Johnson’ın üst düzey İran yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde Ratcliffe dosyasını gündeme getirdi.
Haftalık basın açıklamasında Kasımi Ratcliffe dosyası ile ilgili şunları kaydetti, “Zaghari İran ve İngiliz vatandaşlığı taşıdığını ancak Tahran’ın Zaghari’yi İran vatandaşı olarak gördüğünü yargılanıp hapis cezasına çarptırıldı.”
Zarif: Dava yargıda
İran üst düzey yetkililer ve Johnson arasında Zaghari dosyası konusunda yapılan görüşmelerle ilgili olarak İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i, “insani unsurlar” barındırdığı için Zaghari dosyasının yetkililerle birlikte takip edileceğini ancak aynı zamanda İngiliz vatandaşı olmasının yargılama konusunda bir sorun oluşturduğunu ve kararın yargı da olduğunu söyledi.
Kasımi İngiliz Dışişleri bakanının ziyaretinin İran mevkidaşının daveti üzerine yapıldığını ve iki tarafın “çeşitli alanlarda çok çeşitli konuları ele alan toplantılar yaptığını söyledi.
İngiliz Dışişleri Bakanlığı dün yapılan açıklamada, Johnson’un İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Zagari’yi serbest bırakmak için “samimi” görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Rafcliffe’nin kocası: Bugün daha iyimserim
Öte yandan Zaghari- Rafcliffe’nin kocası, Sky News televizyon kanalına yaptığı açıklamada daha önce mahkemenin bir oturumunun ertelendiğini hatırlatarak, “Bugün daha iyimserim. Eşimin yılbaşı gelmeden önce evine dönmesini istiyoruz” dedi. Zaghari’nin eşi açıklamalarına şöyle devam etti; “Şüphesiz bakanın burada olması çok önemli. Yine de eşimin salıverilmesi için büyük değişiklikler gerekiyor. Buna rağmen eskiye oranla daha iyimser olduğumu söyleyebilirim”
İran basını görüşmenin içeriğine dair ayrıntılara fazla yer vermedi. Görüşmeyle ilgili İran devlet televizyonu şu bilgilere yer aldı; “Ruhani ile Johnson arasındaki görüşmeler ikili ilişkiler üzerinde yoğunlaştı. İran’ın nükleer faaliyetleri ve bölgesel gelişmeler konuşuldu.”
Rafcliffe’nin durumu İngiltere’nin iç meselesi oldu
Rafcliffe’nin İran’da tutuklu bulunması İngiltere’nin bir iç meselesi haline geldi. Geçtiğimiz ay Bakan Johnson, İran asıllı vatandaşlarının orada gazetecilik yaptığını fakat İran’ın buna inanmadığını söylemişti. Bu arada açıklamalarından dolayı davayı zora soktuğu için muhaliflerin istifasını istediği Johnson özür diledi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından elde edilen bilgiye göre Ruhani Johnson’a nükleer anlaşmadan sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin istenen düzeye ulaşamadığını söyledi. Benzer eleştiriler geçtiğimiz cumartesi günü yapılan toplantıda İran Meclis Başkanı Ali Laricani tarafından da bakana iletildi. Laricani şöyle dedi; “ Diğer Avrupa ülkeleri sorunların çözümü için sizden daha fazla çaba sarf ettiler. Örneğin sizler Londra’daki İran elçiliğinin bankacılık sorunlarını çözemediniz.”