1
Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından kısa bir basın açıklaması yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan, İran ile Suriye'de 5 ilke üzerinde konuşmaları sürdürdüklerini ifade etti.
Başbakan, "Tüm dünya İran’a ambargo uygularken Türkiye her fırsatta buna karşı çıktı. İranlı muhataplarımız bunu unutmamışlar, bunu gördük" dedi. Bölgesel gelişmelerde kritik bir dönemeçteyiz" diyen Başbakan, "Suriye’de ateşkes kırılgan da olsa sürüyor. Irak’ta DEAŞ'a karşı mücadele var. Körfezde yaşanan gelişmeleri de değerlendirdik" diye devam etti.
"Dostça ve samimi şekilde görüş ayrılıklarını da değerlendirdiklerini" ifade eden Başbakan, İran ruhani lideri Hamaney'le planlanan görüşmelerinin de yas nedeniyle gerçekleşemediğini ifade etti.
BEŞ İLKEDE MUTABAKAT
Aljazeera'nın haberine göre Davutoğlu, "Ruhani ile görüş ayrılıklarını ele aldık dediniz. Ruhani ile Suriye ve PYD konusundaki konuşmanıza dair bilgi verebilir misiniz?" sorusuna yanıt verdi.
Başbakan, "Suriye’de İran’la farklılıklarımız olduğunu biliyoruz. Bunları da ele aldık. Kimin nerede hata yaptığına değil şu anda ne yapmak gerektiğini ele aldık" dedi.
Suriye'de görüş ayrılıklarını en azından tespit etme yönünde beş noktada birliktelik olduğunu anlatan Başbakan, en önemli unsurun'bölge sorunlarının bölge aktörleri tarafından çözülmesi yönünde güçlü irade sergilemek' olduğunu belirtti.
"Son dönemde bölge dışı aktörlerin kapalı kapılar ardında bir takım planlamalar içine girdikleri anlaşılıyor" diyen Davutoğlu, "Biz buna karşı Suriye'ye komşu bütün ülkeler, Suudi Arabistan ve İran'la birlikte, bölge dışı aktörlerin tek başlarına belirleyici olmayacakları şekilde istişare etmelerine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Suriye konusunda daha fazla istişareye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başbakan, "Orada dökülen kan kardeşlerimizin kanıdır, üzerlerinden siyaset yaptırmayız" dedi.
Başbakan ikinci unsur olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını gösterdi. "Uluslararsı basında Suriye'nin kaç parçaya ayrılacağı spekülasyonları yapılıyor" diyen Davutoğlu, "Biz, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda ortak anlayışa sahibiz" dedi.
Üçüncü unsurun yeni ortaya çıkacak siyasi ortamın zedelenmemesi için ateşkese birlikte destek vermek olduğunu belirten Başbakan, "Türkiye ve İran etkide bulunduğu taraflara ayrı ayrı veya birlikte etkileşimde bulunacak" diye konuştu.
Başbakan, dördüncü ilkey, "ortaya çıkan siyasi tablonun yönetiminin temsil kabliyetinin yüksek olması" şeklinde ifade etti. Davutoğlu, "Tek bir etnisitenin egemen olduğu siyasi yapı değil, bütün unslarına temsil edildiği bir dönem başlasın istiyoruz" diye konuştu.
Başbakani beşinci ilkenin de, hem IŞİD hem de PKK ve uzantıları diye belirterek, 'teröre karşı amasız, kayıtsız, limitsiz işbirliği' olduğunu söyledi. "Çok açık biçimde İranlı dostlarımızla bunu konuştuk" diyen Başbakan, "Güvenlik birimlerimiz, Dışişleri bakanlıklarımız bu çerçevede işbirliği yapacak" dedi.
Başbakan bu beş madde için, "Bu benim tasnifimdir ama mutabık kaldığımız hususları tasnif etmek için bu şekilde belirttim"açıklamasını yaptı.