İran, uranyum zenginleştirme kapasitesini yükselteceğini BM'ye iletti

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkesinin uranyum zenginleştirme kapasitesini yükseltecek planı hayata geçirdiklerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na bildirdiklerini duyurdu.

1

Salihi, İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesini yükseltecek planı hayata geçirdikleri konusunda Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren bağımsız kurum Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bilgilendirdiklerini söyledi.

'BELKİ YARIN GECE NATANZ'DA YENİ SANTRİFÜJLERİN ÜRETİM MERKEZİNİN AÇILIŞINI İLAN EDEBİLİRİZ'

Salihi" Belirli faaliyetlerin başlayacağı konusundaki mektup dün ajansa gönderildi" dedi.

Muhafazakarlara yakın Fars haber ajansının aktardığına göre Salihi " Eğer şartlar oluşursa belki yarın gece Natanz'da yeni santrifüjlerin üretim merkezinin açılışını ilan edebiliriz" diye konuştu.

'NÜKLEER FAALİYETLER 2015'TEKİ ANLAŞMA KAPSAMINDA'

İran'ın Natanz'daki tesiste elektirik üretmek için altyapıyı geliştirdiğini de söyleyen Salihi İran'ın nükleer faaliyetlerinin 2015'te P5+1 ülkeleri (Çin, Almanya, Fransa, Rusya, ABD ve İngiltere) ile yapılan nükleer anlaşmanın (JCPOA) kapsamında olduğunu da vurguladı.

Bunun 'sadece üretim aşamasının başlangıcı' olduğunu belirten Salihi 'hemen sanrifüjleri kurmaya başlayacağımız anlamına gelmiyor" dedi.

Salihi'den önce açıklama yapan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Behruz Kamalvandi bugün itibarıyla  UF6 (uranyum heksaflorid) ve UF4 (uranyum tetraflorid) üretmek için kapasite yükseltme işlemine başlayacaklarını ve bu konuda luslararası Atom Enerjisi Ajansı'na mektup sunacaklarını söylemişti.

Dün ise İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Atom Enerjisi Kurumu'na 2015 anlaşmasına bağlı olarak '190 bin santrifüj üretilmesi hazırlıklarına başlanması' talimatını vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump 8 Mayıs'ta ülkesini İran ile yapılan nükleer anlaşamadan çektiğini açıklamış ve daha önce kaldırılan İran'a yönelik yaptırımlara geri dönüleceğini duyurmuştu. 

ABD'nin tek yanlı adımına anlaşmayı imzalayan diğer ülkeler karşı çıkmıştı.

Nükleer anlaşma İran'a yüzde 3.67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme imkanı veriyor. Anlaşmadan önce İran'ın yüzde 20 saflık oranında uranyum zenginleştirdiği belirtilmişti. Nükleer bomba içinse yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirme gerekiyor.

'AVRUPA'YLA MÜZAKERELER ÇÖKMÜŞ DEMEK DEĞİL'

Salihi bu adımların nükleer anlaşmanın geleceği konusunda Avrupa ülkeleri ile sürdürülen 'müzakerelerin çöktüğü anlamına gelmediğini' de söyledi.

2015 anlaşmasına göre İran'ın ilk 10 yıl içinde faaliyete sokmama şartıyla santrifüjler için yeni parçalar inşa etme hakkına sahip.

Avrupalı imzacılar ABD'nin anlaşamsından çekilmesinden sonra anlaşmayı kurtarmaya çalışıyordu. Ancak anlaşmada kalmayı sürdüreceklerini açıklamalrına rağmen birçok Avrupalı şirket ABD'nin İran'daki yabancı şirketlere yaptırım tehididinin de etkisiyle İran'daki faaliyetlerini azaltmaya başlamıştı.

(Sputnik)