KKTC'ye adalet çıkarması

Uluslararası insani yardım camiası, KKTC Kızılay’ının dışlanması nedeniyle Girne’de 50 ülkeden gelen 200 katılımcıyla toplantı yaptı. Camiaya kabul için yapılacaklar konuşuldu.

Bülent ŞANLIKAN

Senegal Kızılhaç’ı ile Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay (KKTK) Dostuk Gurubu Başkanı Abdoul Azize Diallo’nun liderlik yaptığı büyük buluşmaya KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, KKTK Başkanı Bülent Çıraklı, Uluslararası Hilal İslam Komitesi Başkanı Ali Mahmud Buhedma ile 50 ülkeden 200 temsilci katıldı. Toplantıda uluslararası insani yardım camiasından dışlanan KKTK’nın camiaya kabulü için yapılacak grişimler ve çalışmalar konuşuldu.  

MÜCADELEMİZ SÜRECEK 

Kurumun insani yardım dünyasında resmen tanınması için tüm girişimleri gerçekleştirdiklerini belirten KKTK Başkanı Bülent Çıraklı, “Kıbrıslı Türklere 1960’ların toplumlar arası çatışması sırasında insani yardım sağlama amaçlı faaliyetler ambargolar, blokajlar ve gecikmeler ile engellenmiştir. Bunların hepsi BM tarafından detaylı şekilde belgelenmiştir. 1974’te kurulan Kızılayımızın, Uluslararası Kızılhaç Kızılay Birliği’ne üyelik müracaatını yaptık. Ancak müracaatlarımız ortadan kaldırıldı ve belgelerimiz yok edildi. Kıbrıs davasını dünyaya duyurmaya çalışacağız. Hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek” dedi. Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ise şöyle konuştu: “Kıbrıslı Türklerin geçmişte yaşadığı acı tecrübeler, tarafsız bir kurumun varlığının ne derece elzem olduğunu göstermiştir. Adada bir kesim uluslararası insani yardım hareketi tarafından tanındığı için Hareket’in tüm haklarından faydalanırken, diğer tarafın başvurusu reddedilmiştir. Kıbrıslı Türkler, politik sebeplerden ötürü, insani yardım haklarından mahrum bırakılmıştır.”