Afrika'da Fransa'ya karşı duyulan öfke diğer ülkelere de sıçradı. Nijer'den sonra Gabon'da da askerin yönetime el koymasından sonra Kamerun ve Ruanda, ulusal ordularında yeni atamalar yaptı. Uzun yıllardır iktidarda olan iki ülke cumhurbaşkanı, Gabon'daki darbeden sonra kendi ülkelerinde de benzer bir durum yaşanmaması için önlem almaya çalıştı.
KOMUTANLAR DEĞİŞTİ
Dünyanın en yaşlı lideri olan, 41 yıldır görevine devam eden 90 yaşındaki Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, Savunma Bakanlığı ve ordu kadrolarına yeni atamalar yaptı. Öte yandan yaklaşık 20 yıldır cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan ve 2024'te de yeniden aday olmayı planlayan Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame de orduda üst düzey birçok ismi emekliye ayırdı. Uzun yıllardır iktidarda olan iki liderin, Gabon'daki darbeden sonra kendi ülkelerinde de benzer bir durum yaşanmaması için önlem almaya çalıştığı iddia edildi.
SERVETİNE PAHA BİÇİLMİYOR
Darbe ile görevden alınan Gabon cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun Fransa ile bağlantıları ve serveti ülkede tartışma konusu oldu. Fransız Liberation gazetesi, 56 yıldır Gabon'u yöneten Bongo ailesinin Fransa'daki mal varlıklarını yazdı. Fransız yargıçların Bongo ailesinin ülkede 28 mülkünün tespit ettiğini aktaran gazete, bu mülklerin çoğunun Gabon'da faaliyet yürüten Fransız petrol şirketi Elf-Total'in verdiği rüşvetle alındığını ileri sürdü. Bu mülklerin paha biçilmez olduğu kaydedildi. Fransız yargısı, son olarak 2022'de Paris yönetimiyle mesafeli duran Bongo ve 8 kardeşi hakkında haksız kazanç suçlamasıyla adli süreç başlatmıştı.
SÖMÜRGECİLİĞE FRANSIZ KALDILAR
Yüzyıllardan beri Avrupa'nın sömürge alanı olan Afrika, Fransa'ya başkaldırdı. Art arda yaşanan darbeler sonrası Fransa'nın Afrika'daki sömürü düzeni kırılıyor. Türkiye'de en küçük bir olay karşısında destek çağrıları yapan Fransa medyası ve aydınları ise Afrika'daki Fransız sömürüsü karşısında adeta sessizliğe gömüldü. Her savaş meydanın boy göstererek barış çağrısı yapan Fransız yazar Bernard Henri Levy'in yanı sıra Fransa İşçi Komünist Partisi (PCOF), Afrika'nın sömürülmesine karşı tek bir eleştiri dahi getirmedi. Ülkedeki Türk gazeteciler, sömürgecilik faaliyetlerine karşı konuşacak aydın ve gazeteci bulamamaktan şikayetçi.