AA
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerin birinci günü Türkiye'ye 83 kişilik arama kurtarma ekibi gönderme talimatı verdi.
Deprem nedeniyle yaşamını yitirenler için yazılı açıklamayla üzüntülerini ifade eden Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan da Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.
Deryan'ın yaptığı çağrı üzerine 10 Şubat'ta ülkedeki tüm camilerde cuma namazından sonra depremlerde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazları kılındı.
Ülkelerinde birkaç yıldır devam eden büyük ekonomik krize rağmen Lübnanlılar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye'ye nakdi ve ayni yardımlar yaparak destek oluyor.
Deprem bölgeleri için çalışmalar yapan Lübnanlılar, 4 Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana gelen korkunç patlama başta olmak üzere her zaman ülkelerinin yanında yer alan Türkiye devleti ve halkının iyiliklerine iyilikle karşılık vermeyi görev addettiklerini belirtiyor.
"Lübnan Müslüman Alimler Heyeti" ve "Kudüs Kalkınma ve Yardım Vakfı" tarafından "Şefkatli Kalpler" sloganıyla başlatılan kampanya da Türkiye'deki depremzedeler için düzenlenen yardım kampanyalarından biri.
- "HEDEFİMİZ, TÜRKİYE'NİN İYİLİĞİNE İYİLİKLE KARŞILIK VERMEK"
"Şefkatli Kalpler" kampanyasını organize edenlerden Ömer Mansur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu kampanyamızın hedefi, her zaman hem devletimizin yanında duran hem dünyadaki mazlum ve ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmayan Türkiye'nin iyiliğine iyilikle karşılık vermektir." dedi.
Çok büyük bir felakete yakalanan Türkiye ve Suriye halklarına destek kampanyalarıyla dayanışmalarını da vurguladıklarını dile getiren Mansur, "Bizler bugüne kadar 200 bin dolar topladık. Bu meblağı depremzedelere ulaştırılması için Türkiye'nin resmi kurumlarına teslim edeceğiz." diye konuştu.
Ayni yardımlar da topladıklarını ve bu yardımları Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğine ulaştıracaklarını dile getiren Mansur, "Canla başla Türkiye'nin yanındayız. Ekonomik krize rağmen Lübnan'daki yardım kampanyaları devam edecek." ifadelerini kullandı.
- "LÜBNANLILAR, BİRÇOK KRİZDE YANLARINDA GÖRDÜKLERİ TÜRKİYE'NİN DURUŞUNU UNUTMADI"
Lübnanlı işadamları tarafından kurulan İrade Derneği Başkanı Abdussemi eş-Şerif de "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Lübnanlıların Türkiye'yle dayanışmalarına ilişkin şunları söyledi:
"Lübnan halkı kültürel, dini ve ticari olarak Türk halkına bağlıdır. Bir süredir Lübnanlılar, Türkiye'yi artık ikinci vatanları olarak görüyor. Lübnanlıların Türkiye'ye yardım için harekete geçmesi, iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin doğal seyrinden geliyor."
Türkiye'nin insani yardımlarla öne çıkan bir ülke olduğuna işaret eden Şerif, "Lübnanlılar, sonuncusu 2020 yılında Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama olmak üzere birçok krizde yanlarında gördükleri Türkiye devleti ve halkının sergilediği duruşları unutmadı. Bu yardımlar, yıkıcı depremlerden sonra felaketin etkilerini hafifletmek için Türkiye ve halkına sunulabilecek en basit şey." diye konuştu.
- TÜRKİYE'DEKİ ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINA VE YARDIM FAALİYETLERİNE KATILDILAR
Lübnan merkezli Çocuk Esirgeme Derneği Halkla İlişkiler Koordinatörü Bilal Fevvaz da depremzedelere destek sunmak için bir hafta önce Türkiye'ye geldiklerini söyledi.
Ülkelerinde meydana gelen her kriz veya felakette Türkiye'nin yardımlarına koştuğuna dikkati çeken Fevvaz, bu nedenle dernek olarak bu zor günlerde Türkiye'ye imkanları dahilinde destek olduklarını ifade etti.
Fevvaz, Türkiye'nin Lübnan halkına desteklerini hatırlatarak "Lübnanlılar, hem İsrail'in saldırılarında hem Beyrut Limanı patlamasından sonra Türkiye'nin gösterdiği dayanışmayı unutmayacak." diye konuştu.
Koordinatör Fevvaz, Beyrut Limanı'ndaki korkunç patlamadan sonra Türkiye'nin çok hızlı şekilde arama-kurtarma ekibi gönderen ilk ülkelerden olduğunu hatırlattı.
Lübnan Müslüman İzci Derneği de depremlerden en çok etkilenen Hatay'a ekip göndererek insani yardım faaliyetlerine destek verdi.
Derneğin gönüllülerinden Mahmud Mazi, Türkiye'nin Lübnan'a verdiği desteklere dikkati çekerek, Lübnan'ın da bu dönemde devlet ve halk olarak Türkiye'nin yanında durduğunu vurguladı.
Türkiye'nin her zaman Lübnan'ın yanında yer aldığını ve ona destek verdiğini söyleyen bir diğer gönüllü Muhammed el-Gandur da "Lübnan'ın her bölgesinden kişilerden oluşturulmuş 34 kişilik grupla depremzede kardeşlerimize yardım için geldik." ifadelerini kullandı.