1
Öte yandan, Türkiye’nin rüzgar teknolojileri alanında tarihi adımı olan YEKA rüzgar yarışması dünya basınında geniş yankı buldu. Alman basın organı Deutsche Welle haberi "Alman hükümetinin Türkiye’ye yatırım yapılmaması çağrısı, dünya devi Siemens’i korkutmadı" spotu ile paylaştı
Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin rekor bir fiyatla tamamlanmasının etkileri enerji piyasalarında oldukça olumlu karşılanırken, konunun uzmanlarına göre ihalenin ardından gelişecek süreçte Türkiye hem dünyanın en büyük firmalarıyla sıkı bir iş ortaklığı geliştirecek, hem de gelecek yıllar için çok önemli bir ihraç kalemi kazanmış olacak.
Proje kapsamındaki kurulumların 2019’dan itibaren başlayacağı bilgisini veren Kumbaroğlu, “Bu sayede ilk olarak 2021’de 1000 MW kurulu güç tamamlanmış olur. 2021’den itibaren her yıl 400 MW gücünde rüzgar türbini üretiminin değerlendirilmesine yönelik yeni rüzgar projeleri de rüzgar türbini ihracatı da gündemde olacaktır. Bu çerçevede hem Türkiye’de alternatif enerji kaynaklarına yönelimin artacak, hem de bölgesel olarak yönelimin artmasına destek sağlanmış olacak” dedi.
Fiyatlar ABD’den ucuz
YEKA ihalesini kazanan konsorsiyumun bir ayağının da Almanya’nın küresel anlamdaki en büyük firmalarından Siemens’in olduğuna dikkati çeken Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“ABD Enerji Bilgi İdaresi EIA, ABD’de 2022 yılında devreye girecek bir rüzgar türbininin üretim maliyetinin 4.3-7.6 cent/kWh aralığında olacağı beklentisini açıkladı. Ağırlıklı ortalaması 5.6 cent/kWh. ABD’de rüzgar enerjisine yönelik vergi istisnası dikkate alındığında bu aralık 3.2-6.4 cent/kWh.
Bunlar üreticiye olan maliyet rakamları. Bu rakamları Türkiye’deki ihale sonucu ortaya çıkan 3.48 cent/kWh fiyatıyla karşılaştırdığımızda Türkiye’de rüzgar enerjisinin ABD’den ucuz olacağını söyleyebiliriz. Bu ekonomik realite Türkiye’deki rüzgar türbini üretimine uluslararası ilgiyi de beraberinde getirecektir.”