BBC'nin haberinde, hükümet ile ELN arasında eylül ayında imzalanan ateşkesin 1 Ekim'de yürürlüğe girmesinin ardından, Choco bölgesindeki yerli lider Aulio Isarama Forastero'nun ölümünden örgüt üyelerinin sorumlu olduğu bildirildi.
ELN yaptığı açıklamada, Isarama'yı istihbarat servisleriyle bağlantısı olmakla suçladı.
ELN liderliğinden, yerli liderin öldürülmesi yönünde talimat ya da yetki verilmediğinin bildirildiği açıklamada, Isarama'nın "meşru müdafaa" için öldürüldüğü ileri sürüldü.
Askeri istihbarat servisleriyle bağlantısı olduğu öne sürülerek "sorguya çekilmek" üzere ele geçirilen Isarama'nın, örgüt üyelerinden biriyle mücadele etmesinin, "bu trajik sonuca yol açtığı" iddia edildi.
Açıklamada, ELN'nin 1 Ekim'de yürürlüğe giren ateşkese bağlılığını sürdürdüğü bildirildi.
Hükümetin, ELN ile görüşmelerindeki Başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo, Isarama'nın öldürülmesini, "elim" olarak nitelendirdi.
Restrepo, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, cinayetin "korkunç bir suç" olduğunu ve olayla ilgili yargının yanı sıra ateşkesi gözlemleyen otoritelerin de tavır alması gerektiğini ifade etti.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, cuma günü, yerli liderin ölümünün ardında ELN'nin olduğunun ispatlanması halinde, bunun, ateşkes ihlali oluşturacağını belirtmişti.
Hükümet ve ELN 4 Eylül'de, Ocak 2018'e kadar yürürlükte kalacak ateşkes ilan etmiş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de (BMKG) bu ayın başlarında aldığı kararla tarafların yanı sıra Katolik Kilisesinin temsilcilerinin de bulunduğu mekanizmaya dahil olarak ateşkesi izleyen taraflardan biri olmayı onaylamıştı.
ELN, Kolombiya hükümeti ile vardığı ateşkes kapsamında, altyapılara yönelik saldırıları, çocuk kaçırmayı ve örgüte üye kazandırılmasını durdurmayı kabul etmişti. Kolombiya hükümeti de ELN mensuplarına insani yardım yapmayı kabul etmişti.
ELN, Kolombiya hükümetinin anlaşmaya vardığı son isyancı grup olma özelliğini taşıyor. Kolombiya hükümeti ve örgüt, 24 Temmuz'da Ekvador'un başkenti Quito'da üçüncü tur görüşmelere başlamıştı. Tarafların 7 Şubat-6 Nisan ve 16 Mayıs-30 Haziran'da yaptıkları ilk iki görüşmeden, birlikte belirleyecekleri pilot bölgede mayın temizliği yapma kararı çıkmış, ateşkes sağlanması yönünde bir mutabakat sağlanamamıştı.
Kolombiya ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor.
Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da, yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.
AA