Irak’ta petrol ve doğalgaz ihaleleri

Irak, petrol ve doğalgaz arama ve geliştirme sözleşmelerine ilişkin dev petrol şirketlerinden beklediği yatırımı çekmeyi başaramadı.

Petrol Bakanlığı, Irak – Kuveyt sınırı ve Basra Körfezi’ndeki 11 petrol ve doğalgaz sahası konusunda uluslararası enerji şirketleriyle sözleşme yapmak için bir ihale düzenledi.

Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, ihale öncesinde “50 yıllık yatırım eksikliğinden sonra sınır alanlarının gelişimini hızlandırmaya karar verdik. Yatırım yapmadan bırakmak, ülkenin petrol servetini boşa harcamak demektir” açıklamasında bulundu. Luaybi, “Teklif sunacak şirketlere şunu söylüyorum; sizlere teşekkür ediyorum. Çünkü bu durum Irak’a güvendiğiniz anlamına geliyor. Aynı şekilde çalışacağınız bölgelerde yaşayan insanlar için hizmet ve eğitim anlamına da geliyor” diye konuştu.

Her ne kadar beş keşif sahası teklif sunmak için cazip görülmezken Birleşik Arap Emirlikler (BAE) merkezli Crescent Petroleum şirketine 3, Çinli şirket Juijed’e 2 ve yine Çin merkezli United Energy Construction’a da 1 sahanın ruhsatı verildi.

“ENI” şirketinin teklifi başarısızlıkla sonuçlanırken diğer büyük petrol şirketleri ise herhangi bir teklifte bulunmadı. Bakanlık, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada 14 şirketin sözleşmelere ilgi gösterdiğini duyurmuştu.

Crescent Petroleum şirketi müdürü Abdullah el-Kadi, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu konu, Iraklı bir şirket olarak bizim açımızdan ticari bir mesele değil. Aksine Irak’ın petrol servetinin yatırımları ve gelişimleri ile ilgili” ifadelerini kullandı.

Saha konusunda görüşme kararları ise önümüzdeki haziran ayına ertelendi.

Petrol Bakanlığı söz konusu ihalenin ilk başlarda 15 Nisan’da yapılacağını duyurmuş, daha sonra ise ihale 25 Nisan’a ertelenmişti.

Irak Petrol Bakanlığı Sözleşme ve Ruhsat Dairesi Müdürü Abdul Mehdi el-Amidi yaptığı açıklamada “Petrol Bakanlığı, 9 yabancı petrol şirketinin katılımıyla Basra Körfezi’ndeki Diyala, Vasit, Meysan, Basra ve kara sularındaki farklı alanlarda gaz ve petrol sahalarını da kapsayan 5 keşif turu gerçekleştirdi” dedi.

Çinli şirket Juijed’in Huveyze ve Hane petrol sahalarının ruhsatını aldığını söyleyen el-Amidi, Crescent Petroleum’un Kalabat-Kemer, Haşim el-Ahmer-Ancana ve Hadr el-Ma sahalarının, United Energy Construction’un da Sindiba sahasının yatırım ruhsatını aldığını belirtti.

Iraklı bir yetkili, “Petrol Bakanlığı, gelecek ayın 10’unda bu şirketlerle ilk imzaları atacak. Daha sonra ise sözleşme nihai bir şekilde onaylanmak için Irak hükümetine gönderilecek” dedi.

Benzer şekilde Abdul Mehdi el-Amidi de “El-Fao, Basra Körfezi, Zurbatiyah, el-Şihabi ve Safvan bölgeleri herhangi bir şirket tarafından kabul görmedi” açıklamasında bulundu. Bu 5 alanda yaşanan başarısızlığın ardında birçok sebebin yattığını belirten el-Amidi, bazılarının eski savaş alanlarına uzandığını ve bazılarının ise ulaşılması zor alanlarda olduğunu ifade etti.


Yetkili, konuya dair daha fazla ayrıntıya yer vermedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Suudi Arabistan’dan sonra ikinci en büyük üreticisi olan Irak, 2014 yılındaki petrol fiyatlarının düşüşüne bağlı olarak sözleşmelerde değişikliğe gitti.

Aynı şekilde BP, ExxonMobil, ENI, Total, Royal Dutch Shell gibi şirketler de Irak’taki üretimini son 10 yılda günlük 2,5 milyon varilden 4,7 milyon varile artırdı.

(Şarku'l Avsat)