye rejimiyle koordinasyona karşı çıkan siyasi partilerden herhangi bir itirazda bulunulmadı.

“Mültecilerin ülkelerine dönmelerini istiyoruz”


Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muin el-Marabi, ‘yararlı bir adım’ olarak nitelendirdiği bu gelişme ile birlikte, Suriye rejimine bağlı kalanların Suriye’ye dönmesi çağrısı yaptı. Şarku’l-Avsat’a açıklamalarda bulunan el-Marabi, “Suriye’nin Arap kimliğinin korunması, demografik değişikliğin önlenmesi ve Arapları ve Suriye’yi İran’ın eline bırakmamaları için mültecilerin ülkelerine dönmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Suriyeli kardeşlerimizin hayatını korumak görevimiz”

İktidardaki Müstakbel Hareketi milletvekili olan el-Marabi, “Bu çağrıyı ciddi olarak yapıyorum. Gitmek isteyen herkes ülkelerine geri dönebilir. Başta sınır kapılarımızı geri dönmek isteyenlere kapatmıştık. Mültecilerin geri dönmesini Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde engelledik. Çünkü dönmek istedikleri yerlerin güvenli olup olmadığını bilmiyorduk. Suriyeli yetkililerde bu konuda bir teminat veremiyorlardı. Suriyeli kardeşlerimizin hayatını korumak bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.

Hizbullah’ı Suriye’den çekilmeye ve BM kuvvetlerini halkı koruyacaklarını açıklamaya davet eden el-Marabi, “Bekaa’daki Suriyeli mültecilerin, Kalemun, Kuseyr ve Zebedani’ye geri döneceklerine garanti veriyorum” dedi.

Sadece muhaliflerin güvenliği sağlayamayacağını vurgulayan el-Marabi, “Eğer Hizbullah bölgeden çekildiğini duyurursa bölge sakinleri hemen geri dönecektir. BM güçleri Suriye ile Lübnan’ın kuzey sınırına konuşlandırılırsa, Akkar’dan binlerce Suriyeli mülteci, Humus kırsalındaki köylerine geri dönecektir” şeklinde konuştu.

Lübnan tarafında El-Kaa, Suriye tarafında da Cusiyye ismi verilen sınır kapısı, çatışmalar nedeniyle 2012 yılında kapanmıştı. Dün, Lübnanlı ve Suriyeli yetkililerin katıldığı törenle kapı yeniden açıldı.

Sınır kapısının yeniden açılışı için Lübnan tarafında düzenlenen törene Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, Suriye tarafında düzenlenen törene ise İçişleri Bakanı Muhammed Şear ve Humus Valisi Talal Barazi katıldı.

Açılış töreninde konuşan Lübnan Emniyet Genel Müdürü İbrahim, “Bugün, bölgede meydana gelen terör olayları sonucu kapatılmak zorunda kalınan kapının, sizlerinde katılımıyla tekrar açılışını kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Cusiyye sınır kapısının açılışıyla birlikte, bölgenin el-Kaa halkı ve Lübnanlılar için yeniden güvenli bir geçiş bölgesi haline geldiği belirten İbrahim, “Yasalar ve anlaşmaların yanı sıra uluslararası kurallar ve ulusal egemenlik temeli çerçevesinde Suriyelilerin Lübnan’daki hareket özgürlüğü de garanti altına alınacak” dedi.

Sınır kapısının, jeopolitik konumundan ötürü önemli bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan İbrahim, “Vatanımızın sınırlarını korumak için buradayız” ifadelerini kullandı.

Suriye tarafında ise, cuma sabahından itibaren başlayan geçiş işlemlerinin kolaylaştırılması için vatandaşlara alınan tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulunuldu. Teröristlerin tahrip ettiği kapıda gerekli iyileştirmelerin yapıldığı belirtildi.

Humus Valisi Talal Barazi, Lübnan’a giriş çıkışların 2012 yılı öncesindeki haline geri döneceğini söyledi.

Lübnan ile Suriye arasında 5 adet sınır kapısı bulunuyor ve bu kapılar Suriye tarafında, rejim güçlerinin kontrolü altında bulunuyor. Lübnan-Suriye sınır boyu, çoğunlukla engebeli ve dağlık arazilerden oluşuyor. Bu durum birçok yasa dışı geçişi kolaylaştırıyor.