İstanbul'daki tarihi zirve sona erdi: Dört ülke Suriye'nin toprak bütünlüğünde hemfikir

Mart 2011'den bu yana devam eden Suriye krizine çözüm için bugün İstanbul'da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşmelerin ardından ortak açıklama yaptı.

İzvestiya gazetesine konuşan Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki 2. dörtlü zirvenin yakın zamanda gerçekleşebileceğini kaydetti.

Zirvenin yeriyle ilgili soru üzerine organizatörün hangi taraf olacağının bir önem taşımadığı yanıtını veren Peskov, "Odaklanılması gereken nokta, zirvenin yapılma ihtimali ve formatı" dedi.

'ALMANYA VE FRANSA'NIN KATILIMI ÇÖZÜM SÜRECİNDE POZİTİF ROL OYNAYABİLİR'

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi üyesi Aleksey Puşkov, İzvestiya'ya demecinde, Fransa ve Almanya gibi iki nüfuzlu Avrupa ülkesinin zirveye katılımının Suriye krizinin çözüm sürecinde pozitif bir rol oynayabileceğini kaydetti.

Fransa ve Almanya'nın katılımıyla sürecin daha kararlı bir nitelik kazanacağını belirten Puşkov, tüm tarafların ilgisi nedeniyle zirvenin yakın zamanda gerçekleşeceğini düşündüğünü ifade etti.

'İDLİB'DEKİ SÜRECE HIZ KAZANDIRACAK'

Dörtlü zirve fikrinin Erdoğan'a ait olması nedeniyle 2. görüşmenin yine İstanbul'da gerçekleşeceğini düşünen Puşkov, "İdlib sorunu, bölgedeki militanların sayısının yüksek olması nedeniyle şu anda çözümden uzak gözüküyor. Zirvenin katılımcıları arasında mutabakat sağlanması, sürece hareket kazandıracak. İdlib Suriye hükümetinin kontrolüne geçmediği sürece askeri aşamanın sona ermesinden söz edemeyiz. Bu sorunun siyasi yoldan çözülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'SIĞINMACILARIN ALMANYA'DAN ÜLKELERİNE DÖNMESİ İÇİN İLGİ DUYUYORUZ'

Alman tarafı da, 2. dörtlü zirvenin organize edilecek olmasından memnun.

Rus gazetesine konuşan Alman vekil Marcus Frohnmaier, gerilimi azaltma süreci, siyasi süreç ve sığınmacıların dönüşü konusunu kapsamlı şekilde istişare etmeyi sürdürmenin önemli olduğunu kaydederek, Almanya'nın çözüme ilgi duyduğunu, zira çözüm halinde sığınmacıların Almanya'dan ülkelerine döneceğini vurguladı.

Dörtlü zirvenin birincisi, 27 Ekim'de İstanbul'daki Vahdettin Köşkü'nde yapılmıştı.

(Sputnik)